Det kommer frem i det foreløpige budsjettet som ble gjort tilgjengelig for pressen i tirsdag ettermiddag. Onsdag klokken 09 legger rådmannen frem sitt endelige budsjett.

Les også: Slik prioriterer rådmannen i viktige saker

Dette er noen av endringene som direkte påvirker lommeboken til innbyggere i Trondheim:

Eiendomsskatt

Eiendomsskatten skal opp fra 5,75 promille i år til 6,05 promille i 2018.

Bystyret har allerede vedtatt en økning i eiendomsskatten for 2018 på 0,2 promillepoeng, men rådmannen foreslår med dette en ytterligere økning, totalt opp 0,3 promillepoeng. Med dette forslaget vil kommunen tjene totalt 660 millioner kroner på eiendomsskatt i 2018. Har du en 150 kvadratmeter stor bolig, utgjør det for deg 345 kroner ekstra. Tar vi hensyn til prisstigning, betyr det en reell økning på 186 kroner i året.

- Det er rett og slett snakk om å dekke inn utgifter og få det til å gå rundt. Bystyret har vedtatt en økning på 0,2 promillepoeng. Rådmannen foreslår å øke det med ytterligere 0,1. Det siste handler rett og slett om å opprettholde realverdien på eiendomsskatten, kommenterer rådmann Morten Wolden.

Diverse gebyrer

Gebyrer på renovasjon, vann, avløp og feiing foreslås også økt. Det samme gjelder byggesaksgebyret.

For eksempel øker avløpsgebyret med litt over 7 prosent, korrigert for prisstigning. Det samme gjelder renovasjonsgebyret. Har du en bolig på 150 kvadratmeter kan det anslagsvis bety en økning i renovasjon, vann, avløp og feiing på 317 kroner, justert for utgiftsøkning.

- Dette er snakk om poster der det skal være nullsumspill, der vi ikke har lov til å kreve inn mer enn det koster. Det er snakk om penger til investeringer for å oppgradere nødvendige anlegg. Trondheim ligger fortsatt lavt sammenlignet med de andre byene, sier Wolden.

Barn og unge

Betaling for skolefritidsordningen (SFO), barnehage og kulturskolen foreslås kun økt i takt med generell lønns- og prisstigning.

SFO foreslås økt fra 2691 til 2756 kroner i måneden. Maksimalpris for foreldrebetaling i barnehage fastsettes av staten, og rådmannen foreslår at en heltidsplass skal koste denne maksprisen. For ett barn i barnehagen på fulltid utgjør dette 30.751 kroner i året, det er opp drøye 700 kroner sammenlignet med 2017. Brukerbetaling for kulturskolen øker også bare med 2,4 prosent, som er lik den generelle lønns- og prisstigningen. Det betyr opp fra 3690 kroner per år til 3780 kroner i året.

- Det har over tid vært prioritert at det skal være en sosial profil på disse tilbudene. Når rådmannen har foreslått å øke prisene tidligere, så har politikerne fjernet dette, sier Wolden.

Leieprisen for idrettsanlegg økes bare i takt med generell prisstiging.

Trondheim litt under snittet

I rådmannens forslag til handlings- og økonomiplan sammenligner de innbyggernes kommunale utgifter med situasjonen i andre norske storbyer. I den sammenligningen kommer Trondheim ut litt under snittet (se grafikken under).

Foto: trondheim kommune

En husstand i Trondheim betaler i gjennomsnitt 10.626 kroner i gebyrer og eiendomsskatt.

Gjennomsnittet for ti store byer/områder (Bergen, Bærum, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Sandnes, Stavanger, Trondheim og Tromsø) er 11.636 kroner.