Mens yr og storm ikke legger ut langtidsvarsel til allmennheten for mer enn en drøy uke fremover, har amerikanske accuweather en prognose for de neste 45 dagene. Selvfølgelig er det usikkert så lang tid i forveien, men det gir en god pekepinn på værutsiktene.

Dessverre er ikke pekepinnen lystig lesning i alle fall ikke sammenlignet med det vi husker fra i fjor.

Det er nesten ikke til å tro, men til og med 26. juli er det to (2!) fattige dager på deres varsel for Trondheim som viser 20 grader eller mer. Til sammenligning har Oslo 30 dager med over 20 grader.

Så sett av torsdag 25. juni og fredag 26.juni allerede nå. For da blir det henholdsvis 20 og 21 grader og ikke minst SOL i Trondheim.

Gjør som 14 800 andre - følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Sol blir regn

Hele uken ser sommerlig ut med stort sett sol, og en noenlunde varm sankthansaften med 16 grader.

Deretter vil det holde seg rundt 18-19 grader, men sola byttes ut med regnbyger.

Fra og med 9. juli letter været, men temperaturene vil falle til mellom 14 og 18 grader til og med 26. juli.

Men blir det virkelig så ille? En telefon til Meteorologisk institutt må til.

50 scenarioer

- Den kommende uke ser ikke bra ut med kjølig værtype og nedbør. Uken deretter, sankthansuken, blir derimot meget bedre, og temperaturen kan meget vel bikke 20 grader. Det ser også ut til å bli mindre nedbør. Et flertall av scenarioene viser en høytrykkspreget situasjon, sier seniorkonsulent Geir Kjærnli.

Han baserer seg på statistikk fra europeisk regnesentral som kjører 50 scenarioer på hvordan langtidsvarselet ser ut til å bli. Dette er prognoser blant andre kraftselskapene bruker.

- Men dette er usikkert, og spesielt kan det variere mye på sommeren da vindrytmene ikke er så kraftige som på vinteren, forklarer han.

- Reis sørover

- Hva med juli?

- Prognosene sier at dere må legge ferien til Sør-Norge. Det blir kjøligere temperaturer igjen i Trondheim, men ikke så voldsomt mye nedbør. Det blir ikke så kaldt som nå, og jeg vil ikke si det blir direkte dårlig, sier han.

- Men det blir ikke som i fjor med andre ord?

- Nei, det blir det ikke. Juli blir mer på det jevne, kanskje litt i underkant temperaturmessig, sier han.

PS. Prognosene ble hentet inn klokka 12.00 fredag. Det er store forbehold om endringer.

foto
Dette er prognosene for juli. Ikke én eneste dag med 20 grader er prognosene til accuweather klokken 12.00 fredag. Foto: Adresseavisen grafikk