Markedet flommer over av armbånd, klokker og dingser som måler puls, distanse, hastighet, forbrenning, aktivitetsnivå og antall skritt.

Kanadiske Mio Global lanserer i januar en ny app og senere på året et nytt aktivitetsarmbånd som selskapet mener går mye lenger. Produktene bygger på forskningen ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU.

Data fra Hunt

- Økt levealder og bedre helse høres nokså reklameaktig ut?

- Dette bygger på solid helseforskning. Vi har utviklet en algoritme, PAI – personlig aktivitets-intelligens, som baserer seg på Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, sier Ulrik Wisløff, professor og leder for K. G. Jebsen Senter for hjertetrening.

- Studier av 60 000 personer over mer enn 20 år forteller mye om hvordan aktivitetsnivå henger sammen med helseeffekter. Jeg mener PAI er den beste indikatoren for å måle om ditt aktivitetsnivå er nok til å gi helsegevinster. PAI har potensial til å bli en ny standard for måling av fysisk aktivitet, sier Wisløff.

Professoren tror indikatoren kan gi mange et stort motivasjonsløft for å bli mer fysisk aktive.

- Generelle mål som 10 000 skritt eller 30 minutter daglig fysisk aktivitet er for vage, og kan være misvisende fordi de ikke forteller hvordan kroppen reagerer på aktiviteten, sier professoren.

At trening spiller en nøkkelrolle for å redusere risikoen for sykdom og tidlig død er gammelt nytt. Men professoren mener man har visst lite om hvor mye den enkelte må trene for å oppnå best mulig helseeffekt.

Skreddersydd for brukeren

- Hvordan virker appen?

- Den gir aktivitetsråd ut fra hvordan hjertet reagerer på fysisk aktivitet. Pulsmåling er den mest presise måten å måle kroppens respons på. PAI-scoren tilpasser seg den enkelte brukerens livsstil og lager skreddersydde mål som er realistisk å nå. Så lenge pulsen kommer opp i en viss sone for en viss periode, vil brukeren oppnå maksimal helseeffekt, sier Wisløff.

Appen er designet slik at brukeren skal oppnå en score på 100 i løpet av uka. Aktivitetsmengde og intensitet er tilpasset brukerens profil: Alder, kjønn, puls, vekt osv. En utrent person kan godt konkurrere med Petter Northug når det gjelder å nå 100 PAI. Det er uvesentlig om man går, løper, svømmer eller sykler.

Det er ikke bare trening med høy puls som gir 100 PAI i løpet av en uke. Man kan tjene poeng med lavere intensitet, men da med lengre varighet. Å nå de 50 første poengene er lettere, fordi de gir størst helseefekt. Wisløff mener brukeren fort lærer hva som skal til for å oppnå 100 PAI i uka.

- Lever lenger

Ifølge professoren viser forskning ved K.G. Jebsen Senter for hjertetrening at de som regelmessig klarer å oppnå 100 PAI per uke lever betydelig lenger enn dem som ikke klarer det.

- PAI er basert på utrolig robuste data med mange tusen dødsfall som endepunkt. Med det store antall personer vi har fulgt over så mange år, er dette helt unikt, sier Ulrik Wisløff.

Lanseres i Las Vegas

Det nye PAI-appen lanseres på verdens største elektronikkmesse i Las Vegas i januar. Mio Global reklamerer med at den blir den første som viser treningsscoren basert på kontinuerlig overvåkning av hjertet. Aktivitetsarmbåndet som kommer senere på året fokuserer kun på PAI.

- Selv med alle personlige data om din egen helse og form, har det inntil nå ikke vært noen standard for hvor aktiv du trenger å være for å holde deg sunn og frisk, uttaler Liz Dickinson, administrerende direktør i Mio Global i en pressemelding.