Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag, sier til Adresseavisen at de kjenner byggmesterselskapet det er snakk om i Ørland, Byggmester Strand, godt fra tidligere.

- Det som skjer på Ørland nå er på mange måter en varslet katastrofe. Vi er svært betenkt at en tung statlig aktør som Forsvarsbygg velger å gjøre det slik, sier han.

Urovekkende funn

Sagmyr viser til at uropatruljen i fjor høst var med på kontroll på en byggeplass i Lade Allé i Trondheim der selskapet jobbet. Der var arbeidsstokken utenlandsk, delvis ansatt gjennom Strands eget bemanningsselskap, og bare en arbeidsleder snakket engelsk. Samtidig var all dokumentasjon, instrukser og varslingsrutiner på norsk. De som jobbet der brukte også maskiner de ikke hadde lov til å føre.

Sagmyr sier det de så tyder på at byggmesterfirmaet i stor grad operer med ufaglært utenlandsk arbeidskraft, som løser alle typer håndverksoppgaver. Samtidig har selskapet norske lærlinger, et krav for å kunne konkurrere om statlige kontrakter. Han stiller derfor spørsmål ved kvaliteten på arbeidet og læringsmiljøet for lærlingene.

- Det er rart at en aktør fra Vestfold skal kunne komme hit og kapre slike kontrakter mens de betaler lønn i tråd med overenskomst, transport, samt kost og losji for ansatte. Lokale aktører slipper transportkostnader, kost og losji, men blir likevel underbydd med flere millioner. Vi skjønner rett og slett ikke at det går an. Det skal ikke være mulig uten å kunne kutte utgifter noe sted, sier Sagmyr.

Avviser kritikken

Daglig leder Tore Strand i Byggmester Strand avviser kritikken fra Sagmyr i uropatruljen.

- Dette er ikke riktig, det som er riktig er at en av våre ansatte som opererte en lift hadde forlagt sitt liftsertifikat. Liftsertifikat ble fremlagt kommunen neste morgen. At det var ufaglærte sto for de fleste arbeidsoppgaver er en udokumentert påstand fra Sagmyr som ikke er riktig. For oss er det for øvrig naturlig og uproblematisk at tømrere hjelper til med utvendig maling når dette er nødvendig for å rekke tidsfrister i kontrakter, ifølge Strand.

- Samtidig var det påvist instrukser og dokumentasjon på norsk, som ikke personellet behersket?

- Det var ingen krav til språk i kontrakten, sier Strand.

- Sagmyr er kritisk til seriøsiteten til firmaet Byggmester Strand, og peker blant annet på at det er en stor andel innleide på byggeplassen de kontrollerte?

- Hvis Sagmyr virkelig uttaler at han mener firmaer som ved behov leier inn arbeidskraft ikke er seriøse, så sier det mye om hvor lite seriøse Sagmyr sine uttalelser er. Fakta er at de fleste entreprenører leier arbeidskraft ved behov, mener Strand.

- Du viste i svar til Adresseavisen tidligere at dere har 18 ansatte på Ørland. Er det 18 ansatte i Byggmester Strand, eller innleide?

- Vi har 25 ansatte i Byggmester Strand. Vi er for øvrig en godkjent lærebedrift og vi har et godt og nært samarbeid med Opplæringskontoret i Vestfold.

- Sagmyr stiller også spørsmål hvordan det er mulig å ligge så langt under lokale bedrifter i pris, når dere samtidig må betale kost og losji for arbeidere, Strand?

- Her uttaler Sagmyr seg basert på sine egne antakelser om at vi ikke har ansatte fra Trøndelag. Fakta er at vi har en rekke ansatte fra Trøndelag, dette sammen med at prisene på de oppdragene vi har vunnet er vesentlig høyere enn hva vi kunne oppnådd i andre steder av landet gjør oss konkurransedyktige, sier Tore Strand.

Skal følge loven

Sjef for Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug, viste i et intervju med Adresseavisen mandag til de vil gjennomgå arbeidet som er gjort sammen med Ørland kommune, for å finne ut hvordan det står til. På spørsmålet om det har vært riktig å velge entreprenør med hovedvekt bare på laveste pris svarer han:

- Vi skal velge den entreprenøren som totalt er best på staten. Alle som er med skal tilfredsstille kravene og gjøre jobben på en riktig beskrevet måte. Det skal gjøres skikkelig arbeid, det skal vi følge opp, sier Dobloug.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter