Ranselposten er snart historie. Dette arket med informasjon om foreldremøter, teater eller turdag på SFO har en tendens til å havne i en krøll nederst i sekken og dukke opp altfor seint. Og meldeboka ligger igjen på skolen når foreldre skal informere skolen om sykdom eller tannlegebesøk. Nå blir meldeboka og ranselposten erstattet med en digital meldebok for PC, app og sms.

Bedre samarbeid skole-hjem

I løpet av våren 2016 skal alle skolene i Trondheim ta i bruk den digitale meldeboka. Så kommer barnehagene etter. I mars skal de fire første barnehagene teste ut meldeboka. I løpet av 2016 regner kommunen med at alle skoler og barnehager har en felles ordning for informasjon mellom skole og hjem. Målet er å lette samarbeidet mellom hjem og skole.

På Lade skole er skoledagen i gang. På skjermen ser vi at det er 150 barn som har plass i SFO. Vi kan se når de skal hentes, hvem som skal hente dem eller om de skal gå hjem alene. Vi kan se om de har krysset seg ut og om det skal sendes pushvarsel til foreldrene når de går. Dette er en del av den digitale meldeboka.

Tatt i bruk før jul

- For SFO sin del er dette noe vi har ventet på, sier Iren Steinsvik. Hun er leder for SFO på Lade skole.

De siste skoleukene før jul ble den digitale meldeboka tatt i bruk på de Lade og de to andre pilotskolene. Foreldrene må logge seg inn via MinID som også gir tilgang til andre offentlige tjenester på nett.

- Brevet i sekken har ikke nødvendigvis kommet fram. Nå klarer vi å sikre at alle får informasjonen de skal ha, sier SFO-leder Iren Steinsvik.

- Foreldrene kan også sende melding via den digitale meldeboka om at eleven er syk. De trenger ikke sende e-post til læreren og finne fram telefonnummeret til SFO for å informere om fraværet, sier hun.

Fornøyde foreldre

- Det er helt genialt, sier Dina og Odd Charles Hestnes. De er foreldre til Alexander i 7. klasse og Carolina i 3. på Lade skole. Via appen på smarttelefonen kan de se når Carolina kom på SFO, når hun er der og når hun har gått hjem. De kan sende beskjed om Carolina skal bli med andre hjem eller om hun denne dagen skal gå hjem alene klokka 14. Oppstår det diskusjon om det var i dag, de skulle ha med seg ett eller annet på skolen, er det kjapt å sjekke. Her kan de gi beskjed om sykdom eller time hos lege eller tannlege.

- Total oversikt

- Alle meldingene er samlet på et sted. Vi slipper å lete nedover i e-postboksen etter informasjon. Denne appen har stor betydning. Vi sparer mye tid på at all informasjonen fra skolen er lett å finne. Med denne appen har vi full oversikt, sier Dina Hestnes. Hun har snakket med flere andre foreldre på Lade skole og alle hadde bare positivt å si om den digitale meldeboka.

- Det hagler inn med e-post og det er vanskelig å ha oversikt over all informasjonen som kommer. Her har vi total oversikt, sier Odd Charles. Han skulle ønske at idrettslaget også fikk en lignende app.

- Og så er klasselista helt fantastisk, sier Dina Hestnes. Her kan de finne navn, e-post og telefonnummer til foreldrene til elevene i klassene.

- Det er veldig praktisk når vi trenger kontakt med andre foreldre, sier hun.

Den eneste ulempen de ser, er at ikke alle har smarttelefon.

Ennå er ikke alt på plass

Målet med den digitale meldeboka er at folk med barn i barnehage, SFO og ulike skoler får ett sted for å sende og motta alle meldinger til og fra skole og barnehage.

- Målet er å få en enhetlig løsning som er lik fra barnehagen og ut ungdomsskolen, sier Jomar Estenstad ved oppvekstkontoret i Trondheim kommune.

Gode tilbakemeldinger

De tre pilotskolene skal teste ut hvordan selve programmet fungerer og hvordan det er hensiktsmessig å bruke det for skolen og SFO. Jomar Estenstad regner med at de aller fleste foreldre har pc, smarttelefon eller mobiltelefon som kan brukes til sms.

- Det vil kanskje være noen som verken har mobiltelefon eller pc. Skolene må finne andre ordninger for dem, sier Estenstad.

Iren Steinsvik på Lade skole regner med at læreren vet det dersom det er en familie uten mobiltelefon og PC.

- For disse familiene må vi etablere en annen måte å ha kontakt på, sier hun.

Både Iren Steinsvik på Lade skole og Jomar Estenstad i Trondheim kommune har så langt bare fått fine tilbakemeldinger fra foreldrene på de skolene som har tatt det i bruk.

Jens Testelev: På skjermen kan Iren Steinsvik, daglig leder for SFO på Lade skole, se at Jens Testelev er på SFO eller om han er hentet eller har gått selv. Beskjeder om at han skal til tannlegen eller hentes av bestefar klokka 14, kommer også hit. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Digital meldebok: Her kan foreldrene se når Carolina var på SFO og når hun gikk hjem, og at hun gikk hjem selv. Foto: VEGARD EGGEN
Iren Steinsvik er leder for SFO på Lade skole. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Carolina Hestnes hjemme med nettbrettet etter skoletid. Foto: VEGARD EGGEN