Ved mørkets frembrudd i 21.30-tiden tirsdag kveld, tennes lampene i 30 lysmaster på elvepromenaden mellom Elgeseter bru og Nidelven Terrasse samt 14 spotlys under brua.

Også den andre siden av Nidelven, området på Marinen, skal få belysning, men det blir senere i år.

Adresseavisen mener: Avgjørende at byen sikres grønne områder

- Tryggere å ferdes på turstien

- Belysningen har to hensikter. De nye lysene skal gjør det tryggere å ferdes på turstien. Dernest skal lyspunktene bidra til å fremheve og bevare det historiske miljøet, forteller daglig leder og sjefdesigner Kristin Bredal i designkontoret Zenisk.

Kontoret, som ligger i Oslo, vant i februar i fjor, sammen med Selberg Arkitekter, en konkurranse om en overordnet lysplan og detaljerte planer for de to områdene.

Vinnerkonseptet «Følg hjertet» skal forsterke historisk identitet, grønne kvaliteter og urban utvikling.

Prosjektområdet omfatter et nesten fem kilometer langt elverom med promenader, historiske trebrygger, parker og turstier. «Lysplanen fremhever de ulike stedenes karakter og egenart. Bevisst bruk av lys gjør elverommet mer tilgjengelig og gir økt trivsel og trygghet for den enkelte. Dette legger til rette for å gi en ny dimensjon for bruk og opplevelse av stedene langs elva», skriver Zenisk om planen på sin hjemmeside.

Les også: Her er seks av de fineste turløypene i Trondheim

- Skal gi økt trivsel og trygghet

- Det har vært en kjempespennende plan å arbeide med. Trondheim kommunes prosjekt «En blå tråd» skal styrke og synliggjøre områdene langs vannet, og den overordnet lysplanen er et av virkemidlene for å oppnå dette. Lysbruken skal gjøre elverommet mer tilgjengelig og gi økt trivsel og trygghet for den enkelte. Lyssettingen av de to strekningene langs elvepromenaden bidrar til å få fram de gode kvalitetene for områdene, og skaper en egen atmosfære og er en tydelig identitetsmarkør, sier Bredal.

Hun forteller at Zenisk har lagt mye arbeid i å bevare det historiske miljøet og å finne lys som ikke blir så mye reflektert i elven at de stenger for opplevelsen av Nidarosdomen på den andre siden.

- Lysplanen skal fremheve de ulike stedenes karakter og egenart. I dag er elverommet mørkt, det ønsker man å bevare.

De overordnede elementene i kommunens lysplan er identitet, estetikk og trygghet. Planen vil kunne vise vei og være et eksempel på hvor viktig lyset er i den mørke årstiden når det anvendes på rett måte. På den måten kan den være til inspirasjon for lignende arbeid i større deler av sentrale Trondheim.

Les også: Sjekk ut folka bak noen av de fineste Trondheims-bildene på Instagram

Ingen offisiell seremoni

- Det blir ingen spesiell seremoni når lysene blir tatt i bruk. De kommer bare automatisk på når kveldsmørket begynner å senke seg tirsdag kveld. Det kommer til å bli veldig flott, sier byggeleder Helge Eriksen i bygg- og anleggsfirmaet Opak.

Lysmastene blir satt opp med 30 meters mellomrom.

Han ber publikum spesielt legge merke til lyssettingen under Elgeseter bru. - Spotene vil lyse opp et område langs elvepromenaden som fram til nå av enkelte har vært opplevd som utrygt å ferdes i. Belysningen under brua vil gi en helt annen trygghetsfølelse enn tidligere, sier Eriksen.

Lysprosjektet på Bakklandssiden av elven har bydd på utfordringer for planleggerne og entreprenøren. Årsaken er at det langs strekningen finnes både forurensede masser og lommer med kvikkleire.

SE bildene fra den første vandringen på Midtbyrunden

Arkeolog overvåker utgraving på Marinen

På Marinen står lysprosjektet overfor en helt annen utfordring når gravearbeidet begynner etter at det er ryddet opp etter Pstereofestivalen neste helg.

- Strekningen vi skal grave hull for lysmastene langs, er et kulturminneområde. Det betyr at gravingen skal overvåkes av en arkeolog som kan gripe inn og stanse arbeidet dersom det blir avdekket arkeologiske funn i prosjektområdet. Hvis arbeidet går som planlagt uten spesielle funn, vil lysene stå ferdig til bruk i begynnelsen av september. Dersom arbeidet blir stanset er det uvisst når lysprosjektet kan bli fullført, forteller Eriksen.

Det er Miljøpakken som betaler kostnadene for belysningsprosjektet.

- Totalbudsjettet for strekningen Elgeseter bro - Bakklandet er på 2,9 millioner kroner. Dette inkluderer den siste delstrekningen langs elvepromenaden på Bakklandet, men det er foreløpig uvisst når den blir beslyst, opplyser Kari-Anne Rørstad i Miljøpakken.

Les også: Bygger 600 meter nyrenovert sti forbi Kvistingen i Bymarka

Søbstad Entreprenør var sist uke i full gang med å grave kabelgrøfter til rundt 40 lyspunkter langs turstien ved Nidelven mellom Elgeseter bru og Nidelven Terrasse. Foto: Christine Schefte
Også turstien på den andre siden av Nidelven, langs Marinen, vil få lys. Arbeidet begynner etter at Pstereofestivalen er over. Foto: Christine Schefte
14 spotlys festet i brofundamentet skal lyse opp området under Elgeseter bro. Det samme vil bli gjort på den andre siden av Nidelven i slutten av august. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen