Historien om republikanernes Super Tuesday kan avleses klart og tydelig på resultatlisten i delstaten Virginia. Her vant senator Marco Rubio i det folkerike  nord, i de velstående forstedene til Washington D.C, der hele det republikanske establishment og de politiske insiderne bor. Men på landsbygda mot sør og i vest i Virginia, trakk Donald Trump så mange til stemmurnene at han  til slutt beseiret Rubio i denne delstaten han på forhånd var dømt til å tape.

Outsiderne slo insiderne. Denne natten  var muligens selve Øyeblikket i Donald Trumps populistiske opprør. Han satte både Rubio og republikanernes partiledelse ettertrykkelig på plass nok en gang, og nå er snart sannheten uunngåelig. Trump går sannsynligvis i mål som vinner.

Les også: - Jeg er den eneste som kan slå Trump

Politisk dødskamp

Det meste falt på plass for Donald Trump i natt. Ikke bare ga han Rubio juling, men Ted Cruz vant hjemme hos seg selv i Texas, samt i Oklahoma. Det passet Trump perfekt. Dermed fortsetter slagsmålet mellom de Cruz og Rubio i et som rett og slett er en politisk dødskamp. Hvis ingen av dem vil trekke seg til fordel for den andre, ender begge som tapere. Men ingen av dem vil bakke ut ennå. Cruz kan hevde at han har vunnet tre delstater og har flere delegater enn Rubio, som på sin side har bedre utsikter enn Cruz i de statene som venter de neste ukene. I mellomtiden kan Trump gni seg i hendene og fremstå mer og mer som en potensiell statsmann som ser frem mot presidentduellen i november, mens Cruz og Rubio bare blir konfrontert med spørsmål om når de kommer til å gi opp.

Det var derfor en ny og mer avdempet Donald Trump som sto frem som seierherren i natt. I stedet for de bombastiske talene han har holdt tidligere, var han mer avdempet, om enn både triumferende og ironisk på presskonferansen på hans eget hotell i Florida, Mar-a-Lago. I natt snakket han om viktigheten av å samle partiet, og at han kan trekke nye velgere fra arbeiderklassen over til republikanerne. Han forsøkte rett og slett å fremstå presidentiell, som amerikanerne sier. Siktekornet er flyttet mot Hillary Clinton, som også etter nattens opptellinger  snart kan begynne å endre fokus fra Bernie Sanders – til Donald Trump.

Les også: Clinton demokratisk vinner på supertirsdag

Vil ha Hillary mot venstre

Med sine overlegene seire i sørstatene har hun samlet et stort forsprang i antall delegater, som det i praksis vil bli vanskelig for Bernie Sanders å innhente. Sanders kjemper i praksis ikke for seiern lenger, men for å sementere den bevegelsen han har skapt i det demokratiske partiet. Sanders vil holde ut lenge ennå, i håp om at Hilllary Clinton fortsetter å beveger seg mot venstre.

Demokratene har lenge sett frem til et oppgjør mellom Trump og Clinton, men flere er så smått begynt å bekymre seg over den uforutsigbare forretningsmannen. Det er er spesielt én ting sm bekymrer demokratene: Mens valgoppmøtet faller på demokratisk side i frohold til 2012, setter republikanerne nye rekorder i samtlige primærvalg. I nat fikk både Trump og Rubio flere stemmer i Virginia enn det ble avgitt totalt til repulikanerne ved primærvalget for fire år siden.  Det republikanske engasjementet overgår demokratenes. Skrekkscenariet er at Trump-bølgen skal fortsette å skylle over samtlige stater også i november.