- Dette er bekymringsfullt med tanke på å avdekke omsorgssvikt i en tidlig fase, sier Jorunn Lervik ved Helsetilsynet.

En fersk tilsynsrapport fra Helsetilsynet i Sør-Trøndelag avdekker flere alvorlige mangler ved tilbudet til helsestasjonene og skolehelsetjenesten i fylket. Tilsynet konstaterer at denne tjenesten er under press: Ikke alle lovpålagte oppgaver blir gjennomført, tilgjengeligheten er for dårlig og samhandlingen mellom helsesøster, lege og fysioterapeut er ikke tilstrekkelig ivaretatt. Kontrollene er gjennomført i Trondheim (Lerkendal bydel), Klæbu, Orkdal og Holtålen.

Kritikkverdige forhold

Folkehelserådgiver Jorunn Lervik er bekymret:

– Dette er en uheldig utvikling. Helsestasjonene og skolehelsetjenesten skal oppdage omsorgssvikt og henvise videre i systemet, men med dagens marginale ressurser kan dette bli vanskeligere. For å oppdage omsorgssvik, må man bruke tid for å oppnå tillit. Det er også viktig at det samarbeides meg flere fagpersoner so er en del av den lovpålagte grunnbemanningen – blant annet lege og fysioterapeut. Dette tverrfaglige samarbeidet er viktig for en samlet vurdering av barnet. Men vi har avdekket at disse deltar i svært liten grad – særlig i skolehelsetjenesten, påpeker folkehelserådgiver Jorunn Lervik.

Under tilsynet i Trondheim kommune, avdekket Helsetilsynet flere kritikkverdige forhold: Hjemmebesøk etter fødsel har i enkelte perioder ikke blitt gjennomført, særlig under ferieavvikling. Det samme gjelder legeundersøkelse ved 2-årskontroll. Det ble heller ikke foretatt legeundersøkelse ved førskoleundersøkelsen. Tilstedeværelse av helsesøster i enkelte skoler er marginal, og helsesøster får tilbakemelding fra elevene om at «du er aldri her».

- Urovekkende

- Unger er impulsive, og dersom de kommer til stengt dør, er det ikke sikkert at de kommer tilbake. Dermed blir ikke skolehelsetjenesten et lavterskeltilbud slik det skal være. Dersom helsepersonell skal avdekke problemer som barn og unge sliter med, må de være tilgjengelige. Vi vet at dersom barna får snakket med en de har tillit til, så kan mange viktige problemer komme frem, sier Jorunn Lervik.

I Klæbu kommune viste tilsynet også flere mangler: Fire-månederskontroller ble ikke utført, det samme gjaldt fire-årskontroller. Hjemmebesøk etter fødsel ble utelatt i perioder. Helsestasjon for ungdom var ikke etablert, og skolehelsetjenesten var lite tilgjengelig i skolen. I tillegg nedprioriteres helseopplysning på tema som ernæring, tobakksforebygging og seksuell helse.

- Stadig nye oppgaver pålegges tjenesten, og barnevernskøene og fattigdomsproblematikken vokser. Likevel fins det ingen nasjonal satsing som kan gi flere lovpålagte stillinger til denne tjenesten. Dette er urovekkende med tanke på at utsatte barn ikke oppdages i tide, mener Lervik.

Folkehelserådgiver Jorunn Lervik frykter at presset på helsestasjonene og skolehelsetjenesten fører til at færre barn som lider under omsorgssvikt blir oppdaget i tide. Foto: STEINAR FUGELSØY