Men verken Tore O. Sandvik eller Anne Marit Mevassvik ønsker seg rent Ap-flertall i de to fylkestingene etter valget.

– Erfaringene vi har gjort gjennom å styre trøndelagsfylkene de siste årene tilsier at Arbeiderpartiet er best til å styre sammen med andre partier. Vi ønsker bredest mulig allianser for å utvikle Trøndelag videre.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag og fylkesråd Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag er nærmest i sjokk over rekordtallene for Ap i de to fylkene. Pilen peker oppover i to av landets rødeste fylker. Siden fylkestingsvalget i 2011 viser dagens måling, som Respons analyse har utført, at Ap gått frem 4,5 prosentpoeng i både Sør- og Nord-Trøndelag.

– Trønderne liker ikke regjeringens politikk som legger til rette for de mest privilegerte i samfunnet. De ønsker fellesskapsløsninger, trygghet og velferd, sier de to som en forklaring på den stabile fremgangen for Ap.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Trøndelagskoden

Nesten rent flertall

Dagens måling ville gitt Ap i Nord-Trøndelag 17 av 34 plasser i fylkestinget. I Sør-Trøndelag ville Ap fått 20 av 43 plasser. Det betyr at dersom Aps fremgang fortsetter kan man se for seg rene flertall for partiet i begge fylkene. I Nord-Trøndelag mangler Ap ett mandat, mens man i Sør-Trøndelag mangler to. Men de to fylkestoppene understreker at selv om fremgangen er inspirerende, så er det ikke noe mål for Ap å styre alene de neste fire årene.

– I Nord-Trøndelag har vi et godt samarbeid med Høyre og KrF i et parlamentarisk system. Vi konkurrerer med Senterpartiet om makta i nord. Ap har ingen planer om å endre på dette samarbeidet. Vi har dette samarbeidet frem til valget, så må resultatet etter avgjøre veien videre. Men jeg ser ikke det som et mål at Ap skal styre Nord-Trøndelag alene, sier Mevassvik.

Heller ikke Tore O. Sandvik har et mål om at skal styre Sør-Trøndelag alene.

– Vi har en bred politisk allianse med KrF, SV og Sp. Ap søker brede allianser, og Venstre vurderer å bli med i samarbeidet. Jeg registrerer at Miljøpartiet De Grønne på denne målingen får ett mandat, og vi er interessert i å snakke også med dem om et samarbeid etter valget, sier Sandvik.

Sterke tall

Ap-leder Jonas Gahr Støre gleder seg over det han kaller «meget sterke tall».

– Tallene speiler den generelle politiske tendensen, som er at velgerne vender seg bort fra regjeringspartiene. Men også at Ap står sterkt i trøndelagsfylkene. Det handler om kvaliteten på de ledende politikere, men også at politikken vår treffer velgerne. Vi tapte valget, og har behov for å gjennomgå politikken og utvikle den på nye måter. Folk oppfatter nok et søkende Ap, og det tror jeg stemmer med den tiden vi lever i, sier han.

Nasjonal uro

Høyres listetopp i Sør-Trøndelag, Torhild Aarbergsbotten, klarer ikke å skjule skuffelsen over oppslutningen på borgerlige side i denne målingen. Høyre får 20,8 prosent - en nedgang på 1,0 prosentpoeng siden forrige måling i september. Siden valget i 2011 er nedgangen på 2,2 prosent. Den store utfordringen for et maktskifte i fylkespolitikken er imidlertid Frps nedgang i begge fylkene.

– Det er ingen tvil om at vi merker den nasjonale uroen som har vært rundt en del av regjeringens saker i det siste. Men når vi for alvor kommer i gang med den lokale og regionale valgkampen vil dette endre seg. Høyre går litt tilbake på denne målingen, men det er lenge igjen. Dette inspirerer oss til å stå på i tiden som kommer, sier Aarbergsbotten.

Blør litt nå

Ole-Morten Teigen, listetopp for Frp i Nord-Trøndelag, erkjenner at uro rundt regjeringen gjør at Frp blør litt også regionalt for tiden. Men han er tilfreds med at Frp i Nord-Trøndelag ligger på samme nivå som valgresultatet i 2011. Også han ha tro på mer vind i seilene når den regionale valgkampen kommer i gang.

– Velgerne vil se at vi tar opp viktige saker som angår dem, og at vi har løsninger på deres problemer i hverdagen. Vi vil oppnå bedre resultater enn dette, sier Teigen.