De borgerlige partilederne har allerede startet sonderingene forut for forhandlingene som starter mandag i neste uke, og kildene i Høyre og Frp er mer optimistiske med tanke på å få til en firepartiregjering enn de var før valget.

–At sentrum fikk en bra oppslutning gjør det muligens enklere å få til enighet. Et for stort Frp eller Høyre ville vanskeliggjort en firepartiregjering, sier Kristian Dahlberg Hauge, kommunalråd for Frp og tidligere sentralstyremedlem.

–Bra signaler fra Jensen

Men også i sentrum skjer det en bevegelse. KrF-representant Geir Bekkevold fra Telemark sier sjansen for en firepartiregjering er større nå:

–Venstres framgang, og det at KrF ikke går tilbake, betyr at vi får en mulighet til å trekke politikken mot sentrum. Får vi til det, er muligheten for en firepartiregjering der, sier Bekkevold og legger til:

–Man vil se et konstruktivt KrF i forhandlingene. Vi setter oss ned sammen med de tre andre for å få til en enighet mellom alle fire partier – også med Frp. Og jeg registrerer en sterk vilje hos alle partiene til å komme til enighet.

– Gunstig utgangspunkt

Venstre-kilder Adresseavisen har snakket med, gir fremdeles uttrykk for skepsis til Frp. Samtidig er det flere som innrømmer at et regjeringssamarbeid med Frp er mer sannsynlig nå enn for kort tid siden.

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre, Trond Åm, mener partiet nå må gå i forhandlinger og skaffe seg mest mulig gjennomslag.

– Sentrum har fått et gunstig utgangspunkt, vi trengs for å skaffe flertall. I utgangspunktet mener jeg det er bedre å være på innsiden enn utenfor en regjering.

– Inkluderer det en innside med Frp?

– I utgangspunktet ønsker vi ikke det. Men samtidig opplever vi veldig bra signaler fra Per Sandberg og Siv Jensen. Om sluttresultatet ikke blir så ille, er det ingen grunn til å holde Frp utenfor bare for å holde de utenfor.

–Frp vil kompromisse

Venstres Erling Moe i Trondheim har tidligere vært kategorisk avvisende til et mulig Frp-samarbeid i regjering. Nå mener han sjansen for dette har økt:

– Muligheten for en firepartiregjering har økt. Siv Jensen ga et sterkt signal valgnatta da hun gjorde det klart at partiet må være forberedt på å inngå kompromisser, framholder Moe.

Forhandlingsmandat

Da Venstre-leder Trine Skei Grande talte til partivennene valgnatta, var hun krystallklar på ønsket om regjeringsmakt:

– Venstre driver ikke valgkamp for å få andre partier inn i regjering. Vi har mye mer igjen for å sitte i regjering – enn utenfor, fastslo hun.

Nyinnvalgt stortingsrepresentant fra Oslo, Abid Raja, slutter seg til partilederen:

– Vi vil helst gå i regjering selv. Jeg er helt enig med Trine Skei Grande i at vi ikke har drevet valgkamp for at andre partier skal inn i regjering, sier Raja. Torsdag samles Venstres nye stortingskandidater i Oslo for å gi partiledelsen mandat til forhandlinger.

Vurderte å bryte

Adresseavisen kjenner til at det internt i Frp mot slutten av valgkampen ble vurdert å bryte med KrF og V. Men de som tok til orde for å kaste felleslinjen på skraphaugen, vant ikke frem. Bitterheten i deler av Frp overfor sentrum, er imidlertid i høyeste grad fremdeles til stede.

Frps ferske stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad, tror fortsatt den mest sannsynlige regjeringskonstellasjonen er Høyre og Frp.

– Men nå er det heller ikke umulig at vi får alle de fire partiene i regjering. Den politiske avstanden mellom oss er større i media enn i virkeligheten. Og nå virker det som spesielt Venstre er mer åpen overfor oss nå enn de har vært tidligere, sier Bjørnstad.

God kjemi

Det framholdes også fra flere hold at kjemien mellom Siv Jensen og Trine Skei Grande er veldig god.

– De har samme humor, de er like gamle og de er single begge to. De tar seg gjerne et glass vin sammen og prater de gangene de treffes på hoteller og lignende. Men det er jo ikke sånn at de treffes og ser Sex og Singel-liv sammen, altså, sier en kilde som kjenner dem begge godt.