– Så fin har du nå aldri vært! sier Bjørg Fornes (77).

Edvard Helåsaunet (86) har klipt håret sitt hos Fornes i over 50 år, og stilte selvfølgelig opp da frisøren hadde sin siste arbeidsdag på Lade dame og herrefrisør sist torsdag.

– Det blir rart at hun slutter, det er bestandig trivelig å komme hit. Men vi treffes nok fortsatt på Obs, sier den tidligere tidligere smelteverksarbeideren.

Ungdommelig

Fornes begynte på frisørskole i Sverres gate som 14-åring tidlig på 50-tallet, samtidig «gikk hun i læra» hos frisør Martinussen i Krambugata. 19 år gammel var hun ferdig utlært herrefrisør. I årene etter jobbet hun hos frisør Gustavsson i Brattørgata, i Britannia-kjelleren, på Jakobsli og etter hvert på Lade. I tospann med Brit Gustavsen startet hun i 1979 Klippoteket «som tar seg av langhårede menn i trivelige lokaler i Harald Hårfagres gate», som det het i Adresseavisens lille bildenotis 8. februar samme år. I 2000 solgte hun salongen til Anne Grete Larsen (57), men fortsatte å ta imot kunder i salongen to dager i uka. I 2009 flyttet Lade dame og herrefrisør inn på Ladetorget, og drives nå av Larsen og datteren Charlotte Roaldseth (28).

– Hun er en veldig omsorgsfull, omgjengelig og ungdommelig person. Med sitt humør og arbeidsmoral har Bjørg har vært et godt forbilde for oss her på salongen. Dessuten viser hun at det er mulig å stå i frisøryrket gjennom et langt liv, sier Larsen.

Duo: Mor og datter Anne Grete Larsen (57) og Charlotte Roaldseth (28) driver Lade dame og herrefrisør i dag.

«Kaktus» er favoritten

Rundt ventebordet i salongen sitter en gjeng gråhårede karer som venter på en siste klipp av favorittfrisøren. Fornes svinger seg lett rundt stolen der hun ordner opp med både hår og øyenbryn.

– Du har sett utallige hårmoter og sveiser komme å gå ...

– Ja, ugh-ugh og ...

– Ja, hva er favorittsveisen?

-– Den jeg likte best var «kaktus», den gangen det var mye av det. Du måtte være veldig nøyaktig, sier den spreke 77-åringen.

– Men jeg begynner å få litt langt hår nå. Hva ville du gjort med håret mitt, hadde det blitt kaktus?

– Nei, det ville ikke blitt det nei, du er nå fin som du er og!

Selv om kollegene stort sett har vært damer, har kundene utelukkende vært mannfolk.

– Men det å jobbe bare med kailler, hvordan har det vært?

– Det har gått kjempebra. Det er bedre det. Dem er ikke så sure dem, som damene er, sier hun og bryter opp i et stort smil.

– Litt enklere?

– De er enklere, ja.

Bjørg Fornes runder av som frisør etter over 60 år i yrket. Nå skal hun flytte fra Lade og inn til byen og få enda bedre tid til å dyrke sin store hobby, dans.

Mer tid til dans

Ektemannen Paul Fornes spilte på RBK på 60-tallet. At hun er fotballinteressert og oppdatert på Rosenborg har neppe skadet for småpraten med kundene. Også broren Kjell Hvidsand og svogeren Sverre Fornes var fotballspillere. Og hun har fortsatt kontakt med miljøet, nå bidrar hun på de månedlige treffene i veteranlauget til Rosenborg.

– Det har blitt mye fotballprat ja, og om hvordan de har det, forteller Fornes. Hun har fått god innsikt i mange mannsliv gjennom årene.

– Så sier hun bestandig «ha en god dag og hils fruen». Bjørg er veldig godt likt, sier Anne Grete Larsen.

– Vi hører mye om stor slitasje i frisøryrket ...

– Men det har ikke jeg, jeg holder på med seniordans nå, og har danset hele livet. Jeg drar blant annet til Kvål hver onsdagskveld og danser, forteller hun.

I 1958 ble hun sammen med Bjørn Olsen «trondheims-mester i rock 'n roll-dans» i Studentersamfundet.

– Vær blid!

Datteren Sissel gikk i mors fotspor og ble frisør, og også barnebarnet Marit er i yrket. Sønnen Roar er brannmann. For seks år siden mistet hun mannen sin. Nå flytter hun fra Lade til Midtbyen. Planen er å dyrke den store dansehobbyen enda mer.

En ny fast kunde tar plass i stolen. Strindheim-ildsjelen Arnfinn Ofstad har klipt seg hos henne siden 1974.

– Hun er god, du får det akkurat sånn du vil, sier han, og minner Fornes på at også OL-mester i kombinert, Bjarte Engen Vik, var kunde da han bodde i byen.

Og seniorfrisørens råd til sine unge kolleger?

– Vær høflig og hyggelig, ta vare på kundene og vær blid!