Bred: Noen konstellasjoner har skapt mer bølger og kritikk enn andre. Det vakte oppsikt at Trondheim skal ledes av en konstellasjon bestående av hele sju partier. På bildet: Jon Gunnes (V), Marte Løvik (Sp), Rita Ottervik (Ap), Hilde Opoku (MDG), Ottar Michelsen (SV), Geirmund Lykke (KrF) og Morten Kokaas (Pp). Foto: Martin Andersen

1. Når det oppstår allianser på tvers av skillelinjene

Det som åpenbart provoserer mest, er når Ap og Høyre finner sammen. Kanskje fordi disse to partiene fremstår som hovedmotstandere i politikken? Mest harme vakte det i Verdal, der Høyre valgte å støtte Ap etter tilsynelatende store kvaler og lange forhandlinger. Mange mente Høyre sviktet der opposisjonen ønsket å vippe Aps Bjørn Iversen ut av ordførerkontoret. Forargelse vakte det også i Melhus, der Høyre støttet Aps ordførerkandidat Gunnar Krogstad. - Martin Tranmæl ville vendt seg i sin grav, skrev en debattant i Trønderbladet. Også Ap-veteran og gammelordfører Erling Bøhle reagerte: «Jeg har nok deltatt i min siste valgkamp. På Arbeiderpartiets valgbrosjyre var det nemlig to veiskilt: ett til høyre og ett til venstre. Nå må det kanskje skiltes om», skrev han. Heller ikke i Oppdal gikk det pent for seg. Der ble Høyre beskyldt for å føre de borgerlige partiene bak lyset. Også i Namsos, Vikna, Flatanger, Roan og Rennebu samarbeider Ap og Høyre. For Høyre er dette en gullgruve: Valgtaperen har økt sin beholdning av ordførere og varaordførere i Trøndelag betydelig.

Stem «rødt» - få en blåmandag. Les debattinnlegget her.

2. Når de små utestenger de store

Det provoserer mange når en valgvinner ikke får som «fortjent». I Holtålen var Ap nær å få rent flertall, men i tolvte time brøt SV avtalen med Ap. Det sikret Sps Jan Håvard Refsethås fire nye år som ordfører i fjellkommunen. En tilsvarende situasjon oppsto i Hemne, der Ap-ordfører Ståle Vaag fikk nær 44 prosent av stemmene, men tapte makta. Der ble Sps Odd Jarle Svanem ordfører, støttet av H, Frp og Hemnelista. Også Ap i Leksvik kan med rette føle seg forsmådd. Der ble Ap klart største parti, men en konstellasjon som favnet alt fra Frp til SV valgte å gi Høyre ordføreren. I Vikna ble Venstres Bjørn Ola Holm valgvinner, men det hjalp lite. Der sørget en allianse fra Frp til SV for at Aps Amund Hellesø ble ordfører.

Sjekk hvem som blir ordfører i din kommune

3. Når det blir knute på tråden

I lokalpolitikken betyr personkjemi ofte vel så mye som politikk. Selbu var en av de siste kommunene som kom i havn med forhandlingene etter valget. Der havnet Miljøpartiet De Grønne på vippen og sørget for flertall til felleslista Sp/KrF/V og Høyre. Høyres listetopp Hans Bårdsgård hadde gjort et godt valg, men det var ikke nok. Der krevde MDG og Felleslista at Høyre måtte bytte kandidat. Høyre føyet seg, og valgte en ny person til varaordfører. Bårdsgård svarte med å trekke seg fra lokalpolitikken.

Derfor klarte ikke ekspertene i Oslo å forutse valgets vinner. Les kommentaren «Det er langt fra Agdenes til Akersgata»

4. Når konstellasjonen blir bred

Det vakte oppsikt at Trondheim skal ledes av en konstellasjon bestående av hele sju partier. Kun Høyre og Frp står utenfor. Flere er bekymret for at mye kan blir avgjort på bakrommet når så mange partier samarbeider. Det kan også bli utfordrende for flertallsalliansen å la samtlige partier «få skinne». I forrige periode ble Steinkjer styrt av en konstellasjon der bare Høyre og Frp sto utenfor. Verken posisjonen eller opposisjonen syntes det fungerte spesielt godt. Kun én kommune til i Trøndelag har «sjupartistyre», og det er Orkdal. Kommunen har mange partier og to bygdelister i kommunestyret, og må samarbeide bredt for å sikre flertall.

5. Når ett parti får all makt

Da er det betydelig enklere i de elleve kommunene der ett parti fikk rent flertall. I Meldal kunne ordfører Are Hilstad (Ap) feire at Arbeiderpartiet fikk 55,4 prosent av stemmene. Rent flertall fikk Ap også i Grong, Frøya og Snillfjord. I Snillfjord ble John Lernes (Ap) ordfører med 56,2 prosent av velgerne i ryggen. Forhistorien er spesiell nok. Lernes var nemlig ordfører for Høyre i Snillfjord i perioden 2007 til 2011.

Også Senterpartiet kan skryte på seg rent flertall i flere kommuner. I Tydal ble Ole Bjarne Østby ordfører med 68,1 prosent av stemmene, men til gjengjeld var det bare to lister som stilte til valg. Da er det en større prestasjon at Per Olav Tyldum (Sp) ble gjenvalgt som ordfører med 56,7 prosent av velgerne i ryggen i Overhalla, en kommune der seks partier stilte liste. Både i Høylandet, Namdalseid, Leka og Fosnes (fellesliste med KrF) har Sp rent flertall.

Sjekk hvilken skuespiller som har fått plass i bystyret i Trondheim.

De fleste velger likevel å samarbeide med andre partier. All erfaring viser seg at partier som blir seg selv nok gjerne blir straffet ved neste korsvei.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.