Regjeringen skreddersyr en ny senterordning for fremragende klinisk helseforskning for å møte oppfordringene fra nobelforskeren Edvard Moser og hans kolleger i Bergen og ved Ahus i Oslo.

Ønsket om et senter for å samordne Alzheimer-forskning sto sentralt på regjeringens toppmøte om hjernehelse i forrige måned.

Forskerne var ikke beroliget av en mulighet til å søke om status som Senter for fremragende forskning.

- Det vil ta fem år, sa Moser – og etterlyste hurtigere handling.

Moser og kollegaene ønsket seg et forskningssenter på tvers av fagmiljøene i Norge.

Ble hørt

Nå blir hjerneforskerne hørt. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen at det settes av 15 millioner kroner allerede på årets budsjett.

Første utlysning skal prioritere etablering av et senter for alvorlige sykdommer som rammer sentralnervesystemet.

Forslaget går på å etablere en ny senterordning for fremragende klinisk helseforskning som skal prioritere pasientnær forskning på alvorlige sykdommer som rammer sentralnervesystemet – som for eksempel ALS, MS og demens.

- Norge har mulighet til å gjøre en innsats for alvorlige sykdommer som rammer sentralnervesystemet og som fortsatt har ukjent årsak og lite behandling. Det skulle bare mangle om ikke vi bidro, sier statsråd Linda Hofstad Helleland.

Må konkurrere

Moser, NTNU og Trondheim har blitt internasjonale stjerner på hjerneforskningen sin. Regjeringen legger likevel ikke opp til en direkteoverføring av de nye sentermillionene.

- Trondheim og NTNU har nobelprisvinnere på hjerneforskning. Forskerne i Trondheim er anerkjent på aller høyeste nivå, de har også vært flinke til å finne private bidragsytere. Nå stiller regjeringen med ytterligere midler de kan søke på for å finne løsningen på viktige medisinske gåter, sier Hofstad Helleland.

Samarbeid

Da statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møte hjerneforskerne i forrige måned, ble de møtt med klare visjoner om nasjonalt samarbeid.

Professorene Edvard Moser og Tormod Fladby snakket varmt for å etablere et forskningssenter for Alzheimers sykdom bygd på tvers av fagmiljøene ved Kavliinstituttet ved NTNU, hjerneforskerne ved Ahus i Oslo og Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Professoren argumenterte med at Norge har spesielle forutsetninger til å bidra, hvis man gjør de riktige grepene.

Eldrebølge

Fladby understreket hvor viktig det er å gripe inn før pasienten får diagnosen demens, da er mye av hjernevevet allerede blitt til arrvev.

I dag har 70 000 personer i Norge Alzheimers sykdom. Hver fjerde person over 80–85 år er rammet. Professor Fladby understreket at det haster med å handle, også fordi det om ti år vil komme en stor bølge av eldre med Alzheimers sykdom i Norge.

Pengene som regjeringen legger på bordet nå, gjelder for inneværende år, men regjeringen legger til grunn at man viderefører midlene neste år.

Bevilger penger til amerikanske soldater på Værnes

Lav jobbvekst bekymrer Ap

Skattelette til pensjonistene

Regjeringen berger Dalen aktivitetspark

Regjeringen sikrer Klemenskirken

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.