Siden 1997 har politiet registrert over 1900 saker på fire menn bosatt i Trondheim. De aller fleste sakene handler om grove innbrudd hos en lang rekke bedrifter.

En av mennene er alene registrert med 900 saker. Det siste året er han mistenkt eller siktet for 133 straffbare forhold.

- Han er den desidert mest aktive kriminelle personen vi har i Trøndelag, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

- Dette er saker hvor han er knyttet til handlingen eller åstedet. Det er ingen tvil om at antallet lovbrudd er langt høyere enn de 900 sakene, sier politiførstebetjent og fagleder vinning ved Trøndelag politidistrikt, Pål Berg.

Blir løslatt neste dag

Årsaken til at politiet ikke får stoppet mennenes kriminelle «karriere», er at de i rettspsykiatriske vurderinger har blitt erklært strafferettslig utilregnelige. Dermed kan de ikke dømmes til fengselsstraff, men til tvungent psykisk helsevern.

- Det finnes strafferettslige særrreaksjoner som gir rettsvesenet mulighet til å dømme personer til tvungent psykisk helsevern eller tvungen psykisk omsorg, men dette er forbeholdt personer som begår alvorlig kriminalitet, som grov vold og seksuallovbrudd. Aktivitetene til disse mennene er ikke alvorlige nok, sukker Nordtvedt.

Ifølge Berg er den mest notorisk kriminelle mannen fullstendig klar over dilemmaet til politiet. Han sover ofte ut rusen i arresten og blir løslatt neste dag.

- Han vet at han ikke får noen straffereaksjon. Får vi svar på en DNA-prøve og det er treff på ham, så blir han ikke innkalt til et avhør. Det er å sløse med tiden vår. Om han erkjenner straffskyld eller ikke, det spiller ingen rolle, sier Berg.

Frustrert: Pål Berg, politiførstebetjent og fagleder vinning ved Sentrum politistasjon

Ruskjørte i boligstrøk

I slutten av juli hadde politiet et håp om å få mannen varetektsfengslet. Han er nemlig siktet for to tilfeller av ruskjøring og en voldsepisode hvor han slo til en person fra en bedrift. Mannen har ikke noe førerkort.

- I forbindelse med den ene ruskjøringen kjørte han nedover Jonsvannsveien i høy hastighet. På fortauet var flere fotgjengere. Patruljen vurderte å gjøre en forsettlig påkjørsel fordi det var så stor fare for at han ville skade seg selv eller andre. Til slutt falt bilhjulet av, og han ble stanset av patruljen, forteller Berg.

Da han ble tatt med inn til politistasjonen etter villmannskjøringen, var han så ruset at han nesten ikke klarte å stå oppreist.

- Vi er selvsagt bekymret over vinningskriminaliteten, i og med at han begår så mange grove tyverier fra bedrifter. Dette går utover tryggheten til de ansatte og kan ha økonomiske konsekvenser for mindre bedrifter. Det vi frykter mest er derimot at han skal skade noen når han driver og kjører bil i ruspåvirket tilstand, understreker Berg.

Med automatisk låsesystem blir huset nøkkelfritt, men er det sikrere mot innbruddstyven? Ikke nødvendigvis mener forsikringsselskapene

Innbrudd for store summer: Grove innbrudd er det mest sentrale som går igjen blant gjengangerne hos politiet.

Fikk fengselsstraff i 2011

I mars ble det registrert et biltyveri ved Høvringen, og bilen ble funnet parkert på Tempe. Politiet fant innbruddsverktøy som hadde blodflekker. Det viste seg å være blod fra gjengangeren.

- Samme dag ble det meldt om fire-fem innbrudd hos bedrifter på Ranheim. Hos den ene bedriften hadde siktede knust et vindu for å få åpnet døra, forklarer Berg.

Han bruker denne dagen for å vise arbeidsmengden og hodebryet denne mannen gir etterforskerne.

- Det blir til sammen 10 til 15 dokumenter per sak som de må bruke hele dagen på å skrive og så blir alt henlagt. Det er frustrerende, innrømmer Berg.

Mannen i 40-årene ble dømt til åtte måneders fengsel i august i 2011. Det er den siste gangen mannen ble erklært tilregnelig nok til å bli idømt straffereaksjon.

Vinningsstatistikken: En av gjengangerne hos politiet i Trondheim er registert med over 900 saker.

Venter på lovendring

Tidligere i år ble det vedtatt en lovendring som gir politiet en mulighet for å sette en stopper for disse svært aktive gjengangerne. I proposisjonen fra Justis- og beredskapsdepartementet står det at man vil bruke strafferettslige særrreaksjoner på personer som er strafferettslige utilregnelige, men som begår «gjentatte lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art».

Det er også en endring i bruk av varetektssurrogat. Retten skal kunne avgjøre at en siktet blir innlagt ved en institusjon dersom vedkommende er psykotisk og antas å være strafferettslig utilregnelig, uten at institusjonen samtykker. I dag kreves samtykke fra institusjonen.

- Lovendringen er ikke trådt i kraft ennå. I mellomtiden fortsetter denne mannen og noen andre gjengangere virksomheten. Vi står dermed fremdeles maktesløse på sidelinjen, mener Nordtvedt.

- Vi har flere gjengangere i samme kategori, selv om de ikke har like mange saker som denne mannen. Dette blir et frikort til å begå kriminelle handlinger, og de er veldig bevisst at de ikke kan straffes, fortsetter han.

Dette er innbruddsutstyr som ble funnet i en stjålet bil. Politiet vet at en av gjengangerne har brukt dette utstyret. Foto: POLITET

- Betydelig plage

Politiførstebetjent Berg forteller at han har opplyst gjengangeren om den nye lovendringen. Gjengangeren svarte at han var fullt klar over hva som venter i fremtiden.

- Det er frustrerende både for oss og de som blir rammet av kriminaliteten. Dette oppfattes som en betydelig plage og kan også være skremmende. Det er vanskelig å forstå at vi ikke har virkemidler for å sette en stopper for den plagsomme aktiviteten, tror Nordtvedt.

Mannen har et rusproblem, og har innimellom vært innlagt i kortere perioder hos diverse institusjoner. Det vises godt på vinningsstatistikken, som i disse periodene går ned, ifølge politiet. Hvor store verdier mannen har ødelagt for, er helt umulig å fastslå.

- Vi snakker åpenbart millioner av kroner, men det er helt umulig å vite.

Nå håper jeg lovendringen trer i kraft så raskt som mulig slik at vi kan beskytte samfunnet mot slike gjengangere, sier han.

Innbruddstyver fikk med seg tobakk for én million svenske kroner fra dagligvarebutikken på Storlien. Ingen alarmer ble utløst da tyvene tok seg inn i butikken.

Ikke trådt i kraft

Nesten fem måneder har gått siden det ble politisk enighet om utformingen av den nye straffeloven. Endringene skulle gjøre det mulig å dømme notorisk kriminelle til tvungent psykisk helsevern eller tvungen psykisk omsorg i inntil tre år, selv om lovbruddene ikke omfatter saker av svært grov karakter, som vold og seksuallovbrudd.

Men fremdeles har ikke lovendringen trådt i kraft. Senior kommunikasjonsrådgiver ved HOD, Helene Hoddevik Mørk, forklarer den lange ventetiden på følgende måte:

- Iverksetting av lovendringen krever noe forberedelse i sykehusene som skal motta pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vil, i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet (JD), vurdere den nærmere gjennomføringen.

Her har innbruddstyven tatt ut et vindu for å komme seg inn i bedriften. Foto: politiet

Klarer ikke å si dato

Adresseavisen har henvendt seg til begge departementene for å få et nøyaktig svar på når den nye loven, som politiet håper skal gjøre jobben deres lettere, kan tas i bruk. Ingen av departementene har på sin side vært i stand til å gi en dato for når endringen vil tre i kraft.

- Proposisjonen sier at loven trer i kraft når den er vedtatt av Kongen i statsråd. Det gjenstår noe arbeid i HOD før dette kan skje. Nærmere om dette må du henvende deg dit om, skriver Andreas Bondevik ved kommunikasjonsenheten hos JD til Adresseavisen.

Men heller ikke der er det mulig å få noen dato for når arbeidet vil være fullført.

- Målet vårt er ikrafttredelse så raskt som mulig, men vi kan ikke gi noen konkret dato for ikrafttredelse av lovendringen, skriver Hoddevik i en e-post.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter