Keiko har hatt den avsidesliggende Taknesbukta som base i hele vinter. Her er han blitt matet med sild av sitt faste lag av oppassere, men han rømmer stadig vekk til andre fjorder. Keiko har vært innom Skålvikfjorden, der den er lommekjent. Tirsdag dro han enda lenger, helt til et oppdrettsanlegg ved Kvalvåg på Frei. Oppdretteren ble urolig og varslet om at noen i Halsa burde hente den internasjonale filmhelten tilbake. De ønsket ikke en spekkhogger midt oppe i laksemærene.

Spenningen øker i organisasjonen Free Willy Foundation/Human Society of US, som hittil har mislyktes i å integrere Keiko i en vill flokk av artsfrender. Keiko dukker som regel opp der det er mennesker.

Lange tokt

Keiko drar på stadig lengre tokt rundt om i Korsnesfjorden, Valsøyfjorden, Årsundfjorden og Talgsjøen. Når han kom til Frei, er ikke veien lang til Kristiansund havn. Der vil han garantert få stor oppmerksomhet, men der er det også mange farer som lurer med stor skipstrafikk.

Colin Baird i Team Keiko har leid inn igjen Keiko-båten «Kompass», slik at han kan passe på hvor rømlingen drar. Teamet har et noe ambivalent forhold til disse rømningene; på den ene siden har Baird uttalt at Keiko skal finne et liv i frihet med andre spekkhoggere, hvis det er mulig. Dessuten frykter man at Keiko skal forsvinne. Da er jobben som hvalpasser rasjonalisert bort!

Flere spekkhoggere

Også i Halsa er man redd for at kommunens eneste kjendis skal finne et sted han liker bedre.

Colin Baird er sliten etter Keikos nattlige tokt i fjordene. Avstikkerne stjeler nattesøvnen. En vårkåt spekkhogger værer at noe er på gang, med sild som skal gyte følger også store flokker av spekkhoggere som boltrer seg i matfatet. De siste dagene er det observert spekkhoggere ved Tjeldbergodden i Trondheimsleia og på Griptaren nord for Kristiansund. Det betyr at den vårgytende silda er i anmarsj fra vinteropphold i Salten og Ofoten og er på vei til gyteplassene på Møre. Denne årlige begivenheten kan ha vekket sansene til Keiko, som har vært isolert i vinter.

Keiko sprekere

Noen ganger gjør Keiko dype dykk også. Det har passerne registrert på sitt overvåkningsutstyr.

Ordfører Ivar Betten har laget et slagord etter all viraken siden gjesten kom 1. september 2002: «Gjør som Keiko - velg Halsa!» Nå må han dele kjendisen med andre kommuner. Næringskonsulent Helge Lillebø i Halsa rapporterte i går om at Keiko er sprekere enn noen gang siden han dukket opp i Norge, men han gir passerne grå hår. Keiko er fra nå av tilbake i avisspaltene.

For lite spenning. Blir Taknesbukta for kjedelig for Keiko?Foto: STEINAR FUGELSØY