foto
Helene Braanaas la mandagens løpetur innom Nordre gate. Foto: Morten Antonsen

Omsetningen i Midtbyen så langt i år har gått opp med nesten 2,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra Midtbyen management.

- Det har vært skikkelig dårlig vær i sommer, så vi fryktet at folk ikke ville ta turen til Midtbyen, men heller handle på kjøpesentrene. Det har de heldigvis ikke gjort, sier Rigmor Bråthen i Midtbyen management.

Tallene er basert på 114 butikker og serveringssteder som frivillig melder inn sine tall til Midtbyen management. Frem til slutten av juli i år har restaurantene gjort det spesielt bra, og har økt omsetningen med 7,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi ser at butikker og restauranter som fornyer seg får uttelling for det og øker omsettingen. Det er spesielt de nye konseptene som etableres og restaurantbransjen som står for økningen. Jeg håper at det fortsetter og at folk er mer ute i byen, sier Bråthen.

På tross av det dårlige været store deler av sommeren har det vært et yrende folkeliv i Midtbyen med mange arrangementer. Omsetningen i Midtbyen i juli økte med 12,9 prosent sammenlignet med juli i fjor.

- Arrangementene trekker flere mennesker og det er positivt også for handelen i sentrum, sier Bråthen.

LES OGSÅ (PLUSS): Så mye handler vi for på kjøpesentrene og i Midtbyen

LES OGSÅ (PLUSS): - Varehandelen vil uansett synke i Midtbyen

Bruker kafeene

Nadia Ludvigsen (20) har tatt med seg pensumboka og pc-en til på en kafé for å studere. Hun flyttet til Trondheim i januar og trives veldig bra i byen.

- Jeg er mye i sentrum og en del på kafeene her. Det er en litt annerledes stemning enn å være på kafé på et kjøpesenter. Det er mer intimt og ikke så bråkete. Jeg har ikke spist mye ute på restaurant ennå, det rekker ikke studentøkonomien til, sier Ludvigsen.

Siden hun bor på Tiller handler hun en del på kjøpesentre der, men tar gjerne handleturen til sentrum.

- Jeg handler i sentrum hvis jeg skal finne et antrekk til spesielle anledninger, sier Ludvigsen.

- Kardemomme by

På en benk i Nordre gate sitter Nicholas Lund (25). Han jobber i Midtbyen og bruker derfor tilbudene der regelmessig.

- Jeg liker at Trondheim er en tett og kompakt by, litt som Kardemomme by. Det er hyggelig å gå rundt her, sier Lund.

Lund kommer fra Oslo og har vært på utveksling i Tyskland. Han drar til sentrum både for kafé- og restauranttilbudet og handler også gjerne i Midtbyen.

- Jeg savner ingenting i Trondheim, selv om det er litt mindre tilbud enn i Oslo, sier han.

LES OGSÅ (PLUSS): Vi handler mer på kjøpesenter

Bedre innkjøring

Christine Nossum, butikksjef ved Cornelias hus, merker at det er flere folk i byen når det foregår arrangementer som Pstereo og Bondens marked. Hun mener det er viktig at butikkene samarbeider for å øke handelen.

- Flere gode butikker i Midtbyen gjør at flere ønsker å ta turen hit. Vi må også lage arrangementer som folk ønsker å besøke, sier Nossum.

Nossum mener at det er viktig at det blir lagt til rette for at folk enkelt kan komme seg til sentrum for at handelen fortsatt skal øke.

- Det er bedre lagt til rette med innkjøring til byen etter at tunnelene åpnet. Jeg tror heller ikke det er noe problem med å finne parkering, sier hun.

- Flere parkeringsplasser

Daglig leder for serveringsstedene Krem og Latteliten, Ingunn Fossli Tjora, sier at de også har hatt en økning i omsetning.

- Jeg tror at de nye serveringsstedene trekker flere folk til byen. Det er viktig at man fornyer seg for at man fortsatt skal ha en økning i omsetning, sier hun.

Én ting tror Fossli Tjora kan øke handelen enda mer.

- Det hadde vært bra med flere parkeringsplasser, sier hun.

Utvide sesongene

Bråthen ønsker å utvide sesongene sommer og jul for å ytterligere øke omsetningen.

- Sommeren er en god periode, og vi ønsker å utvide perioden med Sommer-Trondheim for at omsetningen skal gå opp. Det er ennå for tidlig å gå ut med hvilke planer vi har, sier hun.

Julemarkedet i Midtbyen ble arrangert for første gang i 2003. Det jobbes nå med hvordan man kan videreutvikle førjulssalget i sentrum.

- Det foregår mye på Torvet med julemarkedet før jul, men vi ønsker også å trekke en del av aktivitetene lenger ned i byen. Det tror vi vil gagne enda flere av butikkene og serveringsstedene, sier hun.

foto
Nadia Ludvigsen bruker kafeene i Midtbyen som studieplass. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
Nicholas Lund synes det er hyggelig å gå rundt i sentrum. Foto: Håvard Haugseth Jensen