Når Marcus og Martinus kommer, er det oftest akkompagnert av hyl og vill tripping i omgivelsene.

I alle fall når de deltar på konsertserien Vinterlyd i regi av Kreftforeningen.

På Vardesenteret er 72 barn samlet. Alle har det til felles at de har mistet et familiemedlem i kreft, at de ble syke selv, eller fått sykdommen tett på i livet sitt.

Møtested for barn og unge

- Vi mistet mamma for seks år siden, sier Teodor Bjørndalseter (11) fra Oppdal. Hennes kreft begynte i en føflekk og endte fatalt. Han husker ikke alt som skjedde eller omfanget av sykdommen og sorgen som familien slet med den gangen, men han har et liv uten mamma i dag. Hele familien opplever savn og sorg og spørsmål, ved siden av de gode minnene.

- Jeg tenker oftere og oftere at jeg trenger en kvinnerolle å snakke med, sier storesøster Ovedie (13). - Det er ikke alt det er like lett å snakke med pappa om.

Teodor og Ovedie kan ta med seg følelser og spørsmål til «Treffpunkt» hver tredje uke. Samtalegruppen for barn mellom 6 og 16 år arrangeres av Kreftforeningen. Det er samtale, mat og aktivitet på en arena hvor barna har felles grunn til å delta. Det er frivillige som drifter grupper på ni steder i Midt-Norge. I går kveld var barna invitert med på Vinterlyd i Trondheim.

De det virkelig handlet om

Før artistene gikk på scenen kom Marcus og Martinus for å snakke litt med barna, la seg fotografere på flere hundre selfies og dele ut klemmer og glede. Og ja, så var Staysman og Lass med, de som er kjent fra Melodi Grand Prix. Samt Adrian fra bandet «Innertier» og Robin fra «Robin og Bugge». Men det var liten tvil om hvem ungene aller helst ville ha på mobilen sin.

- Vi er her for å støtte dere! Og alle andre som har mennesker med kreft i familien sin, sier Marcus (14).

- Mamma hadde kreft bare to måneder før vi ble født. Hadde ikke det gått bra, så hadde vi også dødd, fortalte han.

- Vinterlyd er et fantastisk godt tiltak, og vi er her for å møte dere, sa Martinus (14) før guttene tok rundt liten og stor for fotografering.

Rekordfest på Torvet

Senere på kvelden avsluttet ungguttene Vinterlyd-konserten på scenen på Torget etter artister som Paperboys, Morgan Sulele, Innertier, Staysman & Lazz, Robin & Bugge og Julie Bergan. Som siste band ut var de kveldens absolutte headlinere. De gjorde sin hitparade og flørtet vilt med jublende tilhørere. Mot slutten kom RBK-skjortene på og gutta dro i gang bruddstykker av RBK-sangen. Hylende fans viftet med telefonene og hoppet med på sistelåten «Elektrisk».

Presseansvarlig for Vinterlyd, Arild Domaas, sier at det var omkring 22 000 – 23 000 publikummere da Marcus og Martinus kom på scenen.

- De sørget for ny publikumsrekord for Vinterlyd i hele landet. Til sammen samlet vi inn 232 000 kroner, noe som er veldig bra og høyere enn tidligere år for Trondheim, sier Arild Domaas.

Målet er 40 millioner

Målet i år er 40 millioner innsamlede kroner i hele Norge i løpet av de to første ukene av mars. I tillegg til turneen som er innom Gjøvik, Oslo, Trondheim, Tromsø og Hafjell, gjennomføres omkring 600 andre små og store arrangement og det er bøssebærere ute i hele landet.

- Konsertene er del av den store dugnaden frivillige gjør hver vinter. I år har vi spesiell oppmerksomhet rettet mot uhelbredelig kreft, sier Anne Lise Ryel, som er generalsekretær i Kreftforeningen.

- Vinterlyd er først og fremst et livsbejaende prosjekt som synliggjør saken og kan brukes som døråpner for å snakke om kreft. Så er det en innsamling hvor pengene går til kreftforskning og et bedre liv for dem som lever med uhelbredelig kreft. Vi anslår at det er omkring 19 – 20 000 mennesker som har en slik diagnose.

Kritikk for låtvalget

Vinterlyd fikk kritikk for låtvalgene til en del av artistene i år. Både Staysman og Lass sin «En godt stekt pizza», samt låtene «Fuck you» og «Best når jeg er full» av Robin & Bugge er tatt ut av låtutvalget på konsertene.

- Vi så problemet med låtene og artistene er lei seg for dette, sier Anne Lise Ryel.

Konserten skal være familievennlig og konserten på Torvet viste at artistene trekker en stor andel barn med foreldre, samt en stor andel ungdommer.

foto
Populære: Ovedie Bjørndalseter (13) tar selfie med Martinus (14), mens lillebror Teodor (11) sjekker ut resultatet med Marcus (14).
foto
Sikkerhetsansvarlig for Vinterlyd 2016 anslår at det var 22 - 23 000 mennesker på årets konsert på Torvet i Trondheim. Foto: FRANK LERVIK