Trondheimskvinnen og hennes to barn har oppholdt seg i Malaysia siden vinteren 2016. Kvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun forlot landet for å unngå omsorgsovertagelsen av barna, som Fylkesnemnda besluttet i februar 2016.

Sent onsdag kveld fortalte kvinnens advokat Ole Andreas Thrana at kvinnen og barna var på vei hjem til Norge sammen med en representant fra barnevernet og fra norsk politi.

Advokat: Ole Andreas Thrana representerer trondheimskvinnen som er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun tok meg seg sine to barn til Malaysia vinteren 2016.

Utenriksdepartementet bekrefter torsdag formiddag i en e-post til Adresseavisen at «tre norske borgere som har vært anholdt i Malaysia har forlatt landet».

Utenriksdepartmentet stadfester også at den norske ambassaden i Kuala Lumpur har ytt konsulær bistand. «Saker som involverer mindreårige er spesielt krevende og hensynet til de mindreårige i denne saken har vært tillagt stor vekt», skriver pressetalsperson Astrid Sehl i Utenriksdepartementet i e-posten.

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet. Foto: UD

Fengsles ikke i dag

Politiadvokat Charlotte Aspehaug i Trøndelag politidistrikt sier at politiet ikke vil begjære fengsling av kvinnen som kommer til Norge med sine to barn torsdag.

– Vi vil ikke gjøre det i dag, sier Aspehaug til Adresseavisen torsdag formiddag.

– Kvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse. Hvorfor blir det ikke fengsling?

– Fengslingsvilkårene må være oppfylt, med gjentagelsesfare, unndragelsesfare eller bevisforspillelsesfare. Det kan vi ikke se at det er nå. Vårt mål har hele tiden vært å få barna hjem til Norge. Når de kommer hit er det barnevernet som tar hånd om dem.

– Er det en lettelse at bortføringssaken nå er løst?

– Ja, vi er fornøyd med at barna er på vei hjem, sier Aspehaug.

Vil evaluere

Kvinnens advokat Ole Andreas Thrana har tidligere rettet sterk kritikk mot norske myndigheters håndtering av saken. Det samme har barnas far, som har støttespillere i advokat Morten Furuholmen og det private sikkerhetsselskapet Pro Risk. De mener alle at norske myndigheter har gjort for lite for å løse den saken, som har vært ekstra komplisert i og med at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Malaysia. Det asiatiske landet er heller ikke er tilknyttet Haagkonvensjonen av 1980, som omhandler barnebortføring

– Vil politiet evaluere denne saken og se på hva man kan lære av den til fremtidige saker, eller er denne saken helt enestående?

– Politiet vil, slik vi bruker å gjøre i mange saker, foreta en evaluering i ettertid for å se om vi kan lære noe til fremtidige saker, sier Aspehaug.

Med lokale myndigheter: Barnas far sammen med sivile politispanere og en immigrasjonsoffiser i Malaysia. Barnas far var ikke vitne til pågripelsen av mor og barn, men har oppholdt seg i Malaysia de siste ukene. Foto: Privat

Trondheim kommune holder en orientering om sakens utvikling torsdag kveld. Der vil rådmann Morten Wolden, kommunalsjef for barnevern Hilde Maaø Vikan, enhetsleder Cecilie Ellen Bakke i barnevernet og seniorrådgiver Lars Konrad Mostad være til stede.