Oslo: I høst var det en stor og alvorlig sak. Nå er saken liten, men den politiske sprengkraften er blitt langt større. Og den er ikke blitt mindre etter at både justisministeren og politidirektøren tok sine knebøyninger og beklaget i Stortingets kontrollhøring i vinter. Justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde også tidligere beklaget sin håndtering av saken fra Stortingets talerstol.

Likevel har det låst seg fast i forholdet mellom regjeringen og støttepartiene. Det fremsettes ultimatum og ufravikelige krav fra sentrumspartiene og fra Fremskrittspartiet. I noen medier antydes det fare for regjeringskrise. Sannsynligheten er ikke stor. Fordi saken er i seg selv blitt så liten at det vil sette det borgerlige samarbeidet i pinlig forlegenhet, dersom det ender med krise eller med brudd mellom regjeringen og sentrum.

Les flere kommentarer fra Harry B.A. Strand

Det handler nå om 28 utsendte asylbarn som har hele sin identitet knyttet til Norge. Spørsmålet er ikke om de skal hentes tilbake, men om de skal få sine saker gjenopptatt etter de nye forskriftene som ble iverksatt 15. desember i fjor. Det kunne ha vært dobbelt så mange, men kravet til hvor lenge asylbarna skulle ha vært her i landet ble i høst forlenget med seks måneder, til 4,5 år. Dermed er det saklig sett ikke mange skjebner det handler om.

Noen kommer kanskje tilbake – men neppe mange – fordi de har reist og kanskje startet på et nytt liv, og i tillegg vil en ny behandling av sakene ta sin tid.

Med partileder Siv Jensen i spissen, har Frp stått steilt på at den nye forskriften ikke skal ha tilbakevirkende kraft. Det er normal juridisk praksis. Men asylbarna er ikke blitt normalt behandlet i tråd med intensjonene fra det politiske flertallet, noe justisministeren har beklaget. Det stiller saken i et annet lys. Derfor har støttepartiene gode kort på hånden. Feilene som er blitt begått svekker den tilbakevirkende kraften og Frp-lederens argumenter.

En løsning ligger trolig rett rundt hjørnet. Men inntrykket av en regjering som roter seg bort i åpenbare konflikter, som i striden om asylpolitikken mellom Frp og sentrum, skaper selv sine problemer. Opposisjonen kan bare lene seg tilbake, og se på meningsmålingene.

Asylbarnsaken er mest betent akkurat nå. Der står støttepartiene sammen. Det gjør de ikke i striden om søndagsåpne butikker, en konflikt som kan bety at sentrumspartiene går hver sin vei. Om en måned kommer revidert budsjett. Der vil trolig fremtidige skattekutt komme opp på nytt, med formuesskatten som en nøkkel til strid - både mellom regjeringspartiene og i regjeringens møte med sentrum.

Nå er det asylbarna som truer makten. Sjelden har barn , og nå de kanskje mest sårbare, hatt større politisk makt.

Statsminister Erna Solberg fotografert mens hun møtte pressen tirsdag før påske. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix