- Det er et klart bevisgrunnlag for at NN (navnet på tiltalte) har begått drap, sa aktor Bjørn Kristian Soknes da han innledet sin prosedyre i retten i dag, og la til:

- Tvilen ligger i om han har gjort det alene.

Senere la han ned en påstand om at den drapstiltalte bør dømmes til 14 års fengsel.

- Ikke rettssak mot samboer

Den tiltalte 48-åringens tidligere samboer (35) var tidligere drapssiktet, men denne saken ble henlagt etter bevisets stilling i sommer. I løpet at straffesaken har mange av spørsmålene fra aktor, forsvarer og dommerne likevel vært knyttet til hennes rolle drapsnatten.

Derfor minnet Soknes retten om:

- Dette er ikke en rettssak mot NN (navnet på 35-åringen), men NN (navnet på den tiltalte).

- Det er mulig retten sitter med følelsen av at dette var noe tiltalte ikke var alene om. Men å ut fra det si at han ikke har begått drap, det er å gå langt, sa Soknes.

- Det er sider ved samboerens forklaring som kanskje ikke står til troende. Men så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt har gjort, kan hun ikke tiltales. Å tiltale henne for en medvirkning ville vært spekulativt, så lenge vi ikke vet hva hun eventuelt gjorde, sa førstestatsadvokaten.

Tekniske bevis:

Førstestatsadvokaten viste til en rekke tekniske bevis som han mener knytter 48-åringen til drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen:

  • Det ble funnet en bukse i 48-åringens bolig i heimdalsområdet. Påtalemyndigheten mener dette er tiltaltes bukse, og på den ble også drapsofferets blod funnet.

  • I baklommen på buksa ble det funnet en rull med hockeytape. Tekniske undersøkelser har vist at tapen var den samme som ble brukt til å pakke inn drapsofferet før hun ble dumpet i Nidelva.

  • I de mange lagene Falck Danielsen var pakket inn i da hun ble funnet i elva, fant kriminalteknikerne en bit av en engangshanske med tiltaltes DNA på. Resten av hansken ble funnet i en veske i boligen til tiltalte.

  • På genseren til tiltalte, også den funnet i boligen hans, ble det funnet flere små blodsprutflekker med Falck Danielsens DNA.

- Tilståelse.

- Fortsatt er det tvil, men den tvilen forsvinner når et vitne gjenforteller en tilståelse fra tiltalte, sa Soknes, og viste til vitnemålet en 40-åring kom med på rettssakens dag to. Mannen var til stede i leiligheten etter drapet, og i retten ble mannens politiavhør avspilt:

- NN (navnet på tiltalte) fortalte meg at de hadde gjort det, men at han bare hadde gjort det han hadde fått beskjed om, sa mannen i avhøret.

Denne forklaringen fastholdt 40-åringen overfor dommerne.

- Ja, det var slik det var, sa mannen, og fortalte at ordene fra den nå tiltalte 48-åringen skal ha falt mens han satt ved et bord i leiligheten.

Soknes oppfatter dette som en tilståelse.

- Legger man sammen bevisene, tilstedeværelsen og tilståelsen, er det bevist utover enhver tvil at NN (navnet på tiltalte) drepte Falck Danielsen, sa Soknes.

En øks funnet gjemt i en skuvseng i leiligheten er trolig drapsvåpenet, mener Soknes.

- Det er stor sannsynlighet for at denne øksen var drapsvåpenet, sa Soknes, og viste til at blod fra Falck Danielsen ble funnet syv steder på øksen selv om den trolig var forsøkt vasket.

Vet ikke om han drepte

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen skal 48-åringen natt til 16. januar i år ha hogget og stukket Falck Danielsen med et skarpt redskap i hodet og halsen, trolig en øks. Hun ble blant annet påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein samt stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen. Kvinnen døde av forblødning.

48-åringen er også tiltalt for å ha mishandlet Falck Danielsen rett etter at hun var drept i leiligheten. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha skåret eller hugget av henne høyre lillefinger.

