- Dette er tryggheten min. Nå kan jeg gå på tur hver dag, sier Knut Forseth (76).

Han smiler bredt og fisker frem brikken som henger rundt halsen. Trykker han på den gule knappen, vet han at han umiddelbart får kontakt med sønnen Øystein eller helsevakta i Trondheim kommune. De kan samtidig lokalisere 76-åringen, enten han er på bærtur i Bymarka eller på rusletur i nabolaget på Jakobsli.

76-åringen er litt glemsk, sier han selv, men glemmer aldri brikken.

- Jeg går ikke en tur uten at jeg har den med meg. Jeg vet at hvis det skjer noe med meg, hvis jeg faller og trenger hjelp, så kan jeg bare trykke på knappen, sier Forseth som har brukt GPS'en siden i fjor sommer.

Vil ha frihet: Knut Forseth (76) er litt glemsk, men svært sprek. Han vil helst gå på tur hver dag. Med GPS rundt halsen føler han seg trygg. Sønnen Øystein kan også følge med på hvor faren er.

For sønnen Øystein innebærer GPS-brikken mindre bekymring i hverdagen, samtidig som hans far kan fortsette å gå lange turer. På en app på telefonen kan Øystein til enhver tid finne ut hvor faren befinner seg. Som da faren i høst skulle gå fra Jakobsli til Nardo, men ikke kom til avtalt tid.

- Da gikk jeg inn på appen, og så at han var like i nærheten, men at han rotet litt med veien, sier Øystein. Han opplever GPS-tjenesten som en stor trygghet. Og faren er bare glad for å bli «overvåket»:

- Det er helt greit for meg, smiler han.

Kartlegging

Denne uken blir GPS-tjenesten en del av det ordinære helsetilbudet til Trondheim kommune. Nå åpner kommunen for at hjemmeboende eldre som har orienteringsvansker kan søke om å få GPS-brikke.

- Dette vil gi eldre som bor hjemme en større frihet ved at de kan opprettholde sitt aktivitetsnivå. Samtidig gir det både eldre og pårørende økt trygghet, sier Cecilie Nervik, prosjektleder for utvikling av lokaliseringstjenesten i kommunen. Hun tror behovet er stort, og ser ikke bort fra at de raskt kan få et 50-talls brukere.

Nytt tilbud: I fire år har Trondheim kommune testet ut bruken av GPS til eldre. Nå mener prosjektleder for lokaliseringstjenesten, Cecilie Nervik, at tjenesten er så god at kommunen kan tilby det til alle hjemmeboende eldre som sliter med å orientere seg på tur.

Målgruppen er eldre med demens eller eldre som har opplevd en kognitiv svikt slik at de har problemer med å huske eller orientere seg. Kommunen stiller ingen krav til at brukerne skal ha en diagnose, men vil ut fra en kartlegging av hver enkelt avgjøre om de er aktuelle for tilbudet.

- Hvis en person er utrygg og redd for å gå seg bort, eller har opplevd å gå seg bort, så kan en slik GPS være en god løsning. Men vi må vite at personen er trafikksikker, sier Nervik.

Leteaksjoner

Sist helg skjedde det igjen: En dement mann i 80-årsalderen ble meldt savnet fra sitt hjem på Moholt. Både politi og Røde Kors med redningshunder deltok i leteaksjonen. Etter noen timer ble mannen funnet på Melhus.

- Nå når det går mot vår, øker denne typen meldinger, og vi kan motta flere meldinger i uka om eldre som er savnet, sier Bernt Tiller, operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt.

Når institusjoner eller pårørende melder eldre savnet, vil det variere hvilke tiltak politiet iverksetter. Er det kveld, hvis det er kaldt og dårlig vær, eller hvis personen er avhengig av medisin, vil Hovedredningssentralen bli varslet, og en leteaksjon iverksatt.

Tiller er glad for at kommunen nå åpner opp for at eldre kan få GPS.

- Dette er vi veldig positive til. Dette vil lette jobben vår, sier han.

Egen app for pårørende

Det er helsevakta i Trondheim kommune som håndterer den nye GPS-tjenesten. Hvis en bruker utløser alarmknappen, er det de som blir varslet, og som via brikken kan snakke med brukeren. Er det behov for hjelp, vil de varsle trygghetspatruljen som i løpet av kort tid kan hente brukeren.

Alarmsentral: Når alarmen går fra en GPS-bruker, kan helsevakta lokalisere hvor vedkommende befinner seg, og deretter gi informasjonen til trygghetspatruljen. Til høyre Mariann Johnsen, GPS-ansvarlig i Trondheim kommune.

- Helsevakta kan også sette i gang søk etter en person hvis vedkommende har vært ute lenge. Vi kan ha en avtale om at hvis brukeren ikke har kommet hjem i firetida på ettermiddagen, så kan vakta gå inn og sjekke hvor brukeren befinner seg. Vi utarbeider rutiner rundt hver enkelt bruker, sier Nervik.

Pårørende kan laste opp en app som gir dem mulighet til å spore opp hvor deres ektefelle, mor eller far befinner seg. Men dette skjer kun når brukeren har godkjent det.

Unngå overvåkning

Ett av de store etiske dilemmaene er at en GPS også kan benyttes til å overvåke ethvert skritt eldre tar utendørs. Det er derfor utarbeidet strenge rutiner for når ansatte kan sjekke posisjonen til brukeren.

Nervik tror en slik tjeneste vil føre til færre leteaksjoner av eldre i Trondheim.

- Når eldre blir meldt savnet, så er det ofte som å lete etter nåla i høystakken. Det kan være velfungerende eldre som kan ha kommet seg langt av gårde. Med GPS vil vi lett kunne lokalisere dem, sier Nervik.

- Noen vil kanskje frykte at dette tilbudet vil gjøre det vanskeligere å få sykehjemsplass i Trondheim?

- Nei, det skal det ikke bli. Hvis en person kvalifiserer for sykehjemsplass, så skal vedkommende få det. Men de fleste eldre ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, og det kan GPS bidra til, sier Nervik.

Hun sier at tilbudet etter hvert også kan bli gitt til nye brukergrupper, for eksempel psykisk utviklingshemmede.

Følger faren: Øystein Forseth kan via en app følge med hvor faren Knut Forseth går på tur. Det gir begge to en trygghet i hverdagen.

76-åring gamle Knut Forseth sier han er blitt litt glemsk, men at formen er god og lysten til å gå på tur, er stor. Han er derfor svært glad for GPS-brikken som er blitt en trygghetsalarm når han er ute og går.

- Jeg tror det er mange som kan ha bruk for dette. Jeg er veldig glad i å gå på tur, og vil gjerne gjøre det så lenge som mulig, sier Forseth før han forteller om sin lengste tur:

- Jeg gikk fra Jakobsli til Lade, Midtbyen, Lerkendal og Tyholt. Da var jeg ute i tre og en halv time.