- Det har vært et vanskelig valg, og jeg har vært veldig usikker. Hovedgrunnen til at jeg sier nei, er at jeg har vært heltidspolitiker i snart ti år og folkevalgt i 14 år. Det er nesten halve livet. Jeg har behov for å gjøre noe annet, selv om mitt politiske engasjement ikke er dødt, sier Tung, som representerer Arbeiderpartiet.

Tung har åtte år bak seg i kommunestyret i Rissa, og seks år fra fylkestinget i Sør-Trøndelag, hvor hun var leder for opplæringskomiteen. På Stortinget har hun siden 2013 sittet i helsekomiteen og transportkomiteen.

- Det er heller ingen hemmelighet at ukependling mandag til torsdag er ganske tøft. Jeg savner flere hverdager med familien – og muligheten til å si god natt til datteren min, sier Tung.

Hun bor på Lerkendal med mann og datteren Sanna (2). Snart skal de flytte inn i et splitter nytt hus på Nardo.

Les også: SVs Snorre Valen sier nei til gjenvalg

Kan være aktuell lokalt

Tung sier hun likevel ikke føler seg ferdig med Stortinget.

- Så dette er bare en pause?

- Det er ikke jeg som bestemmer om jeg kommer meg tilbake på Stortinget senere, sier Tung.

- Er du aktuell for bystyret i Trondheim?

- Jeg forlater ikke Stortinget for å gå over til å bli heltidspolitiker lokalt, men jeg utelukker ikke at jeg vil engasjere meg, sier Tung.

- Hva slags jobb søker du?

- Jeg holder alle dørene åpne, men planen er ikke å gå over i en 40 prosent stilling og være hjemme resten, for å si det slik, sier Tung, som har en bachelor i statsvitenskap fra NTNU.

Som student, før hun gikk inn i heltidspolitikken, jobbet hun blant annet som sekretær og innen servicebransjen. I sin politiske karriere har hun fått særlig innsyn i opplæringssektoren, samt helse og transport.

Les også: Sandberg sier nei til gjenvalg

Ombestemte seg

Tung ga først nominasjonskomiteen beskjed om at hun ville fortsette, men i løpet av sommerferien fikk hun tenkt seg om:

- Da kjente jeg at dette kanskje ikke var helt rett, sier Tung.

- Hva er din største politiske seier?

- Den siste tiden har jeg vært med på å sørge for at kommunene kan opprette lavutslippssoner. Det som har fått størst praktisk betydning for folk flest, var da jeg som fylkespolitiker fikk gjennomslag for ny skolestruktur i Trondheim i 2008. Jeg er også godt fornøyd med at vi fikk innført sexkjøploven i 2009. Det at den sittende regjeringen ikke har fjernet den, viser at vi hadde rett, sier Tung.

Hun vil gjerne legge til:

- Mitt mål har hele tiden vært å kjempe for den velferdsmodellen vi har: Lik mulighet til utdanning og helse er utrolig viktig. Det skal ikke bare være forbeholdt noen få. Disse spørsmålene blir utfordret av Høyre og FrP hele tiden. Det provoserer meg noe vanvittig, sier hun.

I opposisjon har hun de siste tre årene stanget hodet i veggen.

- Nå skal jeg gi alt inn mot valget neste høst for at vi kommer i posisjon, sier Tung.

- Torgeir Micaelsen (37), Snorre Valen (31), Torbjørn Røe Isaksen (38) – og du. Hvorfor forsvinner så mange unge fra Stortinget nå?

- Mange av oss har vært med lenge, og har lyst til å gjøre noe annet. Vi tilhører en annen generasjon, som kanskje ikke er like trofaste mot én arbeidsgiver hele livet. Vi venter ikke på gullklokka, slik kanskje våre foreldre gjorde, sier Tung.

Derfor vil Lars Haltbrekken bli SV-topp

Tung bor på Lerkendal med mann og datteren Sanna (2). Snart skal de flytte inn i et splitter nytt hus på Nardo. Foto: RICHARD SAGEN