I april i fjor fikk Jorunn Heggen konstatert lungekreft uten mulighet for operasjon. Det var etter at hun hadde levd med primær progressiv MS i snart 20 år. Hun døde litt over ett år senere, 63 år gammel. Hun etterlot seg tre voksne barn, Petter, Jørgen og Mari. Og ektemannen Per Oskar Olsen.

Mer selvstendig. De nye sengene som Per Oskar nå skal kjøpe gjør pasientene mer selvstendige. Dette bildet av Jorunn ble tatt tidligere i år, da det var så fint vær at de trillet senga ut.

I full jobb

På dødsannonnsen er et par boksehansker avbildet. Et symbol på kampen hun kjempet mot både MS og kreft. Til tross for sykdommen var hun i full jobb som lektor i matematikk på Thora Storm Videregående skole. Helt fram til i fjor sommer.

- Jorunn klarte seg veldig fint. Hun elsket jobben som lærer og hadde et nært forhold til elvene sine. Hun kunne ikke gå lenger, så hun brukte en elektrisk scooter både på jobb, hjemme eller når vi var på reise, forteller Per Oskar.

Han var hennes ektemann i nesten 35 år, og selv om hun opprinnelig var fra Tingvoll på Nordmøre hadde hun bodd i Trondheim siden slutten av 70-tallet.

I mars ble Jorunn innlagt på lungeavdelingen på St. Olav.

- Der ble hun i fem uker hos noen helt fantastiske helsemedarbeidere, til hun ble overført til avdelingen for lindrende behandling på Øya helsehus. Jeg og barna våre var her hver dag, og vi prøvde å ha en vanlig hverdag her.

Men da hun kom til den palliative avdelingen ble det en stor nedtur at de ikke hadde samme seng som på sykehuset. På St. Olav hadde de motoriserte og regulerbare senger, som hadde en luftbasert madrass med ei pumpe som fordelte trykket på kroppen. For å motvirke liggesår.

- Hun ville så gjerne ligge i en slik seng, og pleierne på Øya ordnet det ved å ta avdelingens eneste seng og gi den til Jorunn. Det gjorde at oppholdet på Øya, som varte i tre uker ble en god opplevelse for henne.

Per Oskar legger til at medarbeiderne på Øya gjør en kjempejobb for pasientene med begrensede midler.

- Dette er den beste endestasjonen man kan få i Trondheim, skryter han av avdelingen på Øya helsehus.

Sterk symbolikk. Boksehanskene og figuren ble viktige symboler for Jorunn, og et bilde på at hun ikke skulle gi seg.

Begynte innsamlingen

Familien ønsket derfor å gi noe tilbake. Senere bestemte de seg for at beløpet fra innsamlingen skulle gå til ei ny seng til avdelingen.

- Det er mange som har et forhold til denne avdelingen. Jorunn og jeg ble enige om å ønske oss penger til Øya i stedet for blomster. Hun var med å planla egen bisettelse, dødsannonse og minnekonsert, forteller Per Oskar.

Minnekonserten ble avholdt i Dokkhuset, i hennes favorittrom og med en lang liste av hennes favorittmusikere som hun selv plukket ut. Dresskoden var fargerik, og Per Oskar selv stilte i hennes favorittfarge, oransje. Allerede før minnekonserten for Jorunn kom det omtrent 50 000 kroner inn på kontoen.

- Responsen har vært helt overveldende.

- Hva tror du dette ville ha betydd for Jorunn?

- Dette ville betydd veldig mye. Hun var så takknemlig og følte seg privilegert som fikk dø på Øya Helsehus, sier Per Oskar.

Overveldet: Per Oskar Olsen er overveldet av responsen han har fått på innsamlingen han og hans avdøde kone Jorunn Heggen begynte. Så langt har det rent inn over 250 000 kroner som skal brukes til nye "supersenger" til den palliative avdelingen på Øya Helsesenter.

Over 200 givere

Han sitter i et møterom på helsehuset, sammen med tre representanter fra avdelingen. På storskjermen går lysbildeframvisningen som ble spilt under minnekonserten.

I dag kan Per Oskar fortelle at beløpet har passert 250 000 kroner, og at det fortsatt gis penger.

- Dette hadde jeg ikke drømt om. Jeg trodde det var urealistisk med 100 000 kroner. Det er over 200 givere, og jeg har sendt takkekort til alle, forklarer han og legger til at det er både bedrifter og privatpersoner som har gitt til saken.

- Hvor mye koster ei sånn seng?

- Med avansert madrass koster den rundt 45 000 kroner. Den nye målsettingen er å utstyre hele avdelingen med slike senger, slik at alle åtte pasientene kan ligge i en slik seng.

Kronerullingen skal etter planen vare ut juli måned, og i helga starter han en innsamling på Facebook.

Ga tilbake: Litt over en måned etter Jorunns død ble minnekonserten holdt i Dokkhuset. Allerede før minnekonserten var det kommet inn over 50 000 kroner.

Imponert og rørt

Enhetsleder på helsehuset, Anne Grete Skaar, og avdelingslederne Astrid Cecilie Engen og Gry Vedvik er veldig takknemlige for det ekteparet med familien har dratt i gang.

- Vi er imponerte og rørt over innsatsen og engasjementet, også når vi tar i betraktning den situasjonen som familien har vært i. Vi må si tusen takk til familien og dem som har bidratt.

- Hva betyr dette bidraget for avdelingen?

- Dette vil ha stor betydning for pasientene. De er i senga store deler av døgnet, og mange av dem klarer ikke å ligge i spesielle stillinger. Da er det viktig med en god seng og madrass, svarer Vedvik.

- Har dere fått slike bidrag før?

- Aldri i så stort omfang, men vi har fått en del til denne avdelingen spesielt, sier Skaar.

Imponerte. Fra venstre avdelingslederne Gry Vedvik og Astrid Cecilie Engen og enhetsleder Øya helsehus Anne Grete Skaar, er imponerte over innsatsen og engasjementet som har ført til at de får nye senger på avdeling 5B på Øya Helsehus. Her sammen med Per Oskar Olsen.

Mer selvhjulpen

Per Oskar presiserer at det på sikt også er besparende å bruke senger som motvirker liggesår.

- Det er vondt og det er vanskelig å bli kvitt. Og spesialbandasjene er dyre. Etter at de fikk lignende spesialsenger på Haukeland sykehus har de nesten utryddet liggesår, sier han og viser til en artikkel fra Sykepleien.

I tillegg skal sengen gjøre pasienten mer selvhjulpen ved skifte av stilling i senga. Samtidig gjør den arbeidsdagen lettere for de ansatte, for eksempel vil de nye sengene være lettere å transportere mellom helsehuset og sykehuset.

- Den første senga kommer til avdelingen i august for å teste om den er nøyaktig slik de vil ha.

Sengene har lenge stått på ønskelista.

- Med denne gaven vil oppgraderingen av sengene gå raskere enn planlagt.