Nils Engbakken (65) glemmer aldri blikket til kong Harald da han forlot Flatanger etter den fatale storbrannen:

– Kongen snudde seg, løftet knyttneven og sa: Stå på!

Nils og kona Lillian Mårvik Engbakken (58) mistet alt de eide i den voldsomme brannen.

- Det er noen som sier at dette må ha vært som å vinne i Lotto. Det er ikke det, sier Nils og rister på hodet.

- Vi mistet hjemmet vårt, sier han.

Brant ned: Lyngbrannen i Småværet og Hasvåg i Flatanger førte til at mer enn 60 hus brant ned til grunnen. Verdier for mer enn 150 millioner kroner gikk tapt.

Drøyt tre år er gått siden fiskeværene Hasvåg og Småværet i Flatanger i løpet av en januarnatt ble forvandlet til en slagmark. En stormfull og iskald januarkveld i 2014 slo et gnistregn fra ei lavspentlinje ned i knusktørr lyng, og spredte seg med rekordfart. I løpet av natta ble over 60 bygninger jevnet med jorda, det var hjemmet til mange fastboende, det var fritidsboliger, det var brygger og uthus.

Lillian Mårvik Engbakken og Nils Engbakken bodde på Småværet, og mistet alt de eide i brannen. De mistet også livsverket sitt.

- Vi kunne tatt imot forsikringspengene, kjøpt oss hus i Spania og levd livet med paraplydrinker. Men det ville blitt for kjedelig. Jeg må ha utfordringer, sier Lillian.

Les også: Potetåkeren er blitt kolonihage

Droppet paraplydrinkene

Hun er født og oppvokst på Småværet, og prøvde seg på et liv i Namsos en kort periode etter brannen. Det passet verken henne eller Nils, derfor flyttet de inn i bobil, og deretter campingvogn, og bodde i brannruinene på Småværet. I to år, omgitt av sagmugg og snekkere som bygde opp det flammene hadde revet ned.

Startet på nytt: Etter noen dager i sjokk, bestemte Lillian og Nils Engbakken seg for å bygge opp og satse på nytt i Småværet. I dag har de utvidet driften og doblet kapasiteten på Småværet fiskeferie. I fjor sommer åpnet de kafeen igjen.

To tøffe år, for de var de eneste fastboende i Småværet, det var trangt i campingvogna, gordon setteren luktet hund og rett som det var ble de strømløse. Og når du mister alt du eier, arvegods, sølvtøy, klær og bilder, så kjennes det på kroppen.

- Det var bare så vidt ekteskapet holdt, sier Lillian og smiler mot ektemannen. Strikking ble hennes form for terapi, hun masseproduserte sokker, luer og pannebånd. Heldigvis for Nils, fant de ut at det fantes bambuspinner som ikke klirret så voldsomt.

Her kan du lese om fengselsfuglen Kjell og elgen Lars i Budal.

En restart

Lillian og Nils tok Kongen på alvor, bestemte seg for å stå på og satse videre på overnatting og fisketurisme.

- Dette har vært livsverket til min familie i tre generasjoner. Jeg syntes det var tragisk at brannen skulle være slutten, sier Lillian.

I sommer kjenner de at de endelig kan senke skuldrene, roe ned og nyte livet i det idylliske fiskeværet igjen. Tyskerne trives, i gjestehavna dukker det opp både trøndere på tokt, og havseilere fra Europa, og i havet er det alltid fisk å få.

Gjenreist: Bare noen få hus stod igjen etter brannen på Småværet i januar 2014. Nå er så og si alle gjenoppbygd. I tillegg bygges det nye hytter både i Småværet og Hasvåg.

- Brannen ble en restart for oss, sier Nils.

De valgte å øke kapasiteten, fordi de så et økende marked for fisketurisme. Nå er de endelig i mål: Fire utleiehus med 28 sengeplasser, ti utleiebåter, brygge, kafé og leilighet er på plass. Alt er flunkende nytt.

Slik det meste er i Småværet.

Les også: Jeg så Hostovatnet og ble forelsket

Ser hurtigruta

Han hadde bare litt listverk igjen, så var hele fritidsboligen fiks ferdig oppusset. Men Frode Pedersen rakk aldri å ta turen fra Steinkjer til Flatanger denne tirsdagen. Da han slo på TV2-nyhetene, så han at fritidsboligen deres på Småværet sto i brann.

- Det smalt vel ikke ordet av meg på en uke etter det, sier han i dag.

Brant: Sommerhuset på Småværet ble tatt av brannen i 2014. Nå har Frode og Bjørg Pedersen fra Steinkjer bygd opp en ny fritidsbolig, og tilbringer nesten hver helg i sommerhalvåret her ute.

Bare pipa sto igjen av sommerhuset de hadde brukt år på å pusse opp. Men for dem var det uaktuelt å gi opp Flatanger. Etter at sjokket hadde lagt seg, bestemte de seg for å bygge opp på nytt. Allerede sommeren 2015 kunne Frode og kona Bjørg feriere i nytt hus. Et hus de selv tegnet. Dermed ble det loftsstue med utsikt til hurtigruta.

- Flatanger kommune gjorde en kjempejobb etter brannen. Nå opplever vi at det er en ny giv her ute, det legges ut nye hyttefelt og det bygges nye hytter. Det er så bra, sier ekteparet.

Selv tilbringer de så å si hver helg i Småværet, og i sommer ser de liten grunn til å dra andre steder. Denne morgenen startet med en fisketur i regnvær, det endte opp med en fangst på 10–15 kilo. Makrell, lyr, uer, brosme, småsei og storsei.

- I går kveld spiste vi småsei med flatbrød og smør, forteller Bjørg. Da var det kveldssol over ferieidyllen.

Fisketur: Det bugner i havet utenfor Småværet. Denne ueren ble tatt av Frode og Bjørg Pedersen.

Se flere glimt fra Adresseavisens reportasjetur her.

Rorbuene berget

- Det er lettere å si hvilke hus som ikke brant, sier Steinar Gran. Han peker på et rødt hus og et grått hus. De sto ensomme igjen i brannruinene da flammene var slukket. I tillegg til rekken med rorbuer på Seiskjæret, en av dem eier Gran og kona. Inderøyparet fant ferieidyllen først på 2000-tallet.

Brant ned: Lyngbrannen i Småværet og Hasvåg i Flatanger førte til at mer enn 60 hus brant ned til grunnen. Verdier for rundt 150 millioner kroner gikk tapt.

- Dette er en helt eventyrlig plass. Det skjer noe når du kommer hit, det er så rolig. Og så er det noe med det å ha sjøen så nært, du kan sitte og se utover, og det er alltid noe å se på.

De levde lenge i uvisse om deres rorbu hadde gått med i brannen, men som et under sto bryggerekka igjen. Men flammene hadde vært nære, et svidd hull på terrassen vitner om det.

- Jeg er veldig glad for at vi berget, sier han. Og så er han glad for at alle de som mistet sine hytter og hus, har bygd opp igjen.

Berget: Steinar Gran berget rorbua i Småværet. Men brannen var nære, det viser hullet i terrassen.

- Det er blitt mye liv her, og det er trivelig, sier han. Nå har han ferie, og har funnet seg noen arbeidsoppgaver under tak når regnet plasker ned. Men kvelden i forveien var han på fisketur, og mens sola gikk ned dro han opp en torsk på 13 kilo.

- Ryggfileten var like stor som ytrefileten på en elg, smiler han.

Det meste er blitt stort i Småværet.

- Det er noen som kaller det Storværet nå, smiler Gran.

Adresseavisen er på reportasjetur fra Rindal til Bindal. Her kan du lese flere reportasjer.