Det ble dissens og protester fra talerstolen da partiskatt ble tema under fylkesårsmøtet i helgen.

Med 124 mot 99 stemmer har Trøndelag Ap nå vedtatt at Ap-folkevalgte i fylkeskommunale og statlige verv må betale skatt til partiet.

Heltidspolitikere i fylket skal betale maks 15 000 kroner i året. Stortingspolitikere betaler 6000 til stortingsgruppa og 5000 til fylkeslaget. Regjeringsmedlemmer (når det blir aktuelt igjen) må ut med 20 000 årlig. Andre med verv trekkes 10 prosent av møtegodtgjørelse. Det er lang tradisjon for slik skatt i Trondheim og tidligere Sør-Trøndelag.

Les også: - Jeg står veldig nær de som føler på stor frustrasjon nå

- Burde utredes

Tre av syv i redaksjonskomiteen tok ut dissens, og komitéleder Joar Håve, kommunepolitiker fra Stjørdal, målbar uenigheten:

- Vi synes saken burde vært mer utredet, da kunne vi fått en bredere tilnærming. Dette er en ekstraskatt for våre politikere, som sitter i ulike økonomiske situasjoner, sa Håve fra talerstolen.

Anne Marit Mevassvik er enig i at skatten burde utredes.

- I Nord-Trøndelag har vi ikke hatt tradisjon for dette og vi har et annet syn på det. Jeg har ikke veldig sterke meninger, og blir det partiskatt, er det selvfølgelig greit, sa hun rett før voteringen søndag.

Hun mener partiet har gode ressurser til å finansiere valgkamp på fylkesnivå:

- Hadde pengene gått til kommunepartiene, så hadde det vært mer nyttig, mener Mevassvik.

Les også: Trøndelag Ap vedtok varig vern av LoVeSe

Rita Ottervik betaler sin partiskatt, mer enn 25 000 kroner i året, med stor glede.

- Ingen rike onkler

Trondheimspolitiker Marek Jasinski holdt innlegg om forslaget, som kom fra AUF:

- I min kommune har vi partiskatt. Den betaler jeg med glede, fordi jeg vet at hver krone går til den lokale valgkampen. Det var en smart fyr som sa dette om valg: «Stemmer teller, men ressurser avgjør.» For la oss være ærlig: Det å vinne valg er ikke gratis. Hver løpeseddel, hver rose, hver kaffekopp – alt skal betales, sa Jasinski fra talerstolen.

- Skal vi vinne, må vi få vanlige folk til å bidra med tiden sin og gjerne også med noen kroner, hvis de kan. Men da må vi kun kreve at folk som meg går foran som et godt eksempel, sa Jasinski.

Rita Ottervik sier hun betaler mer enn 25 000 kroner årlig i partiskatt i Trondheim:

- Og det gjør jeg med stor glede. Vi har ikke rike onkler som noen andre partier, så dette er en måte å få inn penger på, sier hun.

Også Trond Giske betaler sin partiskatt med glede. Han står oppført med et bidrag på 2000 kroner i 2017-regneskapet, som var satsen for stortingspolitikere da.

- Men jeg gir også mer enn dette til partiet, sier Giske.

Andre eksempler på innbetalt partiskatt i 2017 er Tore O. Sandvik (10 000 kroner), Hanne Moe Bjørnbet (5000 kroner), Per Olav Hopsø (3336 kroner), Stig Klomsten (9185 kroner) og Kirsti Leirtrø (5000 kroner).

Les også: Giske holder 1. mai-foredrag og tale i Trondheim

Mange seire: AUF fikk mange gjennomslag da Trøndelag Ap holdt sitt årsmøte på Scandic Hell.

Mange røde seire

Før årsmøtet skrev Adresseavisen at Trondheim Ap og AUF kom med en rekke forslag mot venstre. Svært mange av forslagene gikk gjennom:

- Den har vært et utrolig bra møte for AUF, og den aller viktigste saken for oss er at vi har sirket varig vern av Lofoten, sier AUF-leder Julie I. Hole.

Her er en oppsummering av hvordan det gikk i sakene:

  • Sextrakassering skal håndheves av Likestillings- og diskrimineringsnemnda: Vedtatt.

  • Lovfeste likelønn: Vedtatt.

  • Å verne Lofoten, Vesterålen og Senja: Vedtatt.

  • Gjeninnføre skatt på arv: Vedtatt.

  • Forby bemanningsbyrå: Så å si vedtatt. Formuleringen ble at loven skal «endres slik at det innføres forbud mot innleie innenfor geografiske eller bransjemessige områder hvor sosial dumping og ulovlig bruk av bemanningsbyrå er omfattende. Hvis dette ikke fører frem innføres et generelt forbud mot innleie fra bemanningsbyråer.»

  • Liberalisere flyktningpolitikken: Fylkeslaget vedtok blant annet at Ap må «basere sin asylpolitikk på rettferdighet, solidaritet og inkludering» og at Norge bør ta imot 7000 kvoteflyktninger årlig.

- Jeg mener vi har fått fullt gjennomslag på å dra asylpolitikken i en mer human og rettferdig retning, blant annet med gjeninnføring av rimelighetsvilkåret og en ny, reell behandling av sakene til oktoberbarna, sier Hole.

PS: Når det gjelder pelsdyr kom årsmøtet etter kampvotering frem til et noe sprikende vedtak. De vedtar både at «pelsdyrnæringen skal videreføres som en viktig distriktsnæring med høy dyrevelferd» og at «Norge skal jobbe aktivt for internasjonal avvikling av pelsdyrfarmer».

Les også: - Nå står kampen om Ap's sjel