- Det er veldig negativt for oss, og betyr at hele prosjektet legges på is. Dette er velkomsten man får med å slå seg sammen med Trondheim, sier utbygger Roger Grindflaten i Haw eiendom.

I fjor sommer fikk han tommelen opp fra politikerne i Klæbu for å gå videre med omfattende boligplaner: En større utbygging av Kleiva-området ved Tanem utenfor Klæbu sentrum, bare fem-ti minutter kjøring til E6-en og et kvarter til City Syd. På 430 dekar ser utbygger for seg både eneboliger, rekkehus, flermannsboliger og blokker. Det er snakk om 300 til 400 boenheter.

Men da saken var oppe i fellesnemnda nylig, satte trondheimspolitikerne foten ned - i alle fall i første omgang.

Les også: Navn på 14 veier i Klæbu og Trondheim må endres

Slik ser man feltet for seg i en mulighetsstudie, perspektivet er fra nord. Det er satt av plass til fire veldig store lekeplasser og større friområder «til natulig lek og utfoldelse». Foto: Fra mulighetsstudie utarbeidet av Norgeshus

- Utfordrende for nullvekstmål

Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold (Ap) tok ordet med en gang og gjorde det klart: Hun mener forslaget til planprogram bør gå gjennom. Det var ikke gruppeleder Sissel Trønsdal (Ap) enig i. Hun kalte utbyggingen utfordrende:

- Det ikke er i samsvar med intensjonsavtalen vår, og også en stor utfordring med bymiljøavtalen (å sikre nullvekst i biltrafikken inn til Trondheim, journ.anm.). Så for vår del må vi gå inn for å avvise dette forslaget. Planene må vurderes ved neste rullering av KPA (kommuneplanens arealdel, altså tidligst i 2020, journ.anm.), sa Trønsdal.

Elin Marie Andreassen (Frp) var eneste trondheimspolitiker som støttet klæbyggen:

- Dette er et viktig område for boligutvikling i Klæbu, sa Andreassen.

Les også: Arvid Bostad (83) og kona bor i Bostadvegen – og det vil de fortsette med

Feltet ligger ikke langt fra dagens kommunegrense mot Trondheim, men på Klæbu-siden av grensa.

- Vil ikke lure utbygger

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var opptatt av signalene som sendes til utbygger:

- Det er viktig å signalisere at de ikke går i gang med planlegging her, det er betingelser knyttet til skolekapasitet, blant annet. Vi må ikke lure utbyggerne, vi må være ærlige: Det er regulert betydelige boligområder på andre siden av Klæbu der det er skolekapasitet. Det kan hende det er fornuftig med bygging her når vi kommer til KPA-en, når vi ser det i en større sammenheng, sa Ottervik.

MDGs Ola Lund Renolen var bekymret for det biologiske mangfoldet i området, før Geir Waage (Ap) tok ordet:

- 430 dekar: Hadde man lagt seg på Trondheim-standarden og seks boliger per dekar, snakker vi plutselig om mer enn 2500 boliger. I dagens Trondheim er det så massivt at det ikke hadde skjedd, slo Waage fast.

Les også: Snart blir det tursti fra Trondheim til Klæbu

Første utkast til utbygging av området, etter planalternativ to. Grønn farge viser hele planomårdet. Her er det inntegnet med 210 boenheter, men utbygger ser for seg opptil 400.

- Tar signalene

Klæbu-ordfører Tømmervold understreker at de er en egen kommune som bestemmer selv frem til 2020.

- Men vi tar med oss signalene, sier hun.

- Kan dere la være å høre på trondheimspolitikerne?

- Ja, vi kan si ja til detaljregulering, men vi må tenke på at det ikke er med i intensjonsavtalen vår. Dette boligområdet har man snakket om i Klæbu siden 1970-tallet. Det har vært inn og ut av KPA-en vår. Det er tverrpolitisk enighet i Klæbu om at dette er et spennende felt. Argumentet om nullvekstmålet er noe som har kommet inn i ettertid, sier Tømmervold.

Hun mener man både kan sykle og gå til Tiller fra dette området, og at det går buss rett forbi.

- Jeg er ikke bekymret for biltrafikken, dette ligger bare noen kilometer fra rundkjøringen på Sandmoen, sier hun.

- Waage anslår 2500 boliger?

- I Klæbu behøver vi faktisk ikke å ha seks boenheter per dekar. Folk som vil bo tett oppå hverandre, velger man kanskje Midtbyen eller fortettede områder. Vi opererer med rundt 400 boenheter, sier hun.

- Ottervik er bekymret for skolekapasitet?

- I 2016 hadde vi en nedgang i befolkningstallet i Klæbu: Vi er ikke bekymret for skolekapasitet. Vi ser at et så stort boligfelt krever skole og barnehage, men det finnes allerede, med muligheter for å bygge ut, sier hun.

Les også: Her er seks av de fineste turløypene i Trondheim

- Ikke gitt opp

Haw eiendom ved Grindflaten sier de har lagt ned mye penger i planene.

- Som utbygger i både Klæbu og Trondheim er dette en av grunnene til at jeg personlig stemte imot sammenslåingen. Klæbu er en mye smidigere kommune å forholde seg til enn Trondheim, med kortere beslutningsveier, mener Grindflaten.

- Vi har ikke gitt opp, dette er et kjempeområde som vi har stor tro på. Så vi håper vi en dag får sjansen. Vi er vant til å ha motstand, vi som er utbyggere, sier han.

PS: Nå skal saken tilbake til politisk behandling i Klæbu i høst. Ordføreren vil ikke forskuttere noe, men etter hva Adresseavisen forstår skal det svært mye til for at Klæbu-politikerne overser det klare signalet de har fått fra Trondheim.

Les også: Freidig alpin vil kjøpe Vassfjellet skiheiser