- Måten Vibeche ble drept på er brutal – på grensen til mishandling. Det som bør trekkes inn er den etterfølgende opptredenen: Behandlingen av avdøde etter drapet, sa Soknes, og viste til frakten av liket til Marinen og den påfølgende dumpingen i Nidelva.

- Vi har i saken hørt ord som «pakking» og «kjøtt». Det var også en tilfeldighet at avdøde ble funnet i Nidelva. Hadde ikke Trondheim brann- og redningstjeneste gjort jobben sin på en så perfekt måte, hadde ikke de etterlatte hatt noen grav å gå til. Dette er et skjerpende moment i saken, sa Soknes.

Tiltalte nektet straffskyld for likskjending i retten. På spørsmål om han hadde begått drap, svarte 48-åringen at han ikke visste.

Forsvarer: – Må frifinnes

Med denne spesielle innledningen startet forsvarer Christian Wiig sin prosedyre i tingretten i ettermiddag:

- Det er overveiende sannsynlig at tiltalte har tatt livet av Vibeche Sofie Falk Danielsen.

Han gjorde det deretter klart at dette likevel ikke er nok for å dømme klienten for drapet.

- Det kreves ikke 100 prosent sikkerhet for å dømme noen, men sikkerheten skal være stor, kanskje 90 prosent, sa Wiig som påsto frifinnelse.

Forsvareren brukte deretter mye tid på 35-åringen, den tidligere samboeren til tiltalte. Kvinnen, som ikke lenger er siktet i saken, forklarte i retten at hun sto på badet og vasket en hund da drapet skjedde.

Wiig mener dette ikke stemmer, og fortsette med å si at det er like overveiende sannsynlig at 35-åringen var den som utførte drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen.

Viste til t-skjorte med blod

Han viste deretter til en rosa t-skjorte som påtalemyndigheten mener tilhører 35-åringen. Dette plagget, samt tiltaltes genser, ble beslaglagt i leiligheten til tiltalte og 35-åringen. Begge plaggene hadde blodflekker fra drapsofferet. På t-skjorten var det 30 bitte små runde blodflekker. Politioverbetjent Geir Hansen fra Kripos sa i retten plaggene måtte ha vært nært opptil kilden.

- Dette viser at både tiltalte og NN (navnet på 35-åringen) var nær Falck Danielsen da hun ble drept. Det betyr også at det ikke er riktig at NN (navnet på 35-åringen) var på badet, mente Wiig.

Advokaten la også til at klienten hans manglet motiv.

- Hvorfor skulle han ha vært med på dette? spurte Wiig.

Mener samboer har motiv

Motiv mente forsvareren imidlertid at mannens ekssamboer hadde – et sjalusimotiv.

Wiig viste også til et brev fra kvinnen, som ble beslaglagt på cella hennes mens satt i varetekt. Brevet var trolig ment for den tiltalte, og hun skal ha skrevet at 48-åringen måtte holde kjeft og ikke dra henne inn i saken.

- Hvorfor skrev hun dette? spurte Wiig i retten.

Forsvareren mente også at statsadvokat Soknes la for stor vekt på tilståelsen som 40-åringen fortalte han hadde hørt fra den tiltalte på drapsnatten.

- Hvorfor sa ikke NN (navnet på 35-åringen) til de som kom til leiligheten etter drapet, at det var tiltalte alene som hadde tatt livet av Falck Danielsen, hvis det var slik? spurte Wiig i prosedyren og la til:

- En vet lite om drapsvåpenet og hvem som drepte. Hvor sikker er man på at tiltalte skadet avdøde fysisk? Ekssamboeren har ikke forklart seg om drapet, fordi hun sier hun var på badet. Og det var hun jo ikke, mener forsvareren.

Før han påsto frifinnelse sa Wiig følgende til dommerne:

- Er retten overbevist om at det var tiltalte, og han alene som drepte, så kan man dømme ham for det. Men jeg kan ikke se hvordan man kan reparerer det hullet som finnes i saken: Det at han ikke hadde motiv.

Pål Solbergpaal.solberg@adressavisen.no