Folk i Trondheim er stort sett svært godt fornøyde med å bo der de bor.

De skryter av trygghet, naboskap og trivsel, enten de er fra den ene eller andre sida.

Folk er misfornøyde med at bydelen mangler et tydelig sentrum, har for dårlig kollektivtransport eller mangler gang- og sykkelvei.

Dette er våre uvitenskapelige konklusjoner etter å ha besøkt ti bydeler i Trondheim. I serien «Bydelssjekken» har Adresseavisen undersøkt livet på Utleira, Ranheim, Lade, Sjetnmarka, Kolstad, Byåsen,Tyholt, Trolla, Byneset og i sentrum.

- Infrastruktur som ikke er egnet for by

- Vi bygger infrastruktur som ikke er egnet for bymessig utvikling. Det sier professor Bendik Manum og førsteamanuensis Steffen Wellinger, begge på Fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU.

- Vanskelig å krysse store veier til fots

Manum og Wellinger hevder at mye av Trondheims nye veianlegg er direkte til skade for gode møtesteder lokalt i bydelene. Steffen Wellinger tror hele livet til folk blir bilbasert dersom de trenger bil til enten å kjøre til barnehage, jobb eller dagligvarebutikk.

- Dette hindrer at folk møtes lokalt. Folk møtes ikke når de passerer hverande i bil.

De nye veianleggene ved Strindheimkrysset, Nyhavna, og på Stavne ligger som barrierer for folk. Veianleggene blir vanskelige å krysse til fots og gjør de naturlige bydelene for små til at de kan bli levedyktige bymiljøer.

- Og dette er nye og gjennomplanlagte veianlegg, sier Manum.

- Vi bygger infrastruktur som deler byen opp i stedet for å binde den sammen.

Bydelssentrum rundt idrettsbane og skole

Manum mener vi må må lære av velfungerende byer.

- Det er viktig å treffe folk også utenfor programmerte aktiviteter, å møte hyggelige mennesker uten forhåndsavtale og uten å måtte gjøre akkurat det samme. Ulike aktiviteter som krysser eller overlapper hverandre skaper mer aktivitet, for eksempel ved at folk som skal på trening eller handler, treffer noen som henter barn på SFO og avtaler noe sammen. Slik kan de ulike enkeltaktivitetene til sammen gi kundegrunnlag for vaffelservering, en kiosk eller en butikk.

Steffen Wellinger sier det slik:

- Et bydelssentrum kan ikke lages som et bysentrum. Han mener en bydel trenger samlingspunkt og tror på butikk, skole og idrettsbane på samme sted.

- Vi må bygge videre på funksjoner som allerede er i nærmiljøet, sier han.

Da vi besøkte Ranheim, pekte folk der på at bydelen har flere senter, men ikke noe sentrum. Folk på Ranheim ønsker seg et sentrum som samler ulike servicefunksjoner som tannlege, fysioterapeut, bibliotek og butikker. Slik kunne mennesker som er ute i ulike ærender møtes og kanskje gå på kafé sammen.

Ottervik ønsker seg levende bydeler

Ordfører Rita Ottervik sier kommunen ønsker å stimulere til at handel og servicetilbud blir samlet i i bydelene der folk bor. Hun viser til Byåsen, Heimdal og Ranheim som eksempel på bydeler som nå får bedre sentrum.

- I Heimdal sentrum er det gjort flere trivselstiltak for å gjøre det til et mer attraktivt handelssted. Byåsen nå får et nytt senter rett ved Byåsen butikksenter. Det vil redusere behovet for å kjøre til Tiller, sier Rita Ottervik.

Hun er enig i at et bydelssentrum trenger servicefunksjoner som tannlege, lege og flere butikker enn bare en tradisjonell nærbutikk for matvarer. Når det gjelder Ranheim er hun enig i at sentrumsfunksjonene der er spredt.

- Men det offentlige samler nå sin infrastruktur rundt skolen og idrettsanlegget. Der kommer det nå også bibliotek og fritidsklubb. Bibliotek er en kjempemøteplass i bydelene. I tillegg til nytt bibliotek på Ranheim, flytter vi også biblioteket på Moholt til nye lokaler i studentbyen.

Ordfører Ottervik er også stolt av at Trondheim nettopp fikk den nasjonale sentrumsprisen og mener Midtbyen er i en positiv utvikling-

- Midtbyen er også viktig. Handelen der øker. Det kommer flere arbeidsplasser, og sentrum blir mer attraktivt.

Test kunnskapene dine om Trondheim:

Byneset

Trolla

Sjetnmarka

Byåsen

Ranheim

Bendik Manum er arkitekturprofessor både ved NTNU og Arkitekthøgskolen i Oslo. Foto: Morten Antonsen
Førsteamanuensis Steffen Wellinger, NTNU. Foto: Morten Antonsen
Ordfører Rita Ottervik Foto: terje svaan