65-åringen med 44 års fartstid i politiet er én av seks søkere til politimesterembetet.

De øvrige søkere er politimester Nils Kristian Moe (51) i Sør-Trøndelag politidistrikt, seksjonssjef for forvaltning i Sør-Trøndelag politidistrikt Siw Hind (47), konstituert politimester Sigbjørn Bjerkem (62) i Nord-Trøndelag politidistrikt og driftsenhetsleder Anne Birgit Ulvin (52) i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Den sjette søkeren er en kvinne, som er unntatt offentlighet.

Forlenget søknadsfristen

1. januar 2016 blir dagens 27 politidistrikt slått sammen til tolv. Ti av de tolv politimesterstillingene i de nye politidistriktene er lyst ledig. Er politimesterembetet videreført, fortsetter politimesteren i stillingen ut åremålsperioden.

Søknadsfristen utløp 31. august, men ble forlenget med én måned til 30. september. Politidirektør Odd Reidar Humlegård begrunner avgjørelsen med at Politidirektoratet (POD) vil bruke litt mer tid for å sikre en grundig rekrutteringsprosess.

Torsdag offentliggjorde POD søkerlistene per 31. august og de vil bli oppdatert etter 30. september.

Mange gode kandidater

- Fristen er utsatt for å sikre at vi får gjennomført grundige prosesser i alle de ti distriktene. Vi har så langt fått inn søknader fra mange gode kandidater, og håper å ha et godt sammensatt rekrutteringsgrunnlag på plass før vi går videre i neste fase av prosessen, sier Humlegård.

Trøndelag politidistrikt vil foruten de to trøndelagsfylkene også omfatte Bindal kommune i Nordland.

- Jeg bestemte meg tidlig i sommer for å søke, sier Atle Matre. Han har vært lensmann på Frosta i 30 år. Før det var han fire år lensmann i Solund i Sogn, og før det igjen ti år lensmannsbetjent. Om én uke runder Matre 66 år. Han kan sitte som lensmann i minst et par år til før oppnådd pensjonsalder.

Stortives som lensmann

Matre sier han stortrives som lensmann og føler seg i god form. Årsaken til at han i sin tid havnet på Frosta var at svigerfaren var fra Verdal.

- Jeg er tilhenger av lensmannen som institusjon i lokalmiljøet. Lensmannen har en viktig jobb å gjøre i kommunen. Lensmannskontoret holder til i kommunehuset på Frosta, tett på ordfører, rådmann, skolesjef, barnevern og kommunelege, forteller Matre.

Trønder i Nordland

Som politimester i Nordland politidistrikt har Geir Ove Heir (57) politimester i Salten søkt. Heir har tidligere vært lensmann i Verdal.

I Møre og Romsdal politidistrikt står ikke dagens politimester i Møre og Romsdal Arnstein Nilssen på søkerlisten. Derimot har politimester i Sunnmøre Ingar Olav Bøen (56) søkt. Det har også Ove Brudevoll (50) sjef for retts- og påtaleenheten og politimesterens faste stedfortreder i Møre og Romsdal, avsnittssjef Rune Skjold (41) og kommuneadvokat i Kristiansund Ole Ingar Ødegård (46). En mannlig søker er unntatt offentlighet.

Konkurrerer: Både Nils Kristian Moe (t.v.) og Sigbjørn Bjerkem ønsker å bli politimester i Trøndelag politidistrikt. De konkurrerermed fire andre søkere. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665