I forrige uke fortalte Per Sandberg til Adresseavisen at han ble invitert til å holde tale under den iranske nasjonaldagsfeiringen, men at han takket nei til det.

- Hva ønsket de at du skulle tale om?

- Dette var en helt vanlig hilsningstale, men jeg følte ikke det var riktig at jeg som eneste regjeringsmedlem skulle hilse, det måtte være forhåndsavklart, skriver Sandberg i en e-post til Adresseavisen torsdag kveld.

Til Aftenposten har Nærings- og fiskeridepartementet bekreftet at Per Sandberg deltok som statsråd under denne feiringen. Bahareh Letnes var også til stede.

- Diskuterte du og Bahareh invitasjonen du/dere fikk til feiringen av den iranske nasjonaldagen?

- Nei, jeg deltok uavhengig av Bahareh Letnes, skriver han.

- Var ikke feiring av sharia

Fiskeriminister Per Sandberg har fått offentlig korreks fra statsminister Erna Solberg for å ha tatt med seg jobbtelefon på ferie med kjæresten Bahareh Letnes til Iran, og for at han ikke på forhånd ga beskjed til verken Statsministerens kontor eller eget departement om at han reiste til Iran.

Tidligere sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, mener Sandberg har vært naiv og at han har utvist usedvanlig dårlig dømmekraft.

Adresseavisen intervjuet i forrige uke kjæresteparet i Oslo. På spørsmål om han forstår kritikken av at han deltok på nasjonaldagsfeiringen 8. februar på Akershus festning, som markerer revolusjonen som førte til et islamsk regime, sa Sandberg da:

- Når jeg var på det arrangementet var det ingen måte en feiring av islamisme. Det var en hyggelig feiring med god mat, sier fiskeriministeren.

- Det var ikke feiring av sharia eller noe i den duren da jeg var til stede, sier han.

Var flere politikere der

Sandberg fortalte i forrige uke til Adresseavisen at han ikke angrer på at han deltok på nasjonaldagsfeiringen. Ingen andre fra regjeringen enn ham selv var på Akershus festning, sier Sandberg.

- Men det var noen Arbeiderparti- og Høyre-folk fra bystyret i Oslo der, sier Sandberg. Ifølge Filter Nyheter opplyser Utenriksdepartementet at de var representert på embetsnivå under mottakelsen, med personer fra den aktuelle fagavdelingen.

Torsdag kveld spurte Adresseavisen Sandberg spørsmål om han angret på at han reiste som statsråd til denne feiringen.

- Man får ulike invitasjoner fra ulike ambassader, jeg har, i likhet med mange andre deltatt på flere, skriver han til svar.

Feiret persisk nyttår

24. mars feiret statsråden og Letnes persisk nyttår i Røde Kors' konferansesenter. Også dette i regi av Irans ambassade.

Dette er en feiring som ikke er regnet som politisk, og til Filter Nyheter har Sandberg opplyst at han var til stede som privatperson.

- Nowruz (persisk nyttår, journ.anm.) var det jeg som sutra meg til for å være gjest, sier Sandberg.

- Hvorfor?

- Fordi jeg synes det er utrolig interessant å se hva som foregår. Enkelt og greit.

- Hvorfor var det så viktig for deg å være der?

- Fordi jeg er nysgjerrig.

- Var det fordi dere var blitt kjent at du var ekstra nysgjerrig?

- Helt riktig, sier Sandberg.

Blir kalt spion

I forrige uke spurte Adresseavisen Bahareh Letnes hvilket forhold hun har til iranske myndigheter.

- Jeg har ingen kontakter eller nettverk til myndighetene i Iran, men jeg har hatt kontakt med den iranske ambassaden. Jeg jobber aktivt med kultur, og har arrangert flere filmpremierer, konserter, og festivaler med iranske kulturaktører i løpet av de siste tre årene. Jeg har fått bistand fra av ambassaden til formalitetene rundt å vise iranske filmer i Norge, og til å søke visum til iranske skuespillere og regissører som skulle besøke Norge. Min kontakt med ambassaden har bare handlet om kultur, og ingenting om politikk, sa hun da.

Sandberg forteller at det var Arbeiderparti- og Høyre-folk fra bystyret i Oslo til stede under nasjonaldagsfeirngen. Foto: Kim Nygård
Bahareh Letnes har tidligere lagt ut bilde på sin instagram, der hun poserer med det iranske passet etter å ha avlagt stemme ved valget. Foto: Skjermdump