37-åringen fra Steinkjer driver Bruborg bakeri, med catering og bake- og matkurs, i tillegg til deltidsjobb på Jordbærpikene i Levanger, som kona Katrine driver. Nylig ble han også spaltist i temabladet «Bake».

Elnan tenker på baking døgnet rundt og brenner for å lære bort kunsten til flest mulig, blant annet med populære bakekurs i Nord-Trøndelag og i Trondheim.

Elnan er også kjent for å stå bak profilen sukkerbakeren på Instagram. Han har nærmere 3900 følgere.

Her lister han opp seks gode grunner til å bake sine egne brød, og bruke lang elte- og hevetid:

1. Ingen tilsetningsstoffer:

– Industribrød er ofte tilsatt pulver blant annet for å øke holdbarheten og korte ned baketiden. Baker du selv vet du selv hva som er i brødet.

2. Ingen ekstra gluten, bare det som naturlig er i deigen:

– Brød blir ofte tilsatt ekstra gluten for å korte ned på baketid, brødene får da et unaturlig høyt innhold av gluten. Les på baksiden av brødene i butikken, så ser du hvilke brød som er tilsatt dette – det gjelder dessverre de fleste. «Brøddoping» er å effektivisere bakingen, men ikke smaken og næringsinnholdet.

3. Mer næringsrike brød med langtidsheving:

– Med langtidsheving får du med flere av næringsstoffene som er i kornet, og du kan bruke mindre gjær. Vitaminer og mineraler er innkapslet i noe som heter fytinsyre. Dette gjør at man ofte går glipp av næringsstoffene, da de passerer fordøyelsen uten at de blir plukket opp. Heving over 12 timer bryter ned fytinsyren, og frigjør næringsstoffene. Et langtidshevet brød gjør deg ikke bare mett, men gir også kroppen mye viktig næring.

4. Surdeig er bra for magen:

– Surdeig er ekstra bra for magen med sine melkesyrebakterier, og gir bakverket en herlig aroma og god holdbarhet. Surdeig egner seg også godt om man skal bake med urkorn eller andre melsorter med lite eller skjørt gluten.

–Surdeigsbrød metter mer, er mer holdbart og har lavere glykemisk indeks enn vanlig brød. Man får altså et mer stabilt blodsukker fordi karbohydratene tas langsommere opp i kroppen, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i denne artikkelen på klikk.no.

5. Det tar ikke lang tid, men krever litt planlegging:

– Sett deigen på kvelden, la den heve i kjøleskap over natten, og bak den ut neste morgen eller ettermiddag.

6. Duften av nybakt:

– Sist men ikke minst. Man fyller huset med den tryggeste og beste lukta av alle: Duften av nybakt. Følelsen av å spise lunt brød der smøret trekker seg ned i krummen er magisk.