Det har stormet rundt fiskeriminister Per Sandberg den siste tiden. Han har fått offentlig korreks fra statsminister Erna Solberg for å ha tatt med seg jobbtelefon på ferie med kjæresten Bahareh Letnes til Iran, og for at han ikke på forhånd ga beskjed til verken Statsministerens kontor eller eget departement om at han reiste til Iran.

Under NRKs sending av Politisk kvarter fredag morgen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han støtter KrFs beskjed om at de trenger en full gjennomgang av Iran-reisen, før de kan vurdere om de har tillit til Sandberg eller ikke.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) skriver i en tekstmelding at det er rutiner for regjeringens medlemmer som er utarbeidet for å sikre landets interesser, og at det er en statsråds plikt å følge disse.

Finner ikke forklaringen tillitvekkende

- Å være statsråd er å representere Norge og norske interesser. Hvis man opplever at det ikke er forenlig med egne private ferieinnfall, så bør man ikke være statsråd, skriver Kjerkol.

- Mener du det er grunnlag for å stille mistillitsforslag mot ham?

- Jeg registrerer at statsministeren har tillit til Sandberg. Statsministeren må ikke gå på akkord med norske sikkerhetsinteresser for å forsvare en svært ubetenksom statsråd. Så langt er det ikke reist noe mistillitsforslag, men jeg har til gode å høre noen beskrive Sandbergs Iran-forklaring som tillitvekkende, skriver hun.

Ingen kommentar

Adresseavisen har vært i kontakt med Anita Gilde, avtroppende leder i Trøndelag Frp. Hun skriver i en tekstmelding at hun ikke ønsker å kommentere. Adresseavisen har også kontaktet gruppeleder på fylkestinget for Frp, Lill Harriet Sandaune. Hun ønsker heller ikke å kommentere. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp), innvalgt fra Sør-Trøndelag valgkrets, har heller ingen ytterligere kommentarer enn det han har sagt til Adresseavisen tidligere.

Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) fra Steinkjer, skriver i en tekstmelding at hun vil avvente å kommentere saken til stortingsrepresentantene som har stilt spørsmål har fått svar. Spørsmålene skal besvares innen mandag. Hun uttaler seg likevel på generelt grunnlag:

- Det er klokt å etterleve de sikkerhetsregler som rammer inn virksomheten til toppolitikere, spesielt når vi tar den økte sårbarheten og den sikkerhetspolitiske situasjonen i betraktning.

Kan bli oppfattet som provokasjon

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) la torsdag ut et innlegg på Facebook, der han kommenterer tittelen «Fiskeriministeren feiret iransk nasjonaldag» fra NRK.

- Den riktige presiseringen her er vel at regjeringen, på vegne av oss alle, feiret Irans nasjonaldag og dermed var med på å markere slutten på den islamske revolusjon, som førte til at landet ble en islamsk republikk, skriver han med henvisning til artikkelen.

- Det er vel det statsministeren må vurdere om hun er bekvem med. Jeg er ikke det, men det betyr vel lite. Så får vi håpe dette ikke påvirker markedsadgangen for fisk til USA, skriver Sandvik videre.

Da Adresseavisen fikk kontakt med ham på fredag, var Sandvik på ferie i Spania. Han ønsker ikke å utbrodere noe mer utover det han skrev på Facebook, men skriver i en tekstmelding at han er bekymret for om USA kan oppfatte Sandberg-saken som en provokasjon mot USAs handelspolitikk som rammer eksporten av fisk til USA.