Mange ble overrasket over valget av Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen som ny leder av kultur- og idrettskomitèen i Trondheim.

Stemningen blant flere av Trondheims kulturledere tyder på at han vil bli tatt godt imot og at forventningene er store.

- Jeg ble overrasket fordi pensjonistpartiet kanskje ikke har hatt kultur som sin fanesak, det er heller andre ting de har flagget høyt. Jeg la merke til at Nilsen uttalte til Adresseavisen nylig at blant de styrkene Trondheim har som kulturby var Olavsfestdagene, det er jo hyggelig. Hans forgjenger, Erling Moe, har gjort en kjempejobb og vært ekstremt engasjert på kulturens vegne. Så jeg forventer at Svein Otto Nilsen kommer til å engasjere seg like mye, sier Myhr, som ønsker Pensjonistparti-politikeren lykke til i det han mener er en kjempeviktig posisjon. Myhr tror nye koster i komiteen kan være bra, men han er spent på hvordan det vil fungere.

- Hvis vi bare er opptatt av det som skjer i regionen her blir vi provinsielle, og det er det siste vi skal. Vi skal være en fantastisk provins med et flerkulturelt mangfold, og da må vi ta imot inntrykk utenfor landet, noe han må bidra til.

Stående invitasjoner til Avant Garden

- Jeg ble både overrasket og ikke overrasket. Pensjonistpartiet er tross alt en del av koalisjonen, men med bakgrunnen til Nilsen som tidligere Frp-politiker, tenkte jeg mitt. Men vi tror jo vi skal klare «spille ham god», og han virker som en lydhør politiker, sier daglig leder for Teaterhuset Avant Garden, Per Ananiassen som er spent på helheten i kulturkomiteen, noe han tror betyr vel så mye som hvem som er leder.

- Vi ønsker Svein Otto Nilsen velkommen til Avant Garden, og vil gjerne at han skal komme hit å se hvilke utfordringer vi har. Jeg tror det vil være i Pensjonistpartiets interesse at vi kommer oss til Rosendal der vi kan ta imot eldre og folk med funksjonshemninger på forestillinger, noe vi ikke kan i dag fordi vi mangler universell utforming, sier Ananiassen som har stor tro på at det faktisk blir flytting til Rosendal.

- I utgangspunktet kunne man jo bli veldig negativ med en gammel Frp-er, og Pensjonistpartiet har jo ikke utmerket seg som noe stort kulturparti, men jeg velger å se positivt på dette. Her handler det om muligheten til å spille på lag med politikere, og vice versa.

LES OGSÅ: Politikerne vil bygge ut Olavshallen

Politikkens innhold viktigst

Direktør for Olavshallen, Bjørgvin Thorsteinsson, tror ikke det har så stor betydning hvem som leder kulturkomiteen, og er ikke så opptatt av hvem som sitter der.

- Jeg er mer interessert i politikken bak, ikke hva de heter eller hvilket parti de tilhører. Det viktige er hvilket innhold de forfekter og hvilke tanker de har. Det er jo en erfaren politiker som kommer inn og som ønsker å bidra, og da stoler jeg på at det er spennende og fornuftige tanker han vil dele med oss, sier Thorsteinsson som selvsagt er spent på hva som vil skje med kulturhuset i Trondheim.

- Prosessen er jo i gang og vi skal utrede hvordan vi best mulig kan utnytte arealene her. Når den rapporten kommer regner jeg med det blir en grundig politisk prosess rundt hvilke grep som skal gjøres og om Olavshallen vil bli renovert eller skal fornyes. Men jeg tror ikke det har noen betydning hvem som leder kulturkomiteen, så dette er jeg ganske avslappet til, sier Thorsteinsson.

LES OGSÅ:Bred kulturdebatt på Byscenen

Opptatt av synliggjøring

Roar Leinan, direktør for Trondheim Symfoniorkester har også et nokså avslappet forhold til skifte av leder i kulturkomiteen.

- Vi lever i et demokrati, og sånn sett skal vi alltid ta det vi får. Det Pensjonistpartiet skriver i sitt partiprogram er jo velkjent norsk kulturpolitikk. Så jeg tenker at vi må ønske de nye i kulturkomiteen velkommen, og vi vil gjerne informere dem om hva vi holder på med og hva vi tenker. Vi går ut ifra at det fortsatt skal jobbes med den langsiktigheten som er så viktig for oss, sier Leinan, som tror mange kan være leder for kulturkomiteen.

- Vi er en stor kulturaktør i Trondheim og vi vil være en viktig ambassadør for Trondheim. Det håper vi politikerne vil hjelpe oss med, og at de vil støtte det vi står for, sier Leinan som håper den nye kulturkomitèlederen vil vise interesse for symfoniorkesteret og bidra til synlighet i byen.

Har fortsatt tro på Rosendal: Per Ananiassen, kunstnerisk- og daglig leder Avant Garden, tror det vil være i Pensjonistpartiets, og dermed Svein Otto Nilsens interesse, at Teaterhuset Avanat Garden flytter til Rosendal. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Satser på samarbeid: Olavshallens direktør, Bjørgvin Thorsteinsson, tror en erfaren politiker som Svein Otto Nilsen vil videreføre det gode samarbeidsklimaet mellom politikerne og kulturbransjen. Foto: Christine Schefte
Synliggjøring: Direktør for Trondheim Symfoniorkester, Roar Leianan, brenner for synliggjøring av det de driver med, og håper den nye lederen for kultur-og idrettskomiteen vil videreføre dette. Foto: Kjell A.Olsen