- Det er ikke bra og det er ikke greit at sykefraværet fortsetter å øke, sier kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, Elin Rognes Solbu.

Fraværet i barnehagene har økt fra 12,7 prosent i 2015 til 13,2 prosent i første kvartal i år. Økningen er enda større blant de ansatte i helse- og omsorgstjenestene for eldre. Sykefraværet var 12,5 prosent i 2015, og det hadde økt til 13,6 prosent i første kvartal i år. Det viser den ferske rapporten om sykefraværet i Trondheim kommune som blir lagt frem i tirsdagens formannskapsmøte.

Det er ikke bare det gjennomsnittlige sykefraværet i kommunen som er høyt, men enkelte enheter har over tid hatt et «urovekkende høyt sykefravær», står det i sakspapirene til formannskapsmøtet.

- Har ikke lyktes

Adresseavisen skrev i april at Trondheim kommune er versting blant storbyene når det gjelder sykefravær. Sykefraværet i barnehagene i fjor var det høyeste siden 2007, noe som kommunen betegnet som alvorlig. En gjennomgang Adresseavisen gjorde viser at politikerne har lovet tiltak mot sykefraværet de siste 15 årene. Likevel fortsetter fraværet å øke.

- Det har de blitt siste årene blitt gjort en rekke tiltak, men sykefraværet fortsetter å øke. Hvorfor har det ikke fungert?

- På tross av en rekke tiltak knyttet til for eksempel arbeidsmiljø, ergonomi, psykososiale forhold, kursing av ledelse og arbeidsmiljøgrupper og sykefraværsmål i alle lederavtaler, har vi ikke lyktes med å redusere sykefraværet. Det kan derfor være grunn til å spørre om det har vært lagt for stor vekt på konkrete sykefraværstiltak og for liten vekt på å sjekke om alle ledere har tilstrekkelige rammebetingelser og forutsetninger til å ivareta alle sider av personalansvaret, sier Solbu.

Styrke ledelsen

En rekke nye tiltak for å få ned sykefraværet legges tirsdag frem for politikerne under formannskapsmøtet. Forslagene som legges frem er et resultat av en tidligere sak der formannskapet ba rådmannen om å komme med konkrete tiltak til hvordan sykefraværet kan reduseres fra det de betegnet som et vedvarende høyt nivå.

Solbu sier de ønsker derfor å styrke ledelsen på enhetene for å redusere sykefraværet.

- Ledelsen må være tettere på de ansatte, og rådmannen ønsker å legge til rette for at ansvarlig leder har et antall medarbeidere som muliggjør god oppfølging, sier Solbu. Kommunaldirektøren trekker også frem å styrke ansattes medvirkning som viktig for å få ned sykefraværet. De ansatte skal ha mulighet til å påvirke sin egen arbeidssituasjon.

Mer vekt på arbeidsmiljø

I saksfremlegget kommer det frem at arbeidsmiljøet ikke har blitt ilagt nok vekt når man har videreutviklet tjenestene.

- Ønsket om å gi brukerne et best mulig tilbud kan ha hatt utilsiktede, negative konsekvenser for arbeidsmiljøet, står det i saksfremlegget.

Rådmannen foreslår derfor arbeidsmiljøet til de ansatte må tillegges større vekt når man skal utvikle de kommunale tjeneste videre.

Det er store forskjeller mellom enhetene i kommunen på hvor høyt sykefraværet er. Enheter som har lyktes med å redusere sykefraværet skal brukes som mentorer for andre avdelinger, foreslår rådmannen i saksfremlegget. Det foreslås også at det skal kunne settes inn ekstraordinære tiltak på enheter som har et sykefravær på over 12 prosent.