Torsdag morgen ble det utstedt ekstremvarsel for Trøndelag for det kommende døgnet. Det skjer etter at meteorologene onsdag sendte ut et forvarsel om store nedbørsmengder.

Klokken 11.29 melder politiet i Sør-Trøndelag på Twitter at det er sendt ut flomvarsel og at nivået er hevet til tre. Politiet oppfordrer folk til å sørge for at sluk og annen drenering er åpen.

- Så store nedbørsmengder opplever man ikke mer enn hvert 25-50. år. Dette er virkelig ikke hverdagskost, konstaterer meteorolog Ida Marie Solbrekke ved Værvarslingen på Vestlandet til Adresseavisen.

På vei fra Island

Ekstremværet har fått navnet Roar. I løpet av 24 timer kan det komme mellom 100 og 130 millimeter nedbør på Helgeland og i Trøndelag nord for Trondheim. Lokalt kan det komme rundt 150 millimeter på halvannet døgn.

Meteorologisk institutt forventer høyest intensitet i nedbøren fra torsdag formiddag til fredag morgen.

- Været kommer fra et lavtrykk som er i ferd med å dannes vest for Island, og det er på vei østover mot oss. Bare den siste timer har det kommet fem millimeter regn ved Gartland i Nord-Trøndelag, så nå regner det godt mange steder, sier meteorolog Solbrekke.

Verst i indre strøk

Fredag morgen og formiddag er det også ventet vestlig full storm, med vindkast i orkan styrke.

- Hvor i Tøndelag vil man oppleve det verste været?

- Det blir mest nedbør på ytre strøk i Nord-Trøndelag, men konsekvensene blir verre i indre strøk da disse områdene tåler nedbøren dårligere.

- Hvordan bør man nå forberede seg på uværet?

- Når det gjelder vinden er det viktig at man ikke lar løse gjenstander ligge og slenge. Fylkesmennene er også varslet, så de vil eventuelt sette i gang nødvendige tiltak. Det er fare for både oversvømmelse og skred, sier Solbrekke.

- Store konsekvenser

- Når vil været roe seg?

- Fra i morgen ettermiddag vil nedbøren avta. Når det gjelder vinden er vi ennå usikre,  og vi avventer derfor prognosene i formiddag.

I Nord-Trøndelag er det varslet flom på oransje nivå, som er det nest høyeste, i 15 kommuner.

- Denne gangen har vi gått rett til et flomvarsel på oransje nivå. Til vanlig er vi innom gult. Så det er tydelig at dette været vil få store konsekvenser, sier meteorolog Ida Marie Solbrekke.

Gjør som 15 800 andre - følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside