Hommelvik juniorkorps har bestemt seg. Det blir ikke salg av heliumballonger på nasjonaldagen i år. Og ikke nok med det. Da korpset sa nei til heliumballonger, fulgte 17. mai-komiteen etter. De sier nei til alle som vil selge ballonger med gassen helium i forbindelse med årets feiring.

- Vi trenger helium på sykehus, sier elleve år gamle Maren Østbø Hoven. Hun spiller klarinett i juniorkorpset og er også aktiv miljøagent.

Nei til heliumballonger: - Vi trenger helium på sykehus. Mange mister ballongen og så blir det plast i naturen, sier elleve år gamle Maren Østbø Hoven om hvorfor hun er mot heliumballonger. Foto: privat

- Mange mister ballongen og så blir det plast i naturen, fortsetter hun. Derfor var hun en av dem som engasjerte seg for å få slutt på heliumballongsalget. Hun har til og med vært på besøk hos ordfører Ingrid Aune (Ap) i Malvik. Ordføreren er veldig glad for engasjementet.

Fornøyd ordfører

- Vi går foran i Malvik. Jeg er veldig fornøyd med at det ikke blir salg av heliumballonger i Hommelvik på grunnlovsdagen, sier ordfører Ingrid Aune. Hun skal holde tale for dagen på Vikhammer og skal ta med seg initiativet fra Hommelvik dit.

Ordfører Ingrid Aune (Ap) i Malvik Foto: Mariann Dybdahl

- Spesielt artig er det at det er ungene som sier de ikke vil ha salg av ballongene. Barn og unges stemme skal bli hørt i Malvik, sier ordføreren og forteller at mange av korpsmedlemmene også er engasjert i Miljøagentene.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag vil også ha slutt på heliumballongene. Han oppfordrer alle kommuner om å vedta forbud.

Korpset sier nei til inntektskilde

- Det er et spennende initiativ fra fylkesordføreren, sier malvikordføreren. Hun lover å finne ut hvordan det rent praktisk kan la seg gjøre å forby det. Men dette året er det korpset selv som helt frivillig har bestemt seg for å kutte ut en viktig inntektskilde.

- Vi hadde en diskusjon etter 17. mai i fjor, sier Agnes Omenås. Hun er styreleder i Hommelvik juniorkorps og har tre barn i korpset.

- Det var enstemmighet for å slutte med dette. Vi må ta ansvar. Helium er en begrenset ressurs som trengs til viktigere ting. Dessuten fører det til mye plastavfall. Vi kan ikke være bekjent av å fortsette å selge heliumballonger, sier styrelederen.

- Vi må drive bærekraftig

Hun understreker at det var ungene i korpset som først sa nei. Ballongsalget har vært en viktig inntektskilde for korpset.

- Jeg vil tippe at vi har hatt en inntekt på 10 000 kroner i året på ballonger. Det er penger vi trenger, men vi må fikse andre inntektskilder. Vi må drive bærekraftig, sier hun. Derimot er hun ikke så opptatt av at kommunene skal vedta et forbud mot ballongsalg slik Tore O. Sandvik foreslår.

- Jeg syns det er mye bedre om vi som selger ballonger, tar ansvar og slutter, enn at fylkesordføreren skal få alle kommuner til å vedta forbud, sier hun.