Mandag bestemmer Malvik seg for om det omstridte forslaget om legge den nye travbanen på Leistad skal følge med kommuneplanen ut på høring.

Forslaget et ett av omkring 70 konkrete forslag som er kommet inn i forbindelse med revideringen av kommuneplanen.

– Jeg mener det er bra at spørsmålet om travbanen blir sendt ut på høring. Da får vi en åpen og offentlig prosess om spørsmålet, sa Malvik-ordfører Ingrid Aune til Adresseavisen denne uken.

Store protester

Flere forslag i den nye kommuneplanen omfatter nedbygging av dyrket mak i Malvik, men det er forslaget om en ny travbane ved E6 gjennom Leistad i Malvik som har utløst de store protestene. Blant annet melder lokale gårdbrukere at de vil omregulere all dyrket mark nær travbanen hvis det blir ja (se lenger ned i artikkelen, journ.anm.)

Aune og Arbeiderpartiet avgjør i praksis byggingen, men bedyrer at de ikke har bestemt seg.

- Jeg er overrasket over at så mange har konkludert uten at vi har hatt en faglig vurdering av forslaget. Jeg vil gå inn i prosessen med åpne øyne og ønsker en åpen og kunnskapsbasert prosess før saken behandles politisk. Jeg mener det er for tidlig å si ja eller nei, sier Aune.

«Oppholdende snakk»

Senterpartiet lokalt har sammen med SV og MDG motsatt seg at den nye travparken skal plasseres på dyrket mark.

Nå engasjerer Senterpartiet seg også sentralt:

- Aure driver med oppholdende snakk. De faglige avklaringene er i grunn ganske enkle: Enten bygger man på dyrket mark, eller så gjør en det ikke, fastslår Arnstad.

Fikk pris

Arnstad advarer nå Malvik mot å ødelegge sitt renomme som jordvernkommune. Hun viser til at Malvik, i motsetning til Trondheim, har holdt stand og skaffet seg et godt renomme som jordvernkommune.

- Dette har de også fått jordvernpris for. Men ved å åpne muligheten for at en travbane kan få ligge på dyrket mark ved Leistad, ødelegger kommunene mange års godt arbeid, mener Arnstad.

Øke presset

Hun mener en slik beslutning vil føre til at andre bønder, som har satset på landbruk, vil vakle og inngå lignende opsjonsavtaler med utbyggere for matjorden sin.

- Dette vil øke presset for enda mer utbygging av dyrket mark. Ikke bare i Malvik, men også i andre landbrukskommuner. Trøndelag vil ende som verstingfylke, frykter Arnstad.

Arnstad mener Malvik må være i stand til å tilby travtomt utenfor dyrket mark, eller takke nei. Hun mener Sveberg må utredes.

- Har ikke kommunen plass på annet enn dyrket mark, da har de egentlig ikke plass, sier Arnstad.

Stortinget: mer vern

Etter flere tiår med nedbygging av dyrket mark i størrelsesorden 11 000 dekar, har Norge de siste årene ligget på omkring 6000 dekar utbygget mark i året.

Stortinget har imidlertid vedtatt en nasjonal ambisjon om å komme ned i 4000 dekar i maksimal årlig utbygging.

- Dette har Arbeiderpartiet nasjonalt stilt seg bak. Det bør også forplikte partiet lokalt, sier Arnstad.

Mer dyrket mark

Ordfører Ingrid Aune (Ap) stiller seg undrende til Arnstads motstand mot at kommunen sender spørsmålet om travbane på høring.

- Jeg er rett og slett uenig med Arnstad. Vi ønsker en åpen og demokratisk prosess der innbyggere og andre kan få et ord med i laget, blant annet om hvordan vi forvalter jordvernet. Ett av spørsmålene vi vil få avklart i denne prosessen er om vi faktisk kan få mer dyrket mark med travbane. Forslaget til rådmannen innebærer at travet må erstatte utbyggingen med ny matjord en til en, påpeker Aune.

- Tar nasjonalt ansvar

Aure legger til det ligger flere forslag på bordet som berører dyrket mark, og at kommunen ved å bruke høringsinstituttet får sett forslagene i sammenheng og sikrer rettferdig behandling av disse.

- Det er mange ubesvarte spørsmål. Nå vil vi bruke høringsprosessens til å finne ut av hvordan vi på best mulig måte kan utvikle Malvik kommune. Jordvern er noe vi tar på det største alvor i Malvik. Vi har faktisk fått mer dyrket mark de siste årene. Malvik tar nasjonalt ansvar, sier Aune.

- Surrealistisk

At frontene er steile viser også brevet som 11 gårdbrukere sendte til kommunen forrige uke. Der varsler de at de vil søke omregulering av rundt 2500 dekar dyrka mark til næringsformål hvis politikerne sier ja til travbanen. Dette er arealer rundt travbanen på begge sider av E6.

I brevet skriver gårdbruker Johan Ludvik Bjørnstad – på vegne av de 11- at det er umulig å drive landbruk uten forutsigbarhet.

«Flere av gårdbrukerne i området står foran større bruksutbygginger med investeringer i størrelsesorden opptil 10 millioner. Når Malvik kommune ser ut til å omgjøre 50-årsvernet av dyrkajorda, setter dette dessverre en stopper for slike planer.», skriver han.

Johan Ludvik Bjørnstad og flere gårdbrukere advarer politikerne i Malvik. Foto: Kjell A. Olsen

- Seile under falskt flagg

De er helt klare på at politikerne som sier ja til travbanen, også må si ja til omreguleringen de vil søke om.

«Det går ikke an å seile under falskt flagg ved å argumenter for at travbane bare er en begrenset utbygging.», heter det i brevet

Gårdbrukerne opplever situasjonen som surrealistisk, og påpeker at de sitter på den beste matjorda som er sterkt vernet. At de er unge og engasjerte bondefamilier som har et sterkt ønske om å fortsatt drive matproduksjon i bygda. De mener også at rådmannen går imot alle faglige råd.

KRITISK: Senterpartiets Marit Arnstad Foto: Simen Granviken
Ordfører i Malvik Ingrid Aune (Ap) Foto: Mariann Dybdahl