Jula i fjor startet dramatisk for familien Larsen i Trondheim. Da mamma Ewa, pappa Håvard og barna Øystein og Eivor var lille julaften hadde dratt på juleferie oppdaget pappa Håvard at minstemann Øystein trolig hadde fått en betennelse. Familien skulle være hos slektninger som bor et par timers kjøring fra Trondheim, og det er ikke noe sykehus i umiddelbar nærhet.

- Øystein var uvel, så vi bestemte oss for å dra til legevakta. Vi skjønte at noe ikke var som det skulle. Vi tenkte at det var bedre å dra med en gang i stedet for å vente siden vi var såpass langt unna, sier mamma Ewa Larsen.

Etter et besøk hos legevakta og flere undersøkelser, ble Øystein lagt inn på St. Olavs hospital. Da han ble innlagt hadde den da 1,5 år gamle gutten 40 grader i feber.

- Jeg var veldig skremt. Han var så liten, sløv og lei seg. Han hadde vondt, forteller Ewa.

Jul på sykehus

Det ble starten på de fire dagene familien tilbrakte på sykehuset denne jula. På julaften fikk Øystein penicillin og febernedsettende medisin med jevne mellomrom for å bli kvitt infeksjonen. Han fikk permisjon i noen timer, mellom to sprøyter med medisin, for at familien skulle få noen få timer med vanlig julefeiring på julaften sammen med familien.

- Vi fikk spist julemiddag sammen med familien til Håvard, forteller Ewa og nikker bort mot mannen sin. I vinduet på stua på Risvollan står en adventsstake og lager førjulsstemning. Julepynt som barna har laget står i den ene hylla. Øystein ser av og til ut av vinduet på folk som går forbi. Fjorårets julaften ble ikke slik de hadde sett for seg da Øystein måtte tilbake på sykehuset etter noen timer med feiring.

- Han var sliten etter at vi hadde vært borte, sier Ewa.

Familien er en av de som har sendt inn sine historier fra St. Olav til Adresseavisen i forbindelse med serien Livet på St. Olav.

Her kan du lese alle sakene i serien.

SE BILDENE FRA EN KIKKHULLSOPERASJON: Slik fikser de alvorlige sykdommer uten å åpne pasienten

Julepynt

Da de kom tilbake til sykehuset i fjor, var det også pyntet til jul der. De ansatte på sykehuset hadde hengt opp julestjerner, laget mat og lagt på juleservietter.

- Han fikk gave på julaften og godteri. Sykepleierne gjorde alt for å ivareta oss, husker Ewa.

Sykepleierne forsøkte også å ta godt vare på søsteren Eivor slik at hun skulle ha ei fin jul mens familien var på sykehuset.

- Hun ble godt tatt vare på. En sykepleier viste henne rundt på sykehuset, hun fikk sprøyter uten spiss som hun kunne leke med, mens vi måtte bruke tid sammen med Øystein som var syk, sier Ewa.

- Hele gjengen ble godt tatt vare på, legger pappa Håvard til.

- Jeg fikk premie! Jeg fikk en kosebamse, skyter Eivor inn.

- Var de som jobbet der snille?

Eivor nikker.

Sykepleierne tok også godt vare på Eivor da lillebror Øystein ble syk i jula i fjor.

- Heldig at det gikk bra

Også 2. juledag fikk familien permisjon for å dra i familieselskap. Sykehusklovnene kom også på besøk mens familien var der, og det ble en rørende opplevelse.

- Sykepleierne og legene som jobber på sykehuset er veldig trivelige. De er lette å be om hjelp og legene bruker god tid å forklare hva som skjer videre. Vi har blitt godt tatt vare på hele gjengen. Det er veldig godt tilrettelagt for barn, mener Ewa.

- Vi er heldige at det gikk så bra. Det var en trist opplevelse men vi er veldig fornøyd med hjelpen vi fikk. Nå håper jeg at det blir ei jul uten sykehus i år, sier Ewa.

Hjemmelaget julemat

Men noen må tilbringe julen på St.Olav, også i år. 1400 porsjoner juleribbe med julepølser, rødkål, rosenkål og mandelpoteter skal serveres rundt 600 pasienter og like mange ansatte ved St.Olavs hospital på julaften. Til dessert blir det riskrem med rød saus. Og alt er hjemmelaget, ifølge kjøkkensjefen.

Alle får sine favoritter

- Det vil være anledning til å bestille pinnekjøtt eller annen julemat også. Ja, pasientene kan bestille akkurat det de vil i julen. Alle skal få sine favoritter. Det skal være toppnivå på sykehusmaten. Den skal smake minst like bra som hjemme, sier Kvamme, og tilføyer at de legger mye kjærlighet i å få juleribba så god som mulig.

Mellom 30 og 40 personer vil være i sving på kjøkkenet og sørge for rikelig med god mat og drikke til de 100 avdelingene som er åpne ved St.Olav i julen.

- Pakker i dem så mye som mulig

- Det er jo gjerne de sykeste av de syke som er på sykehus i julen. Derfor blir det ekstra viktig å sørge for at disse får i seg god og næringsrik mat. Mange er i gang med harde behandlinger, og da er det viktig at vi pakker i dem så mye mat som overhodet mulig, sier Kvamme.

Julekaker og annen bakst serveres utenom de faste måltidene

- Vi vil gjerne skjemme bort alle som er på sykehus i julen. Maten er en del av behandlingen. Dersom man er godt ernært, blir man fortere frisk. Og vår læresetning er at måltidene skal være dagens høydepunkt for pasientene, sier Kvamme.