Han er ikke overrasket over konklusjonen i rapporten fra NIVI Analyse.

–Hele debatten om kommunesamarbeidet har stilnet av. Unntak er Fosen- og Værnes-regionene, der det er satt i gang og diskuteres en rekke samarbeidsprosjekter, sier Gjønnes (bildet).

I forbindelse med prosjektet Framtidens kommuner (avsluttet i 2005) sa de fleste kommuner i Sør-Trøndelag at de vil satse mer på samarbeid for å unngå sammenslåing.

Siden har det skjedd lite. Flere kommuner sliter med å gi innbyggerne de tjenestene de har krav på.

–Innenfor flere tjenesteområder er det sterke krav til kompetanse og robuste fagmiljøer for å gi innbyggerne lovpålagte tjenester. Men det finnes ikke kompetanse og arbeidskraft til at alle kommuner skal ha alt. Innenfor de sårbare barnevernstjenestene har vi vært klare på at kommunene må finne samarbeidspartnere som sikrer nok kompetanse og kapasitet, sier Gjønnes.

Nå går det mot en omfattende reform på helseområdet. Samhandlingsreformen skal behandles av Stortinget i vår. Den krever kommunesamarbeid fordi tunge oppgaver flyttes ned til lokalplanet.

–Det er nødvendig å forsterke samarbeidet innenfor faste samarbeidsregioner. Kommunene står overfor nye oppgaver og utfordringene på tunge områder som omsorg og IKT-investeringer. Dette krever et skifte fra dagens løse samarbeid, til et mer forpliktende og politisk styrt samarbeid, sier Gjønnes.