Det er en svært spesiell rettssak som skal pågå i Inntrøndelag tingrett på Steinkjer denne uka. Kristiansund kommune har gått til sak mot staten for å få erklært et vedtak om å legge nytt sykehus til Molde, for ugyldig. For Kristiansund var det naturlig nok et stort nederlag da styret i Helse Møre og Romsdal gikk for nytt sykehus i Molde (Hjelset) etter flere år med sterke konflikter om lokalisering. Nå er det altså domstolene som skal ta stilling til saken.

Høie som høydepunkt

Regjeringsadvokaten ønsket ikke rettssaken velkommen og påpekte at en slik sak vil kunne forskyve makt fra politikken til domstolene. Men han ble ikke hørt, og saken vil gå med et imponerende persongalleri av nåværende og tidligere administrerende direktører og styreledere – med helseminister Bent Høie som høydepunktet fredag.

Kristiansands seks kort:

Men hvilke argumenter er det Kristiansund mener de har for å få vedtaket kjent ugyldig? Det er det de skal bruke mandagen til å forklare retten. Og det er svært sterke påstander Kristiansund kommer med:

1. Vedtak gjort uten forsvarlig behandling

Kristiansund sier ikke at utredningene ikke var gode nok, men at behandlingen i selve styremøtet der vedtaket skjedde, ikke var tilstrekkelig opplyst. Også fordi daværende direktør Astrid Eidsvik ikke leverte en innstilling i saken.

2. Avsatte sjefer for å få «riktig» vedtak

Kristiansund mener en rekke av sparkede og avgåtte sjefer både i Helse Midt og Helse Møre og Romsdal har måttet gå for å oppnå målet om å legge sykehuset til Hjelset. Tidligere styreleder John Harry Kvalshaug fikk ikke fornyet tillit etter to år, kommunen antar at det har sammenheng om Hjelset. Helse Midt Norge viser til dårlig økonomisk utvikling, som den egentlige grunnen.

At statsråd Høie påla styreleder Marthe Styve Holte å avsette daværende Helse Midt-sjef, Michael Andersen, var også på grunn av lokaliseringen, mener Kristiansund. Helse Midt-Norge viser til at det handlet om egnethet i stillingen.

Oppnevnelsen av kommunalsjef i Ålesund i Helse Midts styre, Liv Stette, blir også sett i det samme bildet.

3. Massiv rigging og påvirkning og ulovlig styremøte

Kristiansund mener det i oktober og november 2014 pågikk «en massiv rigging og påvirkning av prosessen fra en del sentrale aktører». Styremøter ble lukket og var dermed ulovlige, og Eidsvik skal ha blitt presset hardt for å få like vedtak i Helse Midt og Helse Møre og Romsdal.

4. Trusler og myndighetsmisbruk

Daværende adm. dir, Astrid Eidsvik, mener ifølge en offentliggjort mail at hun ble truet av styreleder Stein Kinserdal med henvisning til vilkår i hennes sluttpakke.

Helse Midt mener Kinserdal tvert imot ba Eidsvik fortsette, og gi sin innstilling til styret om hvilket alternativ hun støttet (Eidsvik ville ha Kristiansund). Kristiansund framholder på sin side at hvis Eidsvik ble oppfordret til å legge fram en innstilling, var det kun en formell oppfordring og ikke at hun reelt sto fritt.

5. Korrupsjonsanklager

Under det aktuelle styremøtet i Helse Møre og Romsdal kom to styremedlemmer med påstander om at de hadde hørt at Astrid Eidsvik fikk tilbud om sluttpakke dersom hun anbefalte Molde – dette går også frem av stevningen. Helse Midt mener dette er alvorlige påstander som må ledsages av mer håndfaste bevis enn anonyme påstander, «særlig siden Eidsvik er sitert på at det ikke var noen kobling mellom sluttavtalen og tomtevalg». Helse Midt ber Kristiansund trekke påstandene tilbake.

6. Helseminister Høie var inhabil

Et stort tema er hva Høie formidlet videre til styrelederne Marthe Styve Holte og Stein Kinserdal. Sa Høie at han ønsket lokalisering i Molde før vedtak var gjort - og er det i tilfelle i strid med foretaksloven? Selv mener Høie at han bare har gitt uttrykk for foreløpige vurderinger av saken og at han ikke nikket for å si ja, men fordi han er en aktiv og nikkende lytter. Kristiansund mener at Høie og andre ledere nedover i systemet har inntatt et standpunkt uten å tilkjennegi dem åpent. Det er dette som gjør at de ikke er upartiske – altså inhabile, ifølge kommunen.

Ordfører Kjell Nergaard i Kristiansund sa følgende til Tidens Krav før helga:

- Jeg gleder meg. Vi har alt å vinne og ikke noe å tape. Det som skjedde på oppløpet mot styrebehandlinger og foretaksmøte, var rett og slett pill råttent.