Beboere får tildelt adgangsbevis slik at de får unntak fra kjøreforbudet.

Men besøkende og vareleveranser blir nektet adgang med bil. Dette vil kunne skje om lag 60 dager i året. Det bor om lag 2000 personer på Øya.

Begrensningene for biltrafikken kommer frem i de reviderte planene for utbygging av Trondheim Spektrum, kalt Nye Nidarøhallen, og som ble lagt frem for byutviklingskomiteen 3. november.

- Jeg har bodd på Øya i 42 år og ser med stor bekymring på planene om å stenge Klostergata for biltrafikk minst 60 dager i året, sier Eva Mette Hay (67) i Gudruns gate.

Bak en mur

Hun føler folk på Øya blir boende bak en mur og at de at de blir fratatt sin mulighet til å kunne bevege seg fritt og motta besøk på en anstendig måte, om dette forslaget skulle bli vedtatt.

- Hvilken lovhjemmel ligger til grunn for å kunne kontrollere beboere at de har gyldig adgangsbevis om de blir stoppet i bil på vei hjem? Hvordan kan kommunen nekte vareleveranser og folk som skal på besøk om de kommer i bil?

Hay lurer også på hvordan hun skal kunne få besøk av sine små barnebarn, som blir brakt i bil. Hva med besøk av familie og venner som ikke kan komme til Øya uten bil? Hva med nødvendig tilbringertjeneste for nødvendig vedlikehold av eiendommen?

Langt å gå

- Folk som skal besøke meg, må parkere på sykehusområdet og gå ned til meg. Jeg lurer på hvordan man tenker seg å gjennomføre kontroller av at beboerne har med seg adgangsbeviset eller ID-brikken eller hva det måtte være.

Hay frykter at hun som enslig vil bli ensom der hun bor og bli hindret fri omgang med familie og venner. Hun er redd verdien på eiendommene kan synke.

- Jeg har planer om å bytte kjøkken. Men det kan bli vanskelig hvis ikke varene kan bli levert og håndverkere blir hindret i å få komme gjennom sperringene. I 2020 skal det arrangeres håndball-EM for både herrer og damer, og da kan vi risikere en langvarig stenging av Klostergata, sier Eva Mette Hay.

Oppfordres til protest

Noen har allerede begynt å dele ut brev i postkassene til folk på Øya der de oppfordres til å sende brev til byggesakskontoret og si sin mening. Brevet er ikke undertegnet. Leder av byggesakskontoret i Trondheim kommune, Steinulf Hoel, sier de ikke er rette adressat for eventuelle protester.

- Saken om en eventuell utbygging av Trondheim Spektrum er ikke kommet på vårt bord ennå. Først må det utarbeides en reguleringsplan, som politikerne skal ta stilling til. En stenging av Klostergata er en samferdselsteknisk sak vi ikke behandler, sier Hoel.

Velforeningen reagerer

- Hva i himmelens navn er det som skjer? Vi er rundt 2000 personer som bor på Øya, og det er antydet en stenging av Klostergata minst 60 dager i året. Vi er overhodet ikke tatt med på råd, sier Rigmor Juberg, talsperson for Øya velforening. Hun bor i Margretes gate.

Juberg reagerer på at beboere i bil må fremvise passerseddel. Hun spør om de som har foreslått dette, har loven på sin side.

- Jeg er for øvrig uenig i at Trondheim Spektrum skal få utvide hallene på Øya. Dagens haller får greie seg. Ved enda mer utbygging ødelegges en perle i Trondheim, som tilhører hele byens befolkning. I velforeningen finner vi det fullstendig uakseptabelt å innføre kjøreforbud på denne måten, sier Juberg.

I planene for Nye Nidarøhallen er det lagt ved en håndbok for arrangement av konserter. Den gjelder for store konserter i hall A eller D med 4000 tilskuere eller flere.

Får tilsendt program

Der foreslås å stenge Klostergata for vanlig trafikk. Bare kjøretøy med godkjent adgangstegn for øyabeboere og handikaptrafikk slippes forbi. Det heter videre at øyabeboerne vil få melding i god tid om varighet for stenging av adkomst når arrangement pågår.

«Beboerne vil få tilsendt adgangsbevis for sine biler slik at de ikke blir hindret i sitt behov. Gjester vil generelt ikke få mulighet til å passere uten adgangsbevis. Øyabeboerne vil få tilsendt program for arrangement hvert halvår og oppdatert program for hver måned», står det å lese i Nye Nidarøhallen.

Endelig heter det at «Programmet vil inneholde all relevant informasjon om arrangementer som begrenser trafikken ned Klostergata. (Det vil si konserter, store messer, stormkamper i ny A-hall og muligens også breddeturneringer).»

Det blir generell adkomst til fots, vakthold fra Elgeseter gate, Ilen kirke og Elvegata. Parkering blir ikke tillatt.

Adgangsbevis: Skal Eva Mette Hay på Øya kunne kjøre bil under store arrangement på Nidarø, må hun vise frem gyldig adgangsbevis. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen