For to måneder siden kom det fem unge, eritreiske menn til bygda. De er historiske.

Her, mellom det beksvarte vinterhavet og bergtoppene med nysnø, sover de på hvert sitt rom, i andre etasje på ungdommens hus.

- Jeg ser for meg å bli her, sier Dejen (24).

Han snakker norsk. I ett år bodde han på asylmottak før han fikk beskjeden: Osen er ditt nye hjem. Dejen kan kjøre gaffeltruck og gravemaskin. Han er veldig glad i barn, og har fått språkpraksis i barnehage. Vi går sammen langs den speilglatte veien gjennom Steinsdalen. Flere av dem som passerer, vinker ivrig.

- Der var det en fra barnehagen, utbryter Dejen.

Rekordrask mobilisering

Hovedargumentet til mange små kommuner som ikke bosetter flyktninger, er at det er vanskelig å få på bena alt som trengs, som norskundervisning, helsetjenester og ikke minst et egnet sted å bo.

I 2011 var det rundt 180 kommuner som ikke bosatte flyktninger. Nå er det bare 32 igjen som sier nei.

I Trøndelag og Møre og Romsdal var det 46 kommuner som ikke bosatte i 2011. Nå er det bare to igjen: Fosnes og Roan.

- Selv om det har tatt tid for mange, så har behovet sunket inn nå. Vi er imponerte over hvor mange som har kommet på banen. Min spådom er at alle midtnorske kommuner bosetter, i alle fall i løpet av 2017, sier regionleder Rune S. Foss i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

De aller fleste av de 150 nye kommunene har aldri bosatt før, men noen av dem bosatte båtflyktninger på 70- og 80-tallet eller folk fra Balkan på 90-tallet.

Les også fem punkter om hvordan flyktninger skal integreres i Trondheim.

Saken fortsetter under bildet.

Gatelangs: Eritreerne går gjennom det lille kommunesentrumet. Her i sentrum har kommunen kjøpt en tomt, der de planlegger å bygge modulbaserte leiligheter til flere flyktninger. Prosjektering er i full gang.

- Har trengt tid

I september besluttet kommunestyret i Osen – minus Frp – å si ja. Syv uker senere kom eritreerne.

- Vi har aldri vært imot flyktninger, men vi har trengt tid. Nå ser vi at det bare er å gå i gang. Administrasjonen har gjort en formidabel jobb, sier ordfører John Einar Høvik (Ap).

Snart kommer det kanskje også en barnefamilie, og mot slutten av året ti personer til, hvis de klarer å skaffe nok boliger. Da kan det hende befolkningstallet igjen bikker over den magiske 1000-grensen for den lille kommunen. En flyktningkonsulent er ansatt i 50 prosent, og en norsklærer er på plass, også hun i halv stilling. To aktivitetskontakter jobber på timebasis.

Selv om ting gikk raskt i høst, ligger det en lengre prosess bak Osens snuoperasjon: I 2014 fikk en arbeidsgruppe oppdraget: «Kan vi, eller kan vi ikke?» Målet var også å finne ut hva folk i Osen tenker.

- Vi har hatt enkelte som har vært skeptiske. Det er klart det er ukjent, og det finnes fordommer, sier ordføreren.

Midt-Norge har tatt imot flere flyktninger enn det som er kravet. Les mer om det her.

Frp uenig i avgjørelsen

Fremskrittspartiet stemte imot:

- For det første er vi skeptiske når det gjelder hva vi har å tilby dem. Dessverre ser vi at lokal ungdom flytter ut på grunn av mangel på jobb og bolig. Vi mener det må prioriteres å hjelpe flest mulig. Det å bestemme seg for et visst antall flyktninger blir symbolpolitikk. Vi mener det er mest effektivt å ta dem imot i større kommuner, sier Stener Andre Hepsø (Frp).

Ordfører Høvik var også skeptisk før:

- Men nå er jeg er sikker på at det ikke vil gå ut over noen. Vi har for eksempel enkelte leiligheter avsatt til Ungbo-prosjekt. Her er det ikke planen at flyktningene skal bo de to første årene, sier han.

Overføringene fra staten virker å være greie:

- Økonomisk tror jeg vi går i null. Og så tjener vi på dette på andre måter: Vi opprettholder folketallet, skaper nye arbeidsplasser – og de som kommer er i seg selv en berikelse, sier Høvik.

Saken fortsetter under bildet.

Ulike naboer: Mens Roan foreløpig har sagt nei til å ta imot flyktninger, har den sammenlignbare nabokommunen Osen tatt imot sine første fem.

To ulike naboer

Hvis Osen klarer det, hvorfor sier nabokommunen Roan nei? Ordfører Einar Eian (H) forklarer:

- Vi har ment at vi ikke har det som trengs for å ta imot flyktninger. Vi har stor boligmangel i Roan. Men vi jobber med saken, og jeg tror vi skal klare å ta imot noen i løpet av året, sier Eian.

Trygve Sandvik (Sp) er ordfører i den andre nei-kommunen, Fosnes:

- En gruppe utreder hva som må til for å klare å ta imot . De legger frem et forslag i slutten av februar. Det blir også folkemøte om dette snart, sier Sandvik.

Saken fortsetter under bildet.

Norskundervisning: Fra venstre sitter Dejen, Samuel, Bereket og Adhanom. Foran med ryggen til er flyktningkonsulent Toril Aspaas, ordfører John Einar Høvik og sektorleder for helse, Sigrid Angen.

Norsktime, praksis og idrett

Det er kaffe på trakteren inne på grupperommet der norskundervisningen pågår. Eritreerne leser høyt fra en tekst om Mormor og de åtte ungene.

- Hva betyr det «å vise frem»? spør Adhanom (28).

Norsklæreren er syk i dag, og flyktningkonsulent Toril Aspaas har steppet inn. Hun forklarer, mest på norsk, noen ganger litt på engelsk. Tre dager i uka er de i språkpraksis i barnehage, skole og sykehjem. Tre dager er de også med på lokale idrettslag: volleyball, innebandy og fotball. Søndager går de i kirken.

Adresseavisen vil gjerne vite hva de unge mennene tenker om fremtiden. Det er da Dejen, smilende, men alvorlig, sier at han ser for seg å bo her. Bereket (27) er utdannet innen elektroingeniørfaget:

- Mitt mål er å fullføre utdannelsen min, sier Bereket.

Sånn sett ligger det kanskje i kortene at han flytter fra Osen etter en stund.

- Det er lov å si at man vil flytte etter hvert, men vi vil jo veldig gjerne at dere blir boende, slår flyktningkonsulent Aspaas fast.

Dejen (24) og Samuel (26) foran ungdommens hus, der de fem unge mennene har fått hybler og felles kjøkken i andre etasje. Foto: Mariann Dybdahl
De fem første flyktnigene i Osen bor på hvert sitt rom på ungdommens hus i Osen. Hyblene er noe oppusset, men holder likevel en nøktern standard. Foto: Mariann Dybdahl
Adhanom (28) til venstre, sammen med ordfører John Einar Høvik (Ap) og Bereket (27). Foto: Mariann Dybdahl