- Det er ikke noe drømmevær den første del av påskeferien. Det blir rett og slett slik at en må tenke seg om før en legger ut på lange turer, sier Frode Hassel, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Bergen.

Trondhjems turistforening (TT) har tatt konsekvensene av det dårlige værvarselet, og avlyser nå sin planlagte femdagerstur i Trollheimen fra lørdag til onsdag.

- Slik det ser ut nå, så blir det krevende værforhold i helga. Det er meldt sterk vind og en del nedbør i form av snø og sludd. Derfor avlyser vi fellesturen i Trollheimen, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i TT.

- Er det slik at du vil advare folk mot å dra på skitur i fjellet i helga?

- Jeg vil ikke advare, fordi folk har forskjellige forutsetninger. Men mine turer vil jeg utsette til over helga. Da er det til gjengjeld fine værmeldinger, sier Støre Bergrem.

Mye nedbør

Ifølge Vervarslinga i Bergen blir det fuktig de kommende dagene i Trøndelag. Det meldes bygevær både fredag og lørdag, mens det søndag kan bli enda mer nedbør.

- Det kan komme 15-20 mm. nedbør enkelte steder på søndag. Også mandag vil det bli en del nedbør. Dette vil komme som regn eller sluddbyger i lavlandet, men en skal ikke så høyt opp før det blir snø, sier Hassel.

Temperaturmessig ligger det an til fallende temperaturer, rundt tre-fire plussgrader i lavlandet, mens det blir minusgrader høyere opp. I tillegg meldes det mye vind.

- Det blir generelt en god del vind i fjellet. Fredag kveld kan det bli liten kuling. Lørdag kan vinden komme opp mot stiv kuling i høyfjellet, i rundt 1500 meters høyde. Kombinert med nedbør så betyr det at det blir guffent, sier Hassel.

Bedre i påska

Trøsten er at det kan se bedre ut når påska starter i neste uke. Tirsdag vil været lette noe, men det blir bare midlertidig, for onsdag meldes det igjen mer nedbør. Fra torsdag ettermiddag ser det bedre ut.

- Det kan se ut til at en går mot en roligere og tørrere periode, i beste fall utpå torsdag. Men dette ligger langt frem i tid, og det er lett at dette kan endre seg, sier Hassel som derfor ikke tør love noen store mengder påskesol for trøndere.

Bra med snø

Trondhjems turistforening er imidlertid klar for påskeinnrykk, uansett værmelding. Seks betjente hytter i Sylan og Trollheimen er måkt frem og fylt opp med mat til påsken. Her kan Bergrem love varme i ovnen, nyoppredde senger og treretters middag.

- I utgangspunktet er det fint skiføre i fjellet. Det er bra med snø, sier Bergrem.

Mildvær med regn har imidlertid ført til at det kan være noe overvann på myrer, vann, bekker og elver, særlig i lavlandet. Det har ført til utfordringer rundt Trollheimshytta. Traseen fra Jøldalshytta til Trollheimshytta er derfor noe lagt om.

- Hvordan er stemningen i turistforeningen når værvarselet er så dårlig?

- Vi er vant til at påskeværet er et sjansespill. Men jeg tror at det kan bli fantastiske forhold over helga. Vi satser på at det blir en fin senpåske, sier Støre Bergrem som anbefaler folk å sjekke nettsiden til turistforeningen hvis de planlegger fjelltur. Der vil vær- og føreforholdene bli oppdatert jevnlig utover i neste uke.

- Nå i helga vil jeg anbefale folk å dra i lavlandet, i områder som ikke er så utsatt for vind. Velg områder hvor du er trygg på å ikke gå deg vill. Det kan være fint å komme seg ut i ruskevær, sier Støre Bergrem.

Slik så det ut onsdag på Jøldalshytta. Men nå kommer uværet. Foto: Trondhjems turistforening
Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems turistforening. Foto: DAN ÅGREN