Kraftsalven kommer fra Arne Roger Hansen, regionleder for Norges Miljøvernforbund i Midt-Norge.

Torsdag kveld skal bystyret i Trondheim ta stilling til om Trondheim kommune skal søke Miljødirektoratet om tillatelse til å rydde ut morten fra sju vann i Bymarka. Alt ligger an til at saken blir vedtatt. Flertallet i rådhuset mener rotenon må brukes for å rydde ut morten, og er redd at drikkevannskilden Jonsvatnet blir forringet dersom mort sprer seg dit.

Nå kaster Miljøvernforbundet seg inn i debatten. Arne Roger Hansen mener saken er basert på helt feilaktige opplysninger og Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) står bak for å rydde ut all annen fisk enn ørret fra Bymarka.

Forringer ikke drikkevannet

- I begrunnelsen for å behandle disse sju vannene med rotenon heter det at man må gjøre dette fordi kvaliteten på drikkevannet blir dårligere dersom det kommer mort dit. Dette er bare tøys. I mange vann på Østlandet som brukes som drikkevann, finnes det store mengder mort. Det er der morten kommer fra. Vansjø på Toten, som er proppfull av mort, er kåret til Norges beste drikkevann for 2016. Drikkevann renses uansett om det er mort der eller ikke, og da blir kvaliteten god, sier Hansen.

Norges Miljøvernforbundets regionleder sier morten kom til Trøndelag rundt 1880 og mener den nå må karakteriseres som en stedegen art også i Trøndelag. Hansen finner det merkelig at ørret spres i nye vann og godtas uten at noen protesterer fordi dette er en yndet sportsfisk.

Arne Roger Hansen mener det er merkelig at det kun er sju av de 29 vannene i Bymarka som nå skal utsettes for rotenon.

- I søknaden skal sju vann behandles med rotenon. (Kobberdammen, Baklidammen, Theisendammen, Kyvatnet, Lianvatnet, Haukvatnet og Sølvskakkeltjønna). Men det er 29 vann i Bymarka. Hva med de 22 andre vannene? De ble sist sjekket med noen få garn i 2001 til 2006. Hvilke garantier har vi for at morten ikke har spredt seg til disse vannene etter den tid? sier Arne Roger Hansen.

Morten kan ha kommet

Hansen mener også det er svært sannsynlig at det allerede finnes mort i Jonsvatnet. I 2014 ble det oppdaget storvokst mort i Vikerauntjønna, som ligger 250 meter unna drikkevannskilden. Hansen mener storvokst mort er en indikasjon på at den svartelistede fiskearten allerede er etablert i dette området over lang tid.

- Før det kan brukes rotenon i Bymarka må Jonsvatnet undersøkes nøye. TOFA fisket med noen få garn i 2014, men det er slett ikke nok til å si om morten ikke allerede er kommet dit. Mort er dessverre den arten som blir mest brukt som levende agn i fiske etter gjedde. Når Jonsvatnet er det vannet med de største eksemplarene av gjedde i Trøndelag er det naivt å tro at det ikke allerede er fisket med levende mort her. Da er det grunn til å tro at mort allerede er etablert i Jonsvatnet. Dette må undersøkes nøye, og ikke av TOFA som åpenbart har en agenda i denne saken, sier Arne Roger Hansen.

«Artsfascister»

Arne Roger Hansen mener rotenonbehandling for å kvitte seg med morten i de sju vannene i Bymarka er et skalkeskjul som skal få politikerne til å si ja til å slippe ut over fire tonn rotenon i september 2016.

- De bruker drikkevannet som alibi for å bruke rotenon. Morten er en uskyldig part. Det de egentlig vil er å rydde ut gjedda slik at ørreten kan få bedre kår. Ørret og mort går fint sammen, det har vært slik lenge i blant annet Kyvannet. Men ørret og gjedde trives ikke sammen i små vann. Ved å gjennomføre denne rotenonbehandlingen kan de rydde ut gjedda og morten, og på den måten sikre at bare ørreten blir igjen. Jeg kaller dette «artsfascisme», og dette er ikke miljøbyen Trondheim verdig, sier Arne Roger Hansen.

Hos TOFA får Adresseavisen opplyst at de ikke ønsker å kommentere saken. De viser til sin oppdragsgiver Trondheim kommune og naturforvalter Terje Nøst, og vil ikke kommentere anklagene som Arne Roger Hansen kommer med.

Terje Nøst, naturforvalter i Trondheim kommune svarer slik:

- Det er ikke TOFA som søker om denne rotenonbehandlingen. Det er det Trondheim kommune som vannverkseier som gjør. Kommunen ser på mort som en av mange potensielle risikofaktorer for å skade drikkevannet. Dette er en svartelistet art i Midt-Norge og vi ønsker ikke at den skal spre seg til drikkevannet vårt. Mort alene vil ikke sette drikkevannet i fare, men er en av mange faktorer som vi forsøker å unngå skal komme til Jonsvatnet. Derfor ber vi om rotenonbehandling, sier Nøst.

Han har ingen kommentarer til påstandene om at det er ønsket om rene ørretvann som ligger bak denne saken.