–Denne saken savner sidestykke i hvor lang tid det har tatt å få en avklaring etter at etterforskninger er avsluttet. Å vente to og et halvt år på rettssak for et så alvorlig forhold, er kritikkverdig, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Tirsdag var han i Östersund, i møte med kammeråklagare Stig Andersson. Statsadvokaten involverer seg nå i saken som til nå er blitt ført av Nord-Trøndelag politidistrikt ved politiadvokat Kåre Svepstad på norsk side. Soknes møtte Adresseavisen til intervju om saken 1.oktober. Da hadde han ikke vært involvert i saken tidligere. 5.oktober tok han kontakt med aktor i Östersund-saken, Stig Andersson og ba om et møte.

–Jeg inviterte meg selv til et møte med Andersson for å gjennomgå saken og mulig fremdrift, sier Soknes.

Norsk påtalemyndighet har imidlertid ikke mulighet til å gå inn i denne straffesaken før svensk påtalemyndighet ber dem overta.

–Den avgjørelsen ligger fullt og helt hos den svenske aktoren. Og slik må det være. Et land kan ikke blande seg inn i et annet lands rettsprosess. Om vi snur på flisa, ville heller ikke Norge godta at utenlandske etterforskere blandet seg oppi norsk politi sitt arbeid her i landet. Det strider mot prinsippet om hvert enkelt lands suverenitet, sier Soknes.

Spørsmålet om norsk overtakelse av Östersund-saken har, ifølge Stig Andersson, fulgt saken helt siden 2007, og bevisopptak og avhør er gjort med tanke på å kunne brukes i begge land om det skulle skje en overføring. Og spørsmålet er blitt enda mer aktuelt etter at Nedre Norrland Hovrätt for tre uker siden sa nei til pågripelse og utleveringsbegjæring på tiltalen «mord» mot den 48 år gamle Steinkjer-mannen.

Aktor Stig Andersson har fått beskjed av Riksåklagaren i Sverige at han selv må avgjøre videre steg i saken; om han skal anke hovrättens beslutning til høyesterett, redusere siktelsen eller be Norge overta.

–Gjennomgangen med den norske statsadvokaten var nyttig. Vi ønsker å holde så mange muligheter som mulig åpne, for jeg har ennå ikke avgjort videre framdrift, sier Andersson. Ankefristen til høyesterett går ut 22.oktober. Bjørn Kristian Soknes mener mye kan skje i løpet av få uker.

–En konkret plan om framdrift vil trolig komme om få uker. Noen formelle forhold som må avklares først, sier han.

–Vil mannen kunne tiltales for forsettlig drap i Norge, selv om svensk rett signaliserer at bevisgrunnlaget ikke holder for drapstiltale i Sverige?

–Det kan jeg ikke svare på nå. Men jeg vil mene vi har adgang til å gjøre en fri vurdering ut fra norsk strafferett, sier Soknes.