Rikke forbereder seg til fire viktige minutter på Byscenen i Trondheim. Hun forsker på innovasjon og modernisering i tradisjonelle kraftselskaper. Det skal hun fortelle om i Forsker Grand Prix på en så engasjerende og forståelig måte at hun kommer seg videre i konkurransen. Målet er den norske finalen i Bergen lørdag.

Hun har teksten og bildene klare, men nå lurer hun på om hun husker det hun skal si og om hun greier å få sagt det hun skal, på de fire tilmålte minuttene. «Modernisering av dinosaurer» er tittelen på Rikke Stoud Platous tema. Hun tenker på de store norske kraftverkene og hvordan de skal unngå å bli dinosaurer og ende som Kodak, som ikke overlevde digitaliseringen.

Folk kan produsere sin egen strøm

- Jeg jobber med problemstillinger om strategisk ledelse og innovasjonsledelse. Hvordan etablerte tradisjonelle bedrifter kan håndtere de store endringene som ny teknologi fører med seg.

Kraftselskapene har siden tidlig på 1900-tallet levd godt på vannkraft. Nå kommer konkurransen fra folk som produserer sin egen strøm fra solceller på eget hus for eksempel. Det kan bety at folk ikke vil være med på å betale nettleie for strøm de uansett ikke trenger. Egenprodusert strøm er en trussel mot den tradisjonelle forretningsmodellen for kraftselskapene. Utviklingen mot et smartere og billigere energisystem, smart grid, der strømnettet og internettet blir koblet sammen for å få oss til å utnytte strømnettet bedre, er et annet eksempel på utvikling som de gamle kraftselskapene må forholde seg til for ikke å bli dinosaurer.

Glad i ny teknologi

Selv om vi kommer til å trenge strøm fra vannkraft lenge ennå, er det på tide med innovasjon i kraftbransjen, mener Rikke Stoud Platou. Hun er ansatt i kraftselskapet NTE mens hun skriver doktorgrad om hvordan bransjen bør endre seg.

- Teknologisk utvikling går i rasende fart. Vi forbrukere omfavner smarttelefoner, apper og gadgets. Spesielt for gamle og veletablerte selskaper kan dette være krevende å henge med på. Jeg forsker på hvordan disse selskapene, dinosaurene, kan lære seg nye måter å tenke på for å overleve.

Rikke forteller at NTE rett før sommeren søkte etter deltakere til et pilotprosjekt for solkraft i vanlige hjem. De måtte stenge påmeldingen da 500 personer hadde meldt seg som interesserte.

- Folk er veldig interessert i denne nye teknologien og har lyst til å ta det i bruk. Det er fornybart, og jeg tror mange liker tanken på å lage sin egen strøm.

- Er det på grunn av økonomi, miljøvern eller fordi det rett og slett er moderne?

- Jeg tror det først og fremst er det siste. Nordmenn er jo veldig glade i ny teknologi.

Forsker på det meste

Torsdagens ni konkurrenter i Forsker Grand Prix i Trondheim forsker på kreftbehandling, matematikk som styrer droner, stillhet og følelser, eldreomsorg og nanopartikler i oljereservoar for å nevne noe.

Du kan lese om alle finalistene her. (Ekstern lenke)

- Det er jo en konkurranse, men samtidig har vi så forskjellige prosjekter at det føles ikke helt som en konkurranse heller, sier Rikke.

Torsdag kveld får hun fire minutter til å presentere forskningen sin på Byscenen i Trondheim. Så skal publikum i salen og et dommerpanel si sin mening. De som får mest stemmer, går videre til en ny runde der de får seks nye minutter til å fortelle mer om hva de forsker på. To fra Trondheim går videre til den nasjonale finalen lørdag.

Fortelle levende

- Vi har fått god hjelp til hvordan vi skal snakke for en forsamling og presentere stoffet vårt. Dette hjelper oss senere når vi skal snakke til et annet publikum enn andre forskere. Det er viktig for at folk skal bry seg med det forskere driver med.

Tidligere i uka har hun gjort sitt beste for å jobbe med andre ting også. Nå handler det mest av alt om å huske det hun skal si fra scenen på Byscenen og få til å fortelle det så levende som mulig.

Moderniserer kraftbransjen: Rikke Stoud Platou skal delta i Forsker Grand Prix. Hun forsker på hvordan tradisjonelle kraftselskap kan fornye seg i takt med ny teknologi. Foto: frank lervik
Gammel bransje: Rikke Stoud Platou deltar i Forsker Grand Prix. Tittelen hennes er «moderniserer dinosaurer». Foto: Frank Lervik
Rikke Stoud Platou ved Nedre Lerifoss kraftverk i Trondheim. Foto: Frank lervik