De Grønnes Hilde Opoku hørtes ikke like overbevist ut om holdbarheten i samarbeidet. Men også hun var tydelig på at De Grønne fortsetter i samarbeidet etter oppvaskmøtet på ordførerens kontor fredag formiddag.

Det bebudede oppvaskmøtet varte så lenge som halvannen time før varaordfører og ordfører sammen kom ut for å møte pressen på gangen. Budskapet var at nå er vi venner igjen. Samtidig var det ingen tvil om at virkelighetsbeskrivelsene fra ordfører og varaordfører ikke er den samme. De Grønnes Hilde Opoku beklaget formen på utspillet om behovet for utlufting på rådhuset, og hun beklaget også timingen i fellesferien. Samtidig fastholdt hun sterkt innholdet i kritikken, men presiserte:

- Det er behov for å åpne en lukket kultur som vi selv også er en del av, sa Opoku mens de andre partitoppene i samarbeidet fleipet med substansen i kritikken med å vise til at rådhuset aldri har vært bedre utluftet enn denne godværsdagen.

Rita Ottervik beklaget på sin side ikke noe, men inviterte nå varaordføreren med på møtene med rådmannen – de gangene det er praktisk mulig. Noe av kritikken fra Opoku har vært at den faste kontakten mellom administrasjonen og politisk ledelse har vært konsentrert rundt ordfører og rådmann. Både tidligere varaordfører Knut Fagerbakke og Hilde Opoku har ønsket å delta på disse.

- Hvis det er det som skal til for å overbevise deg, må du gjerne være med i disse møtene når det passer, sa Ottervik til Opoku. På spørsmål om hvordan hun opplever samarbeidet nå sier Opoku at to saker er sauset sammen: Det ene går på politisk uenighet om for eksempel utbyggingen på Overvik, mens den andre handler om hvordan de organiserer seg på rådhuset – og hvordan man sikrer åpenhet.

- Er samarbeidet styrket etter møtet?

- Vi har i hvert fall fått en tydelig avklaring om at vi skal ha en åpen dialog om sakene vi synes er vanskelige.

- Tror du De Grønne blir værende i samarbeidet fram til neste valg?

- Det er intensjonen i utgangspunktet. Vi må være sikre på at samarbeidsavtalen vår blir realisert slik vi har tolket den.

Rita Ottervik sier hun er glad for at De Grønne er så tydelig på at de ønsker å fortsette i samarbeidet.

- Tror du storkoalisjonen vil holde fram til valget?

- Ja! Alle partiene bekreftet at de har tenkt å være med videre. Dette har vi nå avklart veldig grundig.

- Forstår du bedre hva Opoku har ment etter møtet?

- Hun har forklart hvordan hun har tenkt, og så er vi jo ikke riktig enige om alt.

- Har bråket i sommer skadet samarbeidet?

- Jeg opplever at vi har et veldig godt samarbeid, og nå er vi enige om å jobbe videre sammen med det som er viktig for befolkningen i denne byen.

- Vil du gi Opoku noe rett i at det trengs mer åpenhet rundt de politiske prosessene?

- Trondheim kommune vant åpenhetsprisen i fjor, og vi har fått til mye når det gjelder dette. Men man kan jo alltid bli bedre.

LES KOMMENTAR: «Monster-koalisjonen» i rådhuset vil ikke snakke om prinsippene

- Ble Overvik-saken tema?

- Ja, og jeg setter pris på at De Grønne nå sier at det er de miljøpolitiske målene som er viktig her. Jeg har vært bekymret for at de har vært mest opptatt av selve prosessen etter at rådmannen foreslo å sette saken på vent. De politiske realitetene i saken er vi klare til å diskutere med dem.

- Har du vært skuffet over Opoku?

- Ja, det har jeg. Utspillene hennes kom midt i ferien selv om hun har hatt alle muligheter til å ta opp dette med meg. Det har også kommet påstander og en orddrakt som har skapt en annen debatt enn det de ønsket.

SVs Ottar Michelsen var også ute i sommer med hard kritikk av Ap fordi de velger å samarbeide med Høyre og Frp i de store byutviklingssakene, deriblant Overvik-saken. Etter møtet fastslår han at de ikke er kommet nærmere hverandre politisk.

- De virkelig vanskelige sakene kommer i kø framover nå. Det vil bli veldig krevende, sier han.

- Kom dere noe videre når det gjelder det andre temaet Opoku ønsker å løfte fram: Større åpenhet?

- Ikke veldig. Ett skritt i riktig retning er at Hilde blir med i møtene med rådmannen – da kan det bli lettere å få en felles forståelse av virkeligheten. Man unngår spekulasjoner, sier Michelsen.

Avklaringer De Grønnes Ola Lund Renolen og SVs Ottar Michelsen på vei inn til ordfører Ottervik. Foto: Christine Schefte
På vei inn Varaordfører Hilde Opoku sa til Adresseavisen at hun var spent før møtet med ordfører Ottervik og resten av storkoalisjonen. - Stikker man hodet fram, må man tåle å få kjeft, erkjente Opoku før hun møtte Ap-ordføreren. Foto: Terje Svaan
På vei opp Aps kommunalråd Sissel Trønsdal ankom oppvaskmøtet sammen med Venstres Jon Gunnes. - Foto: Terje Svaan