I et Facebook-innlegg med tittelen «HVOR ER DERE FORELDRE?» tar lensmann i Inderøy, Gunnar A. Solli et kraftig oppgjør med foreldrene til ungdommer under 18 år som drikker seg fulle på private fester. Innlegget ble lagt ut på Facebook-siden til politiet på Innherred mandag ettermiddag. Fra og med 1. juni går han over i en ny rolle som avsnittsleder på Steinkjer politistasjon.

Lørdag kveld måtte politiet rykke ut to ganger til to forskjellige steder i Steinkjer kommune. På begge stedene måtte de avslutte to private fester som hadde kommet helt ut av kontroll.

- En ungdom under 18 år arrangerte hjemmefest lørdag kveld mens foreldrene var på hytta. Intensjonen var neppe at det skulle bli så mange deltakere, men med dagens sosiale medier så sprer sånt seg raskt, forklarer Solli til Adresseavisen.

Vet du noe mer om festene? Ta kontakt med Adresseavisen. Send gjerne epost til webred@adresseavisen.no eller 464 07 200

Ukjent for huseier

Ifølge politiet skal «arrangementet» blant annet ha ligget ute på Facebook. Boligen ligger i Steinkjer sentrum.

- Naboer ringte inn til operasjonssentralen og meldte ifra om støy. De var bekymret for drikking blant mindreårige. Operasjonssentralen mottok også en telefon fra en festdeltaker som var bekymret for stort alkoholinntak, forteller Solli.

Da politiet kom til stedet var det om lag 140 ungdommer som befant seg i eller rundt boligen. De ba om at festen ble avsluttet umiddelbart.

- Vi var i dialog med huseier som ikke var klar over at det foregikk en stor fest i boligen. Ifølge patruljen var det flere av ungdommene som var under 18 år, og som drakk alkohol, forteller Solli.

Aldri opplevd maken: 140 ungdommer på hjemmefest tilhører sjeldenhetene, og lensmann Gunnar A. Solli kan ikke huske å ha hørt om lignende antall tidligere.

LES MER: Mammahjertet blør. Jeg ville mye heller hentet en full russegutt hjem klokka fire om natta enn å se han bøyd over pc-en på gutterommet

Fant full ungdom på hustak

En sterkt beruset ungdom forsvant fra festen, og politiet måtte starte en leteaksjon. Ungdommen ble gjenfunnet på et hustak, og vedkommende ble tatt med til legesjekk.

Solli har vært i politietaten i 30 år, men klarer ikke å huske en lignende episode.

- Jeg har aldri opplevd at vi har måttet sende hjem 140 ungdommer fra en privat fest. Det er voldsomt. Det viser hvor lett det kan ta av, og hvor naiv man kanskje er i møte med sosiale medier, sier han.

- Det høye antallet ungdommer gir grunn til stor bekymring, mener Solli.

- Kunne skjedd noe alvorligere

Samme kveld måtte en annen politipatrulje rykke ut til et forsamlingshus i distriktet i Steinkjer kommune. Her var det en bursdagsfest for en 16-åring. Her hadde cirka 90 ungdommer møtt opp.

- Mange var under 18 år, og mange var beruset. Politiet avsluttet også denne festen. Selv om det var et privat lag i utgangspunktet, så gjelder alkoholloven fremdeles. Personer under 18 år har ikke lov til å drikke alkohol, understreker Solli.

Ifølge patruljen skal det ha vært fem vakter i 18-årsalderen på festen, men det gikk likevel over styr i dette tilfellet også.

- På begge festene var vi til stede ganske lenge, og det tar ressurser bort fra andre oppdrag. Med så mye folk kan man lett tenke seg til at det kunne skjedd noe mer alvorlig, som for eksempel seksuelle overgrep eller ulykker, eksemplifiserer Solli.

- Tenker ikke konsekvenser

Ifølge ham klarer ikke ungdommene å ta stilling til konsekvensene eller å tenke på risikoen.

- Det som skjer på en slik fest kan ødelegge for resten av livet. De er ikke fullt ut utviklet, og er ikke i stand til å takle absolutt alt.

Det er ikke meldt om ramponering eller andre alvorlige hendelser i tilknytning til festene, og ungdommene etterkom politiets ønsker. Men Solli synes det er bekymringsfullt at man hvert år bruker mye tid på å prate med foreldre til 7. og 8-klassinger om akkurat sånne scenarioer. Og likevel er det mange som ikke har kontroll på hva ungdommene gjør på fritiden.

- Foreldrerollen er ikke valgfag

Solli etterlyser at foreldrene er mer aktive i ungdommenes liv, og har bedre oversikt over hva de holder på med.

- Vi må prioritere å få avsluttet festene. Vi har ikke mulighet til å følge opp og snakke med hver enkelt forelder. Men man har et ansvar overfor sine barn, og at de skal ha blanke ark med seg fra ungdomstiden, mener Solli.

- Foreldrerollen er ikke et valgfag, du er satt til å hjelpe dine barn, og det er et ansvar man må ta på alvor. De er premissleverandør for hva slags samfunn vi får i fremtiden, fastslår Solli.

Etter å ha fått hørt om de to episodene i helga, er Solli mer bekymret enn betrygget.

- Vi har hatt på planen lenge at vi skal ha et møte i samarbeid med Inderøy, Steinkjer og Verran kommune hvor regelverk rundt grendehus blir utdypet og forklart. Dette vil trolig skje i april eller mai. Det er tydelig at behovet for klargjøring er til stede.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.