Men både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet sier nei.

I dag betaler elever mellom 2000 og 2200 kroner i måneden for en skoleplass ved den private skolen på Tiller. Nå ønsker skolen å ha  mulighet til å kunne heve prisen med 300 kroner i måneden.

Samtidig har skolen søkt om å utvide med 75 flere elever.

- Vi har mellom 80 og 100 søkere hvert år, men kan bare ta inn 50 elever. Vi ønsker at flere skal få mulighet til å gå her, sier Jostein Iversen, rektor ved skolen.

Treningsleir i Latvia

Hver dag har elevene minst én klokketime med fysisk aktivitet. I tillegg får elevene treningsdrakt, de har uteundervisning i en egen camp ved Hestsjøen og de drar på treningsleir både til Meråker og Latvia.

Dette er bakgrunnen for at skolen nå ønsker å ha mulighet til å heve prisen.

- Vi har flere utgifter som må dekkes inn, skriver skolen i sin søknad.

- Vi mener det er viktig at vi kan opprettholde aktivitetene vi har for elevene. I tillegg ønsker vi at alle elevene skal ha egen PC. Det er klart at dette koster, påpeker Iversen.

- Krever godkjenning

Men både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet sier nei til søknaden.

- Det skal vektige grunner til for at vi tillater at en skole kan øke skolepengene. Dette er en skole som er godkjent for å drive etter læreplanen i Kunnskapsløftet. Da fant vi ingen grunn til at de skulle øke skolepengene, sier Einar Simonsen Plahter, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

Saken er også vurdert av Kunnskapsdepartementet, som kommer frem til samme beslutning. De påpeker at skolen er forpliktet til å følge Kunnskapsløftets læreplaner, og at undervisning ut over dette krever godkjenning fra departementet.

- Departementet ønsker å presisere at skolen ikke har en slik godkjenning. Skolen er altså ikke godkjent for å tilby noe utover Kunnskapsløftets læreplaner, skriver departementet.

Iversen tilbakeviser imidlertid at de gjør noe de ikke er godkjent for:

- Vi ligger vel rundt 2,5 timer over det som er timetallet i offentlig skole. Men det er ikke noe i veien for å gi elevene flere timer. Dette er innenfor regelverket, sier Iversen.

Utdanningsdirektoratet gjennomfører nå et tilsyn ved skolen som blant annet omhandler innholdet i opplæringen.

Flere søkere

Nidaros idrettsungdomsskole er godkjent for 150 elever, men har en rekke ganger søkt om å utvide elevtallet. Hver gang har skolen fått avslag, med begrunnelse i lovverket. Skolen er godkjent som en parallell til den offentlige skolen, og driver etter samme læreplan som ordinære skoler.

- Under den nåværende friskoleloven gjelder at skolene må drive etter et særskilt grunnlag. Så lenge skolen ikke får eller har godkjenning under et av grunnlagene i den nåværende friskoleloven, vil den heller ikke kunne få godkjenning for økt elevtall, påpeker Plahter i direktoratet.

Rektor sier at de var forberedt på et slikt avslag.

- Så lenge regelverket er slik som nå, så får vi ikke utvidet. Men vi søker for å markere at vi er her, sier Iversen som håper at den nye friskoleloven skal gjøre det lettere for Nidaros. For tiden har de en ny søknad inne, denne gang om å utvide med 18 skoleplasser. I tillegg søker de om å etablere en ny idrettsungdomsskole på Lerkendal. Det siste har imidlertid formannskapet i Trondheim sagt nei til.

- Det som blir spennende nå er om Utdanningsdirektoratet overprøver dette, sier Iversen.

Stor søkning: Hvert år må Nidaros idrettsungdomsskole på Tiller si nei til mange søkere. Rektor Jostein Iversen ønsker seg flere skoleplasser. Foto: Mariann Dybdahl