Adresseavisen kunne fredag fortelle at tidligere statsråd og Ap-veteran Bjarne Håkon Hanssen skal ha bedt 3.-kandidat Jorid Nordmelan (25) om å tre til side for å sikre Terje Sørvik (49) i nominasjonskampen mot Arild Grande.

Hanssen avviste i går å kommentere «hva og om» han snakket med Nordmelan. Nordmelan skal selv ha oppfattet samtalen som ubehagelig og oppfordringen om å trekke seg som en trussel om å falle i unåde hos Ap sentralt, ifølge flere kilder.

- Det Hanssen har gjort, er helt uakseptabelt. Han forsøkte å true henne til å trekke seg, og det skal ikke skje. Vi ønsker ikke å ha et samarbeid med et Ap som finner posisjoner på denne måten, sa distriktssekretær for LO i Nord-Trøndelag Kristine Svendsen.

Les bakgrunn: Bjarne Håkon Hanssen beskyldes for å ha truet en kandidat

Mener LO blander kortene

Joar Håve er gruppeleder i Stjørdal Ap, styremedlem i Nord-Trøndelag Ap og medlem av nominasjonskomiteen. Han reagerer sterkt på uttalelsene fra LO-Svendsen – og at saken med dukker opp nå rett før nominasjonsmøtet.

- LO uttaler seg på sviktende premisser. Det er ikke «Ap som finner posisjoner på denne måten». Bjarne Håkon Hanssen har ingen roller eller verv i Nord-Trøndelag Ap. Det er utidig av LO å blande seg selv og kortene på den måten, sier Håve – og viser til at nominasjonskomiteen har et flertallsforslag med Nordmelan på tredjeplass.

Selv var Håve en del av mindretallet, som vil ha Grande ut av lista til fordel for Terje Sørvik på andreplass – og Nordmelan nede på femteplass.

Får kritikk: Ap-veteranen skal ha truet med mulig fremtidig tap av verv i partiet.

- En drittpakke

Håve mener det ikke er dokumentert at Hanssen har lagt et utidig press på Nordmelan eller sagt at hun ville bli uønsket av Ap sentralt om hun ikke trakk seg.

- Dersom det likevel er riktig, er det selvfølgelig ikke greit, sier Håve.

Han er glad for at nestleder Hadia Tajik i går avviste påstanden «om at Jorid er uønsket fra Ap sentralt». Det han ikke er glad for, er at nominasjonsstriden blusser opp.

- Dette bidrar til å nøre oppunder en allerede het situasjon, og det liker vi dårlig. At dette komme nå, er veldig spesielt. Dette er en drittpakke fra Grande-leiren, sier en oppbrakt Håve.

Arild Grande: Vil ikke kommentere drittpakke-beskyldninger.

Henviser til Levanger

Arild Grande sier han ikke synes det er naturlig å kommentere på denne saken selv. Han henviser til leder av Levanger Ap, som er hans lokallag og dermed en del av «Grande-leiren».

- Dette var veldig spesielt. Hvorfor skal Håve reagere slik? Dette må han eventuelt ta med Bjarne Håkon Hanssen, sier lokallagsleder Kari Kjerkol.

- Er saken «en drittpakke fra Grande-leiren»?

- Alle i den såkalte Grande-leiren er seriøse. Vi kommer ikke med noen drittpakker, og vi har ikke ønsket å diskutere dette i media i det hele tatt. Jeg synes det er mildt sagt oppsiktsvekkende at et medlem av nominasjonskomiteen, som har ansvar for at denne prosessen skal skje anstendig, går ut med splittende karakteristikker. Jeg merker meg at Håve fremfor å ta avstand fra Hanssen, velger å se det som en drittpakke, sier Kari Kjerkol.

Hun forteller at hun hadde hørt rykter, men at hun ikke hadde snakket med noen om saken før den ble tema i Adresseavisen fredag.

Les også: Vil fjerne Arild Grande fra Stortinget

- Mange deseperate folk

Håve vil ikke utdype beskyldningene om drittpakke, og viser til at dette vil bli tema på lørdagens nominasjonsmøte.

- Men det er mange desperate folk og mye ringing nå. Folk som driver med slikt, har talt opp og fortalte i går om en jevn situasjon – med 63 mot 63 mellom flertalls- og mindretallsinnstillingen, sier Håve.

Det er totalt 130 delegater på nominasjonsmøtet. Håve venter et «friskt» møte, men håper luften vil bli renset og at alle slutter seg til utfallet.

Dagens førstekandidat Ingvild Kjerkol er satt på topp av nominasjonskomiteen også for neste års valg.

- Jeg gleder meg til å treffe gode partivenner på møtet. Det er de som avgjør hvordan stortingslista skal være. Det er alltid spenning knyttet til nominasjon, sier Kjerkol.

Hun vil ikke kommentere saken om Bjarne Håkon Hanssen.

Ingvild Kjerkol.

Les også: Foreslår Nordmelan på tredjeplass