Parken har til hensikt å vise hvor viktig det geologiske mangfoldet er for dagens og fremtidens samfunn, fra matjord og kunstgjødsel til veibygging og metaller.

Det er Trondheim kommune og Norges geologiske undersøkelse (NGU) som står bak planene om å etablere landets første nasjonale steinpark. Det finnes allerede steinsentre og steinparker på flere steder i Norge der man kan stifte nærmere bekjentskap med bergarter og mineraler fra inn- og utland. Den nærmeste ligger på Bud i Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Må skaffe penger

Landskapsarkitekt Jorunn Munkeby ved kommunalteknikk i Trondheim kommune sier det jobbes med å skaffe penger til videre arbeid med steinparken. Det er ennå for tidlig å si når byggearbeidene kan starte.

Den fremtidige steinparken blir liggende i et svært attraktivt rekreasjonsområde ved Ladestien ytterst på Østmarkneset. I de gamle ammunisjonslagrene etter tyskerne ved kaianlegget til NGU, vil en kafé åpne til våren. Den inngår i steinparken og bli første byggetrinn.

Friområdet steinparken ligger i ble sikret av Direktoratet for naturforvaltning som et regionalt viktig friområde i 2006.

Steinparken blir omgitt av frodig vegetasjon med utsikt mot fjorden i nord. Der sto det tidligere bygninger som ble brukt av NGU, de ble revet i forbindelse med sikring av friområdet i 2007. De to ammunisjonsbygningene ble reddet av bystyret mens gravemaskinene sto klare til å gyve løs på dem.

Om prosjektet heter det at steinparken skal vekke nysgjerrighet og lyst til å lære mer om geologi, og vise hvor avhengig vi er av geologiske ressurser. Meningen er at parken kan bli brukt til undervisning og at elevene ønsker å komme tilbake til på fritiden. Parken skal bygges opp med elementer hentet fra ulike deler av Norges geologi.

Marmor og granitt

I et prospekt går det frem at det kan være bergarter dannet i forskjellige miljø, fra jordenes indre til avsetninger i havet, fra den vakreste marmor til den gråeste granitt. Det kan også være dype geologiske prosesser og kontinentenes drift speilet i bergartene, som vulkaner, jordskjelv og fjellkjededannelser. Eller former i berget laget av isbreer og vann. Geologiske ressurser vil være et viktig tema.

Et bærende konsept i valg og utforming av elementene er de geologiske prosessene som den viktigste formgiveren, naturen som skulptør. Hvert element skal formidle en liten bit av den store fortellingen om Norges tilblivelse og sammensetning. Likevel skal kunstenere få være med og sette sitt preg på elementene i parken